Eten met wel heel veel zout!

Een beetje zout is goed voor je, maar 85% van de bevolking krijgt te veel zout binnen. Overmatig zoutgebruik is ongezond, het verhoogt de bloeddruk en heeft een schadelijk effect op onze nieren. Dus waar zit wel heel erg veel zout?

Het meeste zout in ons eten komt van toegevoegd zout zowel door onszelf als door de fabrikanten. Daarmee krijgen we meer zout binnen dan nodig is. Het blijkt dat ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen al in ons eten en drinken zit. De overige 20% voegen we zelf toe aan ons eten. We hebben een overzicht gemaakt van een aantal producten die veel zout bevatten.

Producten die veel zout bevatten

1. Kant-en-klaarmaaltijden

Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu gaat om een kant-en-klaar pastagerecht of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees. Dus veelal is het advies om deze zo veel mogelijk te vermijden en zelf te koken. Het is wel zo dat er steeds vaker fabrikanten zijn die iets aan dit hoge zoutgehalte doen waardoor niet iedere kant-en-klaarmaaltijd even rijk aan zout is. Dus kijk goed op het etiket.

2. Pizza

Pizza’s zijn beruchte zoutleveranciers. In een standaard pizza zit ongeveer 6,0 gram zout. Het is wel zo dat het zoutgehalte van pizza’s onderling enorm verschilt omdat het afhankelijk is van soort en hoeveelheid beleg. Ook per merk zijn er verschillen. Maar feit is dat alle pizza’s veel zout bevatten. Hier vallen ook de snacks onder zoals pizzabroodjes, pizzarondjes en pizzaburgers. Dus maak je eigen pizza en je eigen tomatensaus. Niet alleen lekker maar ook erg leuk om te doen.

3. Pastasaus

De kant-en-klare pastasaus uit een pot of een pakje is ook een belangrijke bron van zout, want het bevat 3,1 g zout per portie van 200 gram. Natuurlijk verschilt het zoutgehalte per merk pastasaus. Dus maar zelf je pastasaus, zo moeilijk is dat niet. Gebruik tomatenpuree (zonder zout), en voeg daar knoflook en Italiaanse kruiden aan toe en je bent klaar.

4. Soep

Ook de soepen uit zakjes, pakjes en blikken bevatten behoorlijk wat zout, namelijk 2,1 g zout per kop. Maar ook een bouillon zit vol met zout (dat kan soms wel oplopen tot 7 gram per liter). Maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout. Wanneer je soep eet als avondeten dan eet je waarschijnlijk meer dan 1 kop en dan krijg je al snel te veel zout binnen. Wanneer je zelf soep maakt kun je minder zout gebruiken, wanneer je hier kruiden aan toevoegt en wegblijft van de zoute soepmixen en bouillonblokjes dan heb je een heerlijke gezonde soep. Ook bouillon kun je zelf maken van vlees en kruiden, zoals peterselie en peper.

5. Rookworst

De rookworst is in de winter bij een goede stamppot natuurlijk niet weg te denken. Maar wist je dat er in 100 gram rookworst ongeveer 2,2 gram zout zit? Dit gaat ook op voor de knakworstjes en de Frankfurters die we soms als lunch nuttigen. Als alternatief voor bij de stamppot kun je ook een rundervink nemen. In verhouding bevat een rundervink minder zout dan een rookworst.

6. Kaas

Ook kaas is een erg zout product. Zowel jonge als oude kaas bevat veel zout; ongeveer 0,4 g zout per plak. En dit geldt natuurlijk ook voor de kaas die je als borrelhapje gebruikt. Er zijn verschillende kaassoorten verkrijgbaar die minder zout bevatten (vaak 0,3 gram per plak). Wanneer je toch graag kaas wilt eten maar je wilt niet zoveel zout dan zou je kunnen denken aan komijnekaas of verse geitenkaas.

7. Ketchup

Rode sauzen worden vaak als gezonde keuze beschouwd, omdat ze geen vet bevatten. Ze bevatten echter wel veel zout; namelijk 0,6 g per portie. Maar ook allerlei sausjes zoals cocktail- of knoflooksaus en sausjes uit een pakje, zoals kaassaus, groentesaus en gedroogde kruidenmixen of kruidenpasta’s bevatten veel zout.

8. Kant-en-klaar gemarineerd vlees

Vlees of kip en visproducten die bewerkt zijn doordat ze gekruid, gemarineerd en of gepaneerd zijn bevatten vaak veel zout. Gemiddeld bevatten deze bewerkte producten 2,0 g zout per stuk. Maar ook de vegetarische burgers en balletjes bevatten veel zout. Ook hier geldt natuurlijk weer dat er per soort en merk grote verschillen zijn en dat je goed op de verpakking moet kijken. Je kunt daarom het best je vlees zelf kruiden en marineren.

9. Groente uit blik

Ondanks dat je altijd hoort dat groente uit blik net zoveel vitamines bevatten als verse groentes bevatten ze wel veel zout, te weten 1,3 g zout per portie. We bedoelen hiermee allerlei groentes uit blik, uit glas maar ook de bewerkte diepvriesgroente. Maar gelukkig zijn er ook merken die minder zout of helemaal geen zout toevoegen. Verse groenten bevatten nauwelijks zout.

10. Beleg

Er is een groot verschil tussen broodbeleg. Gezouten vleeswaren zoals salami, rookvlees, ham en bacon bevatten naar verhouding veel zout zo’n 0,5 g per plakje. Maar een plakje kipfilet, kalkoenfilet of rosbief bevat weer veel minder zout.

Conclusie

Dit zijn maar enkele voedingsmiddelen, want er zijn nog veel meer zoute voedingsmiddelen. Net zoals dat ook sommige broodsoorten en vissoorten zout zijn zoals bijvoorbeeld makreel, bokking, gerookte zalm en zoute haring. Bij deze laatste kun je rekenen op zo’n 2,1 g zout per stuk. Dat kan zowel zoute als zure haring zijn omdat er bij de bereiding zout wordt toegevoegd. Bij het roken van vis wordt zout toegevoegd. En 100 gram gerookte zalm bevat daardoor 3,3 g zout. Maar door etiketten te vergelijken en te kiezen voor merken of varianten met minder zout, zorg je ervoor dat je minder zout eet. Net als het niet gebruiken van kant-en-klare producten maar door zelf te koken. Ook is het belangrijk om zoute kant-en-klare kruidenmixen te vervangen door verse of gedroogde kruiden. Wil je toch een keer zout toevoegen aan je eten? Gebruik dan bij voorkeur Jozo bewust of Lo Salt. Hierin is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl, zoutbeperkt.nl en nierstichting.nl

Delen:  
22 reacties op “Eten met wel heel veel zout!
 1. Neem al vele jaren BLOEDDRUKDALERS,zo heb ik steeds een normale bloeddruk!!
  Je kunt het niet volledig vermijden, maar ik doe mijn best, en kook elke dag vers,
  soep maak ik zelf!
  Genetisch bepaalde hoge bloeddruk, dat kan je alleen behandelen, met medicatie en de verstandige , zoveel mogelijk , verse voeding!!

  Geschreven door ANNIE CLAEYS op
  • Vervang Jozo en Low salt door Keltisch of/en Himalaya zout!!!!

   Geschreven door Hilde den Boer op
 2. Wat mij verbaast is dat er nieuwe “boter” van Becel is uitgebracht onder de noemer…helemaal plantaardig. Ik vond hem zout en bekeek toen pas het zoutgehalte…bijna 3x zoveel zout als in de “gewone” Becel. Niet meer dus en een gemiste kans voor Becel vind ik.

  Geschreven door Fientje op
 3. Sorry hogebloeddruk komt niet alleen van teveel zout
  Soms is zout ook goed voor je bloeddruk
  Ook door verkeerde medicijnen kan de bloeddruk stijgen en
  Daar aandringende strech
  En natuurlijk hoe je leeft.

  Ongezond hoeft niet speciaal ongezond te zijn.
  En gezond niet altijd gezond

  Maar het is zeer moeilijk om je aan een gezond patroon te houden.

  Niets is tegenwoordig nog gezond.
  Das soms echt jammer.

  Gr henk.

  Geschreven door Henk op
 4. Hoe zit het met mensen met een te lage bloeddruk? Ik krijg vaak te horen dat ik veel zout moet eten. Ik kook alles vers en gebruik geen pakjes. Maar als ik mij flauw en duizelig voel,knap ik iets op als ik iets eet dat rijk is aan zout.
  Zijn hier ook richtlijnen voor?

  Geschreven door ikke1981 op
 5. Wat wel eens wordt vergeten en dan is het volgende:
  Veel mensen hebben of staan onder een voortdurenede stress. Het gevolg is dat spieren en ook bloedvaten gewoon continu onder spanning staan en de laatste zich zelfs vernauwen. Ja het bloed moet er wel door heen natuurlijk en dus met een verhoogde druk! Ergo conclusio: Probeer daar wat aan te doen. Wandelen, vissen, yoga mediteren en ga maar door. Wat maar bij je past
  Succes want dat is een hele opgave hoor!

  Geschreven door Anne op
 6. Goedemiddag
  Vraagje mijn man en ik hadden te hogebloeddruk.
  Nu bijde medicijnen en aanpak van eten gedaan ook voor suiker nu heeft mijn man telage bloeddruk dan moet toch de medicijnen aan gepakt worden of zie ik het verkeerd.met dank Truus Eikema

  Geschreven door Truus op
 7. In principe zou dan de medicatie ook herzien moeten worden.

  Geschreven door Tandor op
 8. Je moet eerst eens nadenken van wat doe ik verkeerd en niet een probleem maken en denken: De dokter lost het wel op (met pillen)
  Ik was eens bij een echte en goede uroloog en keek hm vol verwachting schaapachtig aan wat ie zou doen met mijn nierstenen probleem
  Toen zei ie plompverloren: Jullie patienten, jullie denken dat wij jullie problemen moeten oplossen. Maar wat hebt u er zelf aangedaan.
  Vanaf dat moment ben ik anders gaan denken.

  Geschreven door Anne op
 9. Iedereen vergeet dat er in brood al 7 gram zout zit. nergens voor nodig….Dus met gemiddeld 6 sneetjes per dag…… Tel uit je zout.

  Geschreven door Gerda op
 10. In een brood van 650 gr zit 8 gr zout. Ge kunt bezwaarlijk zeggen dat zulks veel is en……nergens zie ik staan hoeveel zout ge per dag moogt eten

  Geschreven door Jackgoldwing op
 11. Aan een lage bloeddruk is niets te doen. Ook geen pillen.
  In dit geval zou zout helpen of drop.

  Geschreven door Satif op
 12. Niet toevallig ziekte van Addison?
  Dan krijg je idd trek in zout eten en na het eten voel je je vaak beter.
  ik heb het zelfde

  Geschreven door Satif op
 13. Ik had van mij zelf al een te lage bloeddruk en nu heb ik medicijnen gekregen voor mijn migriane (de enige die nog werken) met gevolg dat mijn bloeddruk nog lager is heb maar 2 vervelende dingen heb het altijd koud en met heel warm weer wordt het zwart voor mijn ogen als ik bezig ben in huis.

  O ja en heb nooit koorts heb een temp van 35 ipv 37 graden bij mij is koorts 37 alleen geloofd mijn dokter dat niet.

  ik heb 91 bij 55 of andersom weet nooit welke eerst moet 91 stond bovenaan op de bloeddrukmeter.
  Deze stand is van s’avonds.

  Zijn er nog meer mensen die zo laag zitten, kan dat ook met je gewicht en lente te maken hebben???

  Geschreven door Flierefluiter op
 14. Het zou inderdaad met lengte en gewicht te maken kunnen hebben.
  Hoe oud ben je, wat weeg je en hoe groot ben je?

  Geschreven door Tandor op
 15. Ja, dat mis ik ook! Wat is de richtlijn voor zout?? Wat is nog een verantwoorde hoeveelheid per dag?

  Geschreven door Aletta op
 16. Hoi Tandor,
  ik ben 41 weeg 70kg en ben 1.84 lang.
  Ben in 2 1/2 jaar tijd via een operatie (Gastric Bypass, maagverkleining) 100kg afgevallen en sinds die tijd heb ik hier dan ook last van.

  Mijn man en ik doen geen extra zout in ons eten vind ik zo ontzettend vies mijn vader mocht dit vroeger niet met gevolg dat ik niet beter weet.
  Alleen bij friet gaat er wat zout op zonder vind ik vies.

  He TheoDeed, bij werkt een paracetamol niet heb er een speciale medicijn voor (even afkloppen) ik heb tot nu toe 1 keer in de 3 maanden een aanval maar ben dan wel 1 week aan bed gekluisterd want kan geen licht verdragen.

  Vroeger was het nog erger toen kon ik ook niet tegen geluid en kon ik een week lang niks eten, nu kan ik wel wat eten brood/je met kaas.
  Hoe erg is het bij jou??/

  Geschreven door Flierefluiter op
 17. een aanrader eet geen brood of af en toe glutevrij brood

  Geschreven door annemarie op
 18. ik heb in het verleden 10 tabletten per dag geslikt
  maar door op advies van huisarts stoppen met tabletten.
  anders eten veel groenten en fruit en geen of weinig stres en gelukkig zijn met wat je hebt.
  ik ben door dat te eten en minder stres al 25 kg afgevallen en beweeg nu meer en eet heus wel eens een frietje maar geen chips of zoet en geen brood af en toe glutenvrij ik voel me er goed bij.
  gr

  Geschreven door annemarie op
 19. hello.

  als ik iets eet moet er altijd snufje zout bij ik vind dat echt vele male lekkerder smaken dan gewoon normaal, en ben ook gek op oelek sambal daar zit waarschijnlijk ook veel zout in kortom ik eet regelmatig bij alles met zout en ik heb geen klachten erover gehad gelukkig! niet dat ik veel gebruik maar gewoon om die smaak even te fixen

  Geschreven door maroua op
 20. Hoi nee dat heb ik gelukkig niet. Dank u voor het meedenken.

  Geschreven door ikke1981 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief