Gezwollen ogen? Hier komt dat door

Gezwollen ogen? Hier komt dat door

Veel mensen hebben last van gezwollen ogen. Bij de één neemt die zwelling binnen een paar uur af en bij anderen lijkt het eeuwen te duren. Gezwollen oogleden: waardoor komt het?

Wat zijn gezwollen ogen?

Wanneer oogleden dikker zijn dan normaal, dan komt dat doordat ze vocht vasthouden. Zowel het onderooglid als het bovenooglid kan dikker worden.

Oorzaken van gezwollen ogen

Gezwollen ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken:

Slaaphouding

Mensen die na het slapen opgezwollen ogen hebben kunnen eens kijken naar hun slaaphouding. Wanneer je met je hoofd plat ligt, dan kan er vocht rondom je ogen ophopen. Hierdoor krijg je opgezette oogleden. Een koelmasker kan dan verlossing bieden. Ook kun je natuurlijk ervoor zorgen dat je hoofd iets hoger ligt.

Vetkussentjes

Sommige mensen hebben van nature vetkussentjes onder en/of boven hun ogen. Dit kan meer opvallen met de leeftijd. Door het verouderingsproces wordt het bindweefsel iets zwakker en kan het onderliggend vetkussentje meer naar voor komen. De enige manier om hier iets aan te doen is een ooglidcorrectie.

Zout voedsel

Door het eten van voeding met veel zout, kun je ook opgezwollen ogen krijgen. Een belangrijke bron van keukenzout is natrium en dat bevordert het vasthouden van water in je lichaam en dus ook onder je ogen. Het eten van zout voedsel kan dus wallen veroorzaken.

Alcohol

Het drinken van alcohol zorgt én voor een uitdrogend effect én voor het verwijden van de bloedvaten. Het gevolg hiervan is dat de vochthuishouding in je lichaam anders verdeeld wordt. Hierdoor ontstaan er verschillende vochtophopingen. De meest zichtbare zijn die boven en rond de ogen, waardoor die typische oogwallen en opgezwollen ogen tot stand komen.

Allergie

Een allergie, waaronder hooikoorts of een andere allergische reactie kan ook dikke ogen veroorzaken. Een allergie kan ervoor zorgen dat bloedvaten gaan lekken, wat kan leiden tot zwellingen en wallen onder je ogen.

Make-up resten

Wanneer je je ogen niet goed schoonmaakt, dan kunnen er resten make-up blijven zitten. Deze resten kunnen geïrriteerde en gezwollen ogen veroorzaken.

Dehydratatie

Wanneer je te weinig water drinkt, dan kan dit ervoor zorgen dat je gedehydrateerd raakt. Dit kan leiden tot droge en gezwollen ogen. Voldoende drinken kan dus veel verschil maken.

Huilen

Ook na het flink huilen kun je gezwollen of zelfs geïrriteerde ogen hebben. Men gaat ervan uit dat dit te maken heeft de pH-waarde (de zuurgraad) van tranen. De pH-waarde van je huid is bij de meeste tussen de 5,5 en 6. De pH-waarde van tranen ligt zo rond de 7 en is daarmee iets hoger. Wanneer je langere tijd huilt, dan kan dit zorgen voor irritatie of droogheid en zorgen voor opgezwollen ogen.

Medische aandoening

Er zijn verschillende medische aandoeningen die opgezwollen ogen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan: verschillende auto-immuunziekten, een ooglidrandontsteking, een nierziekte, hartziekte, te hoge bloeddruk, Hepatitis B, de ziekte van Lyme, Lupus of een schildklierziekte.

Tips tegen gezwollen ogen

Er bestaan een aantal huis-tuin-en-keuken middeltjes om je gezwollen ogen te verminderen:

Kou

De meest makkelijke manier om van dikke ogen af te komen is door het gebruik van kou. Dit kan met een koelmasker, ijsblokjes die je in een theedoek wikkelt of twee lepels die je in de vriezer koud laat worden. Door de kou vernauwen je bloedvaten, wordt overtollig vocht afgevoerd en verdwijnt de zwelling snel.

Komkommer

Pak een komkommer uit de koelkast en snij daar een aantal plakjes vanaf. Plaats ze op je ogen en kijk hierbij wel dat zowel je wenkbrauwen als je oogleden bedekt zijn. Door de kou vernauwen je bloedvaten en wordt er overtollig vocht afgevoerd, vernauwen je huidvaten en vermindert de zwelling.

Theezakje

Week een theezakje kort in heet water, knijp het zacht uit, laat het iets afkoelen en leg het op je ogen. De cafeïne zou het vocht afdrijven stimuleren.

Nat washandje

Wanneer je regelmatig ’s ochtends wakker wordt met opgezwollen ogen, dan kun je proberen om voor het slapengaan een koud, nat washandje of kompres op je ogen te leggen.

 

Bronnen: WebMd en Healthline

Delen:  
3 reacties op “Gezwollen ogen? Hier komt dat door
 1. Dank hiervoor.

  Geschreven door klaas op
  • Dank u wel, reuze praktisch!

   Geschreven door Anoniem op
 2. Bedankt!!

  Geschreven door Annemarie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief