Het geheim van beter en dieper slapen

Het geheim van beter en dieper slapen

Slaap is belangrijk, slaap doet er serieus toe. Slecht slapen leidt tot ongelukken, minder energie, verhoogt de kans op angst, stress, diabetes en hart- en vaatziekten. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je beter, langer en dieper slaapt? Hoe verbeter je je slaapkwaliteit zodat je overdag veel meer energie hebt?

Wat is slaap?

Slaap wordt omschreven als een periode van inactiviteit en afwezigheid van het wakend bewustzijn. Tijdens het slapen doorloop je verschillende stadia. Deze slaapcyclus speelt zich iedere nacht tussen de 4 en 6 keer af.

Fases slaapcyclus

 • Fase 1
  Je lichaam bereidt zich voor op het in slaap vallen. Hierbij ontspannen je spieren, daalt je hartslag en je lichaamstemperatuur.
 • Fase 2
  Dit is de lichte slaap, waarbij je snel van geluiden wakker kunt worden. Deze fase duurt ongeveer een uur.
 • Fase 3
  Hierbij daalt je hartslag nog verder, ontspannen je spieren helemaal en word je niet meer wakker van normale geluiden.
 • Fase 4
  Nu zit je in je diepe slaap. Je ademhaling is diep en gelijkmatig. In deze fase herstellen de organen en verwerken je hersenen alle opgedane indrukken en informatie. Dit is dan ook de belangrijkste fase.
 • De REM-fase volgt fase 4 op en kenmerkt zich door de korte en snelle bewegingen die de ogen maken.

Wat is goede- en slechte slaap?

Wanneer we praten over goede en slechte slaap, dan gaat het niet over de slaapkwantiteit. Het gaat namelijk niet alleen om de hoeveelheid uren die je slaapt, maar om de slaapkwaliteit. Hoe effectief je slaapt bepaalt in grotere mate of je goed of slecht slaapt. Het gaat dus niet zozeer om het aantal slaapcycli dat je hebt doorlopen, maar om een goede verdeling van alle fases gedurende de nacht.

Gevolgen slecht slapen

Wanneer de kwaliteit van je slaap onvoldoende is, dan zorgt dit op de korte termijn voor vermoeidheid, langzame reactiesnelheid, slechtere concentratie, prikkelbaarheid, somberheid en weinig energie. Op de lange termijn kan dit het risico verhogen op het ontstaan van hartfalen, diabetes type II, een beroerte en een hoge bloeddruk.

Hoe kan ik beter en dieper slapen?

Het is dus van groot belang dat je je slaapkwaliteit verbetert. Hoe kun je die slaapkwaliteit verbeteren?

Slaapritme

Zorg voor een vast slaapritme. Het is verstandig om iedere dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Een regelmatig slaapritme zorgt ervoor dat je op de langere termijn ’s avonds makkelijker in slaap valt. De keuze voor een matras kan hier ook een grote rol in spelen. Met een matras van TEMPUR® val je, door de visco-elastische cellen, snel in slaap en door de absorberende functie merk je het niet als je partner in bed ligt te rollen. Zo kun iedereen rustig doorslapen.

Matras

Het ideale matras voor een goede slaapkwaliteit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk drukpunten hebt. Wanneer je een matras hebt dat zich aanpast aan je lichaam en vormt naar je contouren, dan zal je gedurende de nacht minder draaien en woelen. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper.

Het unieke ontwerp van TEMPUR® matrassen zorgt bijvoorbeeld voor een perfecte verdeling van je gewicht. Het materiaal is ontstaan als een absorberend materiaal dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde. De wetenschappers van NASA zochten naar een materiaal dat astronauten bij de lancering van hun raket zou beschermen tegen de enorme g-krachten die vrijkomen. Het materiaal moest de druk op de lichamen van de ruimtevaarders gelijkmatig verdelen. Vandaag de dag past TEMPUR® deze techniek op haar matrassen en kussens toe. Ook jij kunt nu ’s nachts genieten van gewichtloosheid en zo de slaapkwaliteit verbeteren.

Eten en drinken

Bepaalde middelen kunnen je slaap verstoren. Zo is het beter om middelen zoals cafeïne nicotine, suikers en chocolade te vermijden. Voeding waarin deze middelen zijn verwerkt wekt energie op en verstoort daarmee je slaap. Alcohol maakt het niet moeilijker om in slaap te vallen, maar het maakt wel dat je onrustiger en minder diep slaapt. Volgens bepaalde onderzoeken zijn er ook voedingsmiddelen die de slaap bevorderen. Denk hierbij aan kersen, ongezouten noten en bananen.

Slaapkamer

Je slaapkamer moet een plek zijn waar je tot rust kan komen. Dat begint al bij een rustige en opgeruimde slaapkamer. Maar ook een goede verduistering is van belang. Zorg dus voor goede gordijnen. Ook een slaapmasker, gemaakt van drukverlagend materiaal dat zich perfect vormt om je gezicht, kan je slaap verbeteren. Het licht krijgt geen kans om je uit je slaap te houden.

Wanneer je overdag het raam op een kier laat staan, dan zal je kamer voldoende frisse lucht hebben. De verwarming mag uit in je slaapkamer. Voor een goede slaapkwaliteit is iets te koud beter dan te warm.

Overdag veel actiever

Naast een goede slaaphygiëne ligt het geheim van beter en dieper slapen bij de keuze voor een matras. Een matras moet ongeacht je slaaphouding je lichaam comfort en ondersteuning bieden. De matrassen van TEMPUR® bieden je lichaam deze optimale ondersteuning, wat resulteert in een diepere slaap. Leg dus ’s nachts de basis voor een heerlijke actieve dag.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TEMPUR®

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief