Hoe kom je van je wratten af?

Hoe kom je van wratten af?

Wratten, ze komen vaak voor en kunnen eigenlijk geen kwaad. Maar ze kunnen wel pijn doen en zijn niet heel mooi. Dus hoe kom je van je wratten af?

Wat zijn wratten?

Wratten (of verruca), zijn vleeskleurige goedaardige gezwelletjes van de huid. Meestal worden ze veroorzaakt door een besmetting met een virus, het humane papillomavirus (HPV). Het virus stimuleert de huidcellen tot een ongeremde celgroei. Men gaat er vanuit dat besmetting via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen optreedt. De tijd die er zit tussen de besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3 tot 6 maanden bedragen.

Gewone wratten worden als een kinderziekte beschouwd, omdat ze heel veel voorkomen bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. Het ene kind lijkt gevoeliger voor wratten te zijn dan andere. Waarom dat zo is, is nog niet bekend. Maar wratten komen ook bij volwassenen voor.

Wratten komen meestal voor op de rug van de hand en vingers, en wanneer iemand nagelbijt dan kunnen er ook wratten op de nagelriemen ontstaan. Naast handen en vingers kunnen wratten ook op benen, armen en het gezicht voorkomen. In de meeste gevallen doen wratten geen pijn, tenzij er wratten op de voetzool of aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer iemand iets stevig vastpakt.

Soorten wratten

Er zijn vele soorten, maar dit zijn de meest voorkomende soorten:

Gewone wratten

De gewone wrat, of verruca vulgaris, is rond hobbelig, verhoornd en vleeskleurig. Meestal komen ze voor in groepjes en dan vooral op de handen. Som komen ze ook voor op de knieën, ellebogen en gezicht. De meeste verdwijnen vanzelf binnen 2 jaar.

Steelwrat

De steelwrat, of de verruca filiformis, is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel. Het is een variant van de verruca vulgaris in het gezicht. Bij kinderen komen ze vooral voor op de lippen, neus of oogleden.

Vlakke wratten

De vlakke wrat, of verruca plana, is glad, vlak, een paar millimeter groot en huidkleurig of lichtbruin. Deze wrat komt vooral bij kinderen voor op het gezicht en dan specifiek op de lippen, neus en oogleden.

Voetwratten

De voetwrat, of verruca plantaris, zit onder de voetzool en komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Er zijn 2 soorten voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. Mozaïekwratten breiden zich oppervlakkig uit, terwijl doornwratten in de diepte groeien. De voetwrat is in de meeste gevallen wel pijnlijk en moet dan behandeld worden. Tevens omdat ze niet spontaan verdwijnen na verloop van tijd.

Men gaat ervan uit dat besmetting plaatsvindt via natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douches. Dus altijd je voeten goed wassen en afdrogen na het zwemmen en slippers dragen in gemeenschappelijke douches.

Waterwrat

Waterwratjes zijn witte ronde bultjes, met in het midden een putje. Waterwratjes worden niet veroorzaakt door het humaan papillomavirus, maar door een pokvirus. Ze zijn dan ook erg besmettelijk en komen vooral bij jonge kinderen voor. Ze kunnen dan over het hele lichaam verspreid zitten.

Genitale wrat

De genitale wrat, of condyloma acuminatum, is een gesteeld, glad en huidkleurig bultje dat rond de anus en/of op de geslachtsorganen voorkomt. Ook deze soort wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus. Genitale wratten worden makkelijk overgebracht via seksueel contact, en zijn dus een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Je wordt niet ziek van genitale wratten, en in die zin zijn ze niet ernstig. Tenzij ze op de baarmoederhals voorkomen. Daar vergroten ze de kans op baarmoederhalskanker.

Hoe kun je wratten behandelen?

Wanneer je van een wrat geen last hebt, en je vindt het esthetisch niet storend dan is er geen behandeling nodig. In 7 van de 10 gevallen verdwijnt de wrat spontaan binnen 2 jaar. Wanneer je de wrat toch weg wilt hebben, dan kan dat op verschillende manieren:

 • Aanstippen
  De oudste en meest bekende manier om wratten te behandelen, is door deze aan te stippen met een aanstipvloeistof of -zalf op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaraataldehyde. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bovenste laag van de huid week wordt. Let wel op de omringende huid, omdat salicylzuur de gezonde huid kan irriteren. De aanstipvloeistof moet 1 tot 2 keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister. Er zijn ook producten met mierenzuur. Deze drogen ze uit en je hoeft de wratjes maar 1 keer per week aan te stippen.
 • Vloeibaar stikstof
  Tegenwoordig is dit de meest gebruikte behandeling. Vooral bij gewone wratten en voetwratten. Door de wrat met vloeibaar stikstof in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Deze behandeling kan zowel tijdens als erna pijnlijk zijn. Zeker wanneer de wrat in de buurt van de nagels zit. Tevens kan de nagelriem er blijvend door beschadigd raken.
 • Wegbranden
  Het elektrisch wegbranden van wratten, of coagulatie, is effectief maar zeer pijnlijk. Deze behandeling wordt soms overwogen voor het verwijderen van genitale wratten.
 • Uitlepelen
  Dit kan een goede behandeling zijn wanneer het aantal wratten beperkt is. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving door middel van een lidocaïne/prilocaïne crème. Wanneer de wrat weg is, wordt het wondje dichtgeschroeid. Als gevolg van de verdoving is deze ingreep nauwelijks pijnlijk.
 • Lasertherapie
  Dit is een nog redelijk nieuwe techniek, waardoor er nog niet zo heel veel ervaring mee is. Lasertherapie lijkt succesvol te zijn bij het behandelen van voetwratten en genitale wratten.

 

Bronnen: Huidarts.com en huidziekten.nl

Delen:  
28 reacties op “Hoe kom je van je wratten af?
 1. Wat voor mogelijlheden zijn er voor zelfbehandeling?

  Geschreven door Alfredo op
  • Elke dag even insmeren met wasbenzine,na een paar weken weg weer!

   Geschreven door Ger op
   • Laatste woord moet zijn wrat!

    Geschreven door Ger op
   • Doet dat pijn?

    Geschreven door Mari op
 2. Ouderdomswratten,is daar ook wat aan te doen.
  Bij mij zitten ze in mijn nek,lastig,want ik kan er
  niet afblijven,ik zit er steeds aan te peuteren.

  Geschreven door Trust 67 op
  • Je kunt ze gewoon weg laten hen bij de huisarts. Die snijden ze gewoon weg. Dat doe ik af en toe

   Geschreven door Alice op
  • Weleens gehoord van Warzen-ex. Dat is een duits produkt. Te verkrijgen via de website. werkt geweldig, irriteert niet en je krijgt er echt alle wratten mee weg, zelfs ouderdomswratten, waarvan de dokter zegt, dat die niet weggaan. Je moet even geduld hebben met deze mineraalpen, maar het laat geen littekens achter, ook niet in je gezicht. Is het proberen waard!

   Geschreven door Ria op
 3. Ik heben 4 hele kleine wratjes of zo als de dokter ze beschrijft moedervlekken maar dan wit in mijn gezicht.ze jeuken soms en ik vind ze heel lelijk hoe krijg ik deze weg.heb ze al jaren gaan dus niet spontaan weg.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Wanneer je s’morgens net wakker bent er urine op doen, een oude truc van oma maar werkt echt wel (zelf gedaan toen ik een wrat had op mijn nagelriem, paar dagen later was de wrat verdwenen) het is niet echt hygiënisch want je mag het natuurlijk niet afwassen, maar het is pijnloos

  Geschreven door Blackeye op
 5. Wratten stippen met nagellak.
  Dan verdragen ze en vallen er af

  Geschreven door Mik op
 6. Met groene thee je gezicht wassen. En de thee drap als een masker op je gezicht zetten. Dat 10 minuten in laten werken. Dit iedere dag herhalen. Binnen 2 weken van de wratjes af.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Geschreven door glump.

  weken met soda
  Daarna een stukje ui erop

  Geschreven door glump op
 8. Heb kennis, met geen gladde wrat bovenop lip en is beetje geel een cm mini “rotsje”, nu ik durf mij niet te laten kussen op wang, want is denk ik besmettelijk, of heb ik het totaal mis.?

  Geschreven door saskia op
 9. Ochtendspuug, dus als je net wakker wordt.

  Geschreven door Carolus op
  • Ochtendspuug?? Helpt dat echt???

   Geschreven door Bea op
 10. Mijn dochter (rasruiter!) heeft jarenlang smeersels en behandelingen van de dermatoloog gehad voor heel pijnlijke en irritante voetwratten.
  Uiteindelijk heeft ze zelf kunnen wegwerken door ze elke ochtend eerst wat met urine in te smeren. Paar minuten laten intrekken en daarna gewoon douchen. Ze waren binnen 3 weken verdwenen en zijn nooit meer teruggekomen. Het is even wennen aan dat idee, maar wel een heel natuurlijk “medicijn”

  Geschreven door achmoederlief op
 11. Heb n keer een steelwratje met een draadje (naaigaren) omwikkeld, knoopje erin en paar keer per dag aantrekken. Was binnen paar dagen weg. Maar daar kon ik dus bij, heb er nu 1 op m’n onderrug, da’s dus lastig. Hopelijk gaat ie vanzelf weg.

  Geschreven door Bea op
  • je hoeft er niet aan te trekken. ik heb dat ook wel eens gedaan de doorbloeding stopt door het draadje en daardoor sterft het af.

   Geschreven door Anoniem op
 12. Ik heb nog een goedkopere middel.
  Paardenbloem melk geroep druppelen elke dag, drie keer en wala weg wrat.
  Had op mijn handen en zijn binnen week weg.

  Geschreven door Anoniem op
 13. Ik heb al+/_15 jaar een wrat?op mijn rechter ringvinger half onder nagel hij is meer dan 10 keer behandeld (aangestipt;weggebrand;weggesneden,en elke keer komt hij weer terug ,daarbij is hij soms zeer pijnlijk hij heeft de halve nagel al omhoog geduwd hij groeid gestaag door,ik wil hem dolgraag kwijt maar hoe?

  Geschreven door Andre op
 14. Vraag aan de huisarts een verwijzing voor de dermatoloog

  Geschreven door Tandor op
 15. verbazingwekkend dat de plant ‘stinkende gouwe’ hier niet genoemd word (even googelen) want dat is al sinds tijden hét middel tegen wratten, en dat groeit nagenoeg overal, de steel van de, bij voorkeur, bloeiende plant breken, dan ziet men een gele vloeistof op het breukvlak, en daarmee stip je de wrat even aan, elke dag met verse plant, dat wist m’n Opa al in 1916 ! . het is zelfs zo dat farmaceutische wrattenzalven uit het verleden synthetisch imitaties waren van de werkzame stof van stinkende gouwe, maar tegenwoordig heeft farmacie zogenaamd betere methoden. . beter voor de handel ja ! .

  Geschreven door zeepbellenman op
 16. Stinkende gouwe werkt inderdaad!
  Ik gebruik het ook . De dermatoloog zegt om elke twee dagen een ander zalfje te gebruiken zodat de wrat geirriteert wordt en vanzelf verdwijnt. Is me ook al gelukt maar duurde wel twee tot drie weken .

  Geschreven door zoekende. op
 17. Mijn kleindochtertje had enorme wratten op haar vingers,mijn dochter is half jaar lang
  twee maal daags aan de slag gegaan met stinkende Gouwe uit haar tuin .Vers afknippen en de melk op de wrat, is even een klus maar is werkelijk wonderbaarlijk .Stinkende gouwe is een onkruid wat overal voorkomt .Google maar even hoe het eruitziet en je kunt zo een kluit uitgraven en in een pot of je eigen tuin zetten.Alle andere middelen hadden bij haar geen enkele uitwerking ,dus echt proberen!

  Geschreven door Polleke op
 18. Best is laten wegbrengen : is pijnlijk maar HEEL EFFECTIEF EN VOOR A L T I J D DEFINITIEF WEG.

  Geschreven door Alidore op
 19. Best is laten wegbrengen : is pijnlijk maar HEEL EFFECTIEF EN VOOR A L T I J D DEFINITIEF WEG.Wel heb je daarna op die plaats een beetje een VERHARDE HUID…..MAAR DAT HEEFT GEEN PIJN EN GEEN JEUK……DOEN AUB@

  Geschreven door Alidore op
 20. appelazijn. 3x per week een kwartiertje op de wrat met een watje. Wratten vallen er zo af of verdwijnen. Heb er overal, ogen, onder de ogen, nek, hele lichaam, dus ik ben flink bezig elke week, maar ze gaan eraf.

  Geschreven door Vera op
 21. Ik heb een wrat in mijn neusgat, heel vervelend.

  Geschreven door wrattenzwijn op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief