De ziekte van Bell kan iedereen overkomen

De ziekte van Bell kan iedereen overkomen

Het kan iedereen overkomen. Een plotselinge verlamming van de aangezichtsspieren aan één kant van je gezicht. Deze aandoening noemen we de Ziekte van Bell. Wat is de ziekte van Bell en wat is de prognose?

Wat is de ziekte van Bell?

De ziekte van Bell is een verlamming van de spieren aan je gezicht. Meestal is dit aan één kant van je gezicht. Als gevolg van een ontsteking van de aangezichtszenuw kunnen de spieren in je gezicht niet goed meer bewegen. De aangezichtszenuw loopt vanuit de hersenen naar de aangezichtsspieren. Wanneer deze zenuw ontstoken is, zwelt hij op waardoor hij wordt afgekneld in het botkanaal. Hierdoor kan deze zenuw de spieren in het gezicht niet goed meer laten bewegen. Dit heeft direct effect op je gezichtsuitdrukking.

Symptomen ziekte van Bell

Deze verlamming kan heel plotseling aan één kant van je gezicht optreden. Je kunt ’s avonds nergens last van hebben en de volgende ochtend er mee wakker worden. Sommige mensen hebben aangegeven dat ze één of twee dagen voordat de symptomen zichtbaar werden pijn in en rond het oor hadden.

Naast dat je ziet dat je gezicht aan één kant wat scheef hangt, kun je deze aandoening ook herkennen aan:

 • Een naar beneden hangende mondhoek.
 • Onmogelijk om je oog aan de aangedane kant te sluiten.
 • Tranend of juist droog oog.
 • Problemen hebben met praten en slikken.
 • Plotseling minder goed proeven.
 • Overgevoelig worden voor harde geluiden.
 • Lichte pijn in of rond het oor.

De verlamming kan helemaal of een deel van het gezicht aantasten. Wanneer het om een gedeeltelijke verlamming gaat, dan zijn de aangezichtsspieren nog deels in staat om te bewegen.

Oorzaken van ziekte van Bell

Men is niet helemaal zeker wat deze aandoening veroorzaakt. Maar in ongeveer de helft van de gevallen is men ervan overtuigd dat hetzelfde virus dat een koortslip veroorzaakt de veroorzaker is. Het gaat dan om het herpes simplex virus type 1. Een virus dat veel mensen met zich meedragen, zonder het te weten. Onder invloed van bepaalde factoren, waaronder stress, heftige emoties, grote temperatuurverschillen of een verminderde weerstand kan het virus actief worden. Hierdoor kan er een ontsteking in de aangezichtszenuw ontstaan. Daardoor zal de zenuw opzwellen en zal er functieverlies ontstaan.

Andere oorzaken voor functieverlies van de aangezichtszenuw zijn:

 • Oorontsteking
 • Schedelletsel door een ongeluk of operatie
 • Ziekte van Lyme
 • Gordelroos
 • Een tumor die op de zenuw drukt
 • Ramsay Hunt Syndroom.

Prognose

Gelukkig herstellen de meeste mensen zonder behandeling binnen de zes tot acht weken vanzelf. De kans hierop verschilt wel per leeftijd:

 • Jonger dan 30 jaar 85-90%
 • Tussen de 30 en 45 jaar 76%
 • Van 45 tot 60 jaar 61%
 • Ouder dan 60 jaar 37%

Des te langer de genezing duurt, des te groter de kans is dat iemand last blijft houden van restverschijnselen. Denk hierbij aan het niet goed kunnen sluiten van je oog. Dit kan extra complicaties opleveren, omdat dit je oog heel kwetsbaar maakt voor letsel door uitdroging en vuil van buitenaf. De gevolgen hiervan kunnen een beschadiging van je hoornvlies veroorzaken en je zicht permanent verminderen.

Een andere complicatie kan het minder goed kunnen sluiten van je mond zijn. Hierdoor kun je last krijgen met praten, eten, fluiten en spugen. Ook kun je hierdoor gaan kwijlen.

Behandeling van ziekte van Bell

Zodra je de verlamming opmerkt, schakel dan direct je huisarts of 112 in. Het kan namelijk altijd een beroerte zijn. Zodra de diagnose de ziekte van Bell is, dan zal je arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Wanneer je je oog niet goed meer kunt sluiten, dan zal je arts een ooggel of oogdruppels voorschrijven om zo je oog vochtig te houden. Voor ’s nachts zal je naast een oogzalf ook een speciaal oogverband krijgen om je oog af te dekken.

 

Bronnen: Isala, Ziektevanbell en Thuisarts

Delen:  
12 reacties op “De ziekte van Bell kan iedereen overkomen
 1. Treedt vaak op na covid vaccinatie

  Geschreven door Jan op
  • Heb je dit zelf meegemaakt Jan?

   Geschreven door Anne op
  • Alleen als je dit zelf hebt meegemaakt kun je deze bewering uiten Jan

   Geschreven door Tiny0190 op
  • Ik heb na de tweede vaccinatie symptomen:
   Hartkloppingen, druk op de borst, koortslip, opgezwollen handen en voeten.

   Geschreven door Ute op
  • Voor mij overduidelijk opgelopen na pfizer booster. Had voor vaccinatie geen actief virus ( had dan uiteraard ook geen vaccinatie genomen) Heb zelf gekozen voor een acupunctuur behandeling. Dit sloeg binnen anderhalve week al aan. Ondanks mijn ‘hoge’ leeftijd van 61 jaar. Volgens mijn acupuncturiste staat bellse parese vermeld in de canadese bijsluiter van zowel moderna als pfizer. Heb in de 1e vaccinatie ronde astrazeneca gehad zonder problemen. Heb 2e booster niet genomen. Wil of janssen of novavax maar dit zal wel niet kunnen. Jammer dat in dit land de ggd de dienst uitmaakt en niet de huisarts of hulpverlener die hun patiënten ongetwijfeld beter kennen.

   Geschreven door Jet Rebel op
  • kun je bel meerdere keren krrijgen

   Geschreven door karin op
   • Ja dat kan

    Geschreven door John (moderator) op
 2. @anne het is bekend zelfs bij jonge mensen :

  FDA staff recommends watching for Bell’s palsy in Moderna and Pfizer vaccine recipients

  kwam gisteren veel ter sprake online en vandaag wordt er hier dus weer een stukje over geschreven

  Geschreven door Sam op
 3. Ik heb het gehad 3 jaar geleden. Mijn oog bleef de hele dag tranen. ‘S avonds ineens verlamming aan 1 kant. Heeft ruim 4 maanden geduurd voordat het beetje voorbij was. Nog steeds last van wazig zien aan 1 kant.

  Geschreven door Petra op
 4. Jan heeft gelijk, ik heb er heel veel voorbij zien komen met deze aandoening na die prik en Anne…u hoeft niet zo te happen meteen, ga onderzoek doen, het is een feit dat tot eind 2023 die prik in een testfase zit, wij zijn de laboratorium ratten. U moest eens weten hoeveel ernstige bijwerkingen er zijn, maar die worden allemaal in de doofpot gestopt en waarom? Ik.zou het niet weten, ze verdienen er allemaal ontzettend goed aan, walgelijk.

  Geschreven door Lois op
  • Lois werk gij in de zorg of zijn het fabeltjes van horen zeggen??

   Geschreven door Snuitje op
 5. Ik vind het zoooo erg dat opeens allerlei kwalen worden verweten aan het covid vaccin……intriest en oer dom….vergelijk niet langer appelen met peren en heb vertrouwen in de wetenschap. Zolang er mensen vaccinatie blijven weigeren, zullen er nog veel meer mutaties ontstaan en zullen we binnen de kortste keren in GOLF NR 4 belanden! (en ja, ik werk in een hospitaal …)

  Geschreven door Mieke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief