Het effect van je slaaphouding op je gezondheid

Het effect van je slaaphouding op je gezondheid

Het aantal uren dat we werken, is ongeveer gelijk aan het aantal uren dat we slapen. Door een verkeerde werkhouding kun je lichamelijke klachten krijgen. Maar ook door een verkeerde slaaphouding kun je lichamelijke klachten krijgen. Wat is het effect van je slaaphouding op je gezondheid?

Er zijn vele factoren die de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Natuurlijk het aantal uren dat je slaapt, maar ook hoe diep je slaapt, je slaapritme en je slaapomgeving. Maar ook voeding, lichaamsbeweging en dus ook je slaaphouding spelen een rol. Wat zijn de meest voorkomende slaaphoudingen, en wat is het effect ervan op je gezondheid.

Rugligging

Het blijkt dat 20% van alle Nederlanders op de rug slaapt. De rugligging heeft een aantal varianten. De meest voorkomende zijn de rugligging met armen in de zij en de rugligging met de armen omhoog. Deze slaaphouding is het best voor je rug en je nek. Het hoofd, de nek en ruggengraat liggen bij deze slaaphouding in een neutrale, rechte houding. Mits je niet te veel kussens gebruikt. Tevens zorgt deze houding ervoor dat er geen extra druk op de huid van je gezicht wordt uitgeoefend, waardoor deze houding helpt om rimpels te verminderen.

Een nadeel van deze houding is, dat mensen die geneigd zijn te gaan snurken, dit meer zullen gaan doen. Daarnaast wordt slaap-apneu geassocieerd met rugslapers. Een ander nadeel van het op de rug slapen met de armen omhoog is dat je last kunt krijgen van reflux en kan er extra druk op de zenuwen in je schouders ontstaan, wat pijn kan veroorzaken.

Zijligging

Ongeveer 75% slaapt op zijn of haar zij. Slapen op je zij met beide armen naast je, ondersteunt je ruggengraat in de natuurlijke curve. Dit zorgt voor een vermindering van rug- en nekpijn en reduceert slaapapneu. Ook is dit een prettige houding voor wanneer je verkouden bent, daar bij deze houding in ieder geval één holte vrij blijft. Wanneer je zwanger bent, is slapen op je zij ook de beste slaaphouding. Zwangere vrouwen kunnen het beste op hun linkerzijde slapen, omdat dit de doorbloeding bevordert en de druk op de onderrug vermindert.

Een nadeel van deze houding is dat je er eerder rimpels van kunt krijgen, omdat je gezicht tegen het kussen drukt. Ook kunnen de borsten door deze houding wat meer gaan hangen. Een ander nadeel is, dat bij deze houding de zenuwen in schouders en armen wat afgekneld kunnen worden, waardoor de bloedtoevoer beperkt wordt. Dit kan pijn in een schouder en/of arm veroorzaken.

De kant waar op je ligt, maakt ook nog een verschil. Slapen op de linkerzij oefent meer druk uit op organen zoals de lever en de maag. Slapen op de rechterzij kan weer brandend maagzuur versterken.

Foetushouding

Ook dit is een zijligging waarbij je opgekruld in bed ligt met je knieën opgetrokken naar je kin. In deze slaaphouding wordt je ruggengraat niet samengeperst waardoor er een verminderde kans is op pijn in de onderrug. De foetushouding kan je helpen als je minder wilt snurken. Bovendien kan het een prettige slaaphouding zijn voor zwangere vrouwen. Echter, de extreme kromming van de wervelkolom kan ervoor zorgen dat het diep ademen beperkt wordt.

Buikligging

Op je buik slapen voorkomt in veel gevallen snurken en zou de spijsvertering kunnen verbeteren. Echter, wanneer je op je buik slaapt, zijn zowel je hoofd als je nek voor langere tijd geblokkeerd. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je nek wat bij sommige mensen kan leiden tot hoofdpijn. Daarnaast bevind je ruggengraat zich in een onnatuurlijke positie, waardoor je last kunt krijgen van je rug. Deze slaaphouding is ook niet zo goed voor je spieren en gewrichten, omdat deze onder druk staan wanneer je op je buik slaapt. Het gevolg kan een slapende arm zijn, waardoor je wakker kunt worden.

Veel mensen denken dat ze op hun buik slapen. Maar in werkelijkheid slapen ze op hun zij, licht op de buik gekanteld. Vaak trekken ze een been en een arm op en houden ze de andere arm en het andere been gestrekt. Deze halve zijligging is wel een goede slaaphouding.

Van slaaphouding veranderen?

Voor sommige mensen is het nodig om van slaaphouding te veranderen. Wanneer je dit van plan bent, kun je gebruik maken van extra kussens. Met een kussen ondersteun je je hoofd en nek optimaal. Daarnaast kan een extra kussen ervoor zorgen, dat je tijdens je slaap in de gewenste positie blijft liggen en niet alsnog op je zij rolt. Daarnaast kun je een kussen onder je knieën leggen. Hierdoor liggen ze iets hoger waardoor de rug in de ideale positie komt.

Wanneer je kiest om op je rug te gaan slapen dan gaat dat niet van de één op de andere dag. Op je rug slapen is een kwestie van volhouden, totdat je lichaam het doorheeft dat dit de nieuwe slaaphouding is. Maar dat kost tijd.

Ongeacht je slaappositie, je slaapt beter met een extra kussen. Zijslapers kunnen een kussen tussen de knieën leggen en buikslapers één onder de heupen om de gewrichten te ondersteunen. Zo slaap je het meest ontspannen en zonder pijn. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

 

Bronnen: welingelichtekringen.nl en inslaap.nl

Delen:  
6 reacties op “Het effect van je slaaphouding op je gezondheid
  1. Ik lig al jaren op mijn linker zijde bedingt door mijn apneu apparaat. Nu lees ik dat dit heel slecht is. Is dat ook zo???

    Geschreven door Theeke op
    • Ooo, dat lees ik echt niet!

      Geschreven door Marthe op
  2. Als ik op de linkerzijde slaap dan bonkt mijn hart zo hevig. Dan ramt ie steeds tegen de ribben, die gaan dan zelfs pijn doen. En alles schud door het bonkende hart zelfs het hoofd. Daarbij komt nog mijn koude en gevoelloze linker arm na ongeveer 10 minuten.

    Geschreven door Anoniem op
  3. Geschreven door Johan engelbertink.

    Geschreven door Anoniem op
  4. Een paar plaatjes erbij zouden echt wel geholpen hebben.
    Ik snap deze zinnen niet:

    “De zijligging heeft ook een aantal varianten, waarvan de meest voorkomende de zijligging met armen in de zij is. Deze wordt direct opgevolgd door de zijligging met de armen wijd.”

    Geschreven door Kereltje op
  5. Ik zie dat uiteindelijk elke slaaphouding wat nadelen heeft, ik slaap op mijn rechterzijde en word wakker op mijn linkerzijde, wat ik juist niet wil. Ik ben een keer in slaap gevallen op mijn rug met mijn armen om mijn hoofd, toen ik wakker werd, voelde ik mijn beide armen niet meer, het waren als het ware, dood! Ik ben in paniek opgestaan, toen kwam geleidelijk aan weer goed. Ik heb de conclusie getrokken dat een volwassen kan niet zo slapen, want het bloedsomloop wordt belemmerd. Een baby heeft dat probleem niet. Ik denk dat het komt omdat het nog zo klein is. Dat is mijn mening, maar ik hoor graag uw mening.

    Geschreven door Ochtendzon op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief