Zo kan je het herstel van een knieoperatie versoepelen

Zo kan je het herstel van een knieoperatie versoepelen

Wanneer je met een operatie aan de knie te maken krijgt, dan is het belangrijk dat je zorgt voor goed herstel. Bij voorkeur laat je dit herstel dan ook nog eens soepel en spoedig mogelijk verlopen. Het is gelukkig zo dat er een aantal zaken zijn die je kan doen die hieraan bijdragen. Wanneer je zelf binnenkort een operatie moet ondergaan, dan is het slim om alvast even te bekijken met welke zaken je rekening kan houden voor je herstel.

De juiste middelen krijgen

De allereerste zorg na de operatie is niet direct in eigen hand te nemen. Het gaat er vooral om dat er wordt gezorgd dat de juiste middelen worden geboden. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het voorschrijven van pijnstillers om door de eerste pijn heen te komen. Daarnaast moet de wond na de operatie goed verzorgd worden. Dit zal de wond sneller laten herstellen en de zwelling eerder wegnemen. Dit is een goed begin. Zo kan je namelijk sneller aan de zaken beginnen waarmee je zelf je herstel versoepelt.

De juiste mate van belasten

Als het gaat om de revalidatie van een knieoperatie, dan is belasten op de juiste wijze de sleutelmethode. Afhankelijk van het soort operatie is de mate waarin je belast dan ook verschillende. In het geval van een prothese kan je al snel weer volledig aan de slag. Bij andere operaties bouw je het op. Bijvoorbeeld met behulp van een hometrainer. Dit model met ergometer is in ieder geval zeker aan te raden om te gebruiken in zulke gevallen. Dit bevordert een spoedige en gezonde revalidatie.

Bespreek met je arts in welke mate je je knie kunt belasten na de operatie, hij of zij kan je hierbij helpen.

Langzaam dagelijkse bezigheden oppakken

Wanneer je wat verder in je revalidatie van de knieoperatie bent, dan kan je ook de dagelijkse bezigheden weer langzaam maar zeker gaan toevoegen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om douchen. In de eerste periode is het belangrijk om de knie te beschermen. De wond mag namelijk niet nat worden. Na enige tijd wordt dit anders. Ook het autorijden zal een taak zijn die je pas op een later moment weer kan toevoegen aan je dagelijkse routine. Let goed op dat je niet te snel gaat beginnen.

Hulp van de specialisten

Om er zeker van te zijn dat je alles goed aanpakt als het gaat om het revalideren van een knieoperatie, is het slim om te vertrouwen op de specialisten. Op die manier kan je de juiste vooruitgang boeken op het juiste moment. Dit zal ervoor zorgen dat je eerder weer optimaal gebruik kan maken van je knie en deze gewoon kan belasten zoals je dat voorheen deed. De trainingen zijn daarin altijd belangrijk op weer terug te komen op je oude niveau.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief