Plotseling doof: het kan iedereen overkomen

Plotseling doof: het kan iedereen overkomen

Binnen een paar seconden plotseling doof, het kan iedereen overkomen. In de meeste gevallen vindt dit aan één oor plaats, maar het kan ook beide oren aantasten. Wat zijn de oorzaken van plotsdoofheid?

Wat is plotselinge doofheid?

Wanneer je gehoor in zeer korte tijd (binnen enkele seconden tot minuten) verslechtert, dan is er sprake van plotselinge doofheid. In de meeste gevallen heb je van deze doofheid last aan één oor, maar het kan ook beide oren treffen. Of je hoort helemaal niets meer of het geluid is ineens doffer, blikkeriger of is voorzien van een echo.

Daarnaast geven veel mensen aan dat ze naast de doofheid ook een druk of verstopt gevoel aan het oor of aan beide oren ervaren. Door deze plotsdoofheid verdwijnt ook het vermogen om te bepalen uit welke richting een geluid komt. Ook treedt er oorsuizen en een verstoring van het evenwicht op. Dit kan voor veel onzekerheid tot zelfs draaiduizeligheid, met alle gevolgen van dien zorgen.

Oorzaken plotselinge doofheid

Het oor verwerkt geluidstrillingen en zet deze om in een elektrisch signaal. Dit signaal gaat via de gehoorzenuw naar de hersenen. Als hierin een stoornis optreedt, is sprake van plotselinge doofheid. Dus enkel wanneer er een verstoring optreedt in de omzetting van de trilling in een elektrisch signaal of een verstoring in de geleiding van het elektrische signaal. Wanneer je last hebt van doofheid als gevolg van een verstopping, door bijvoorbeeld oorsmeer of vocht, dan spreken we niet van plotselinge doofheid.

Mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen wordt er geen oorzaak voor plotselinge doofheid gevonden. In de volgende gevallen is de oorzaak duidelijk:

  • Ernstig hoofdletsel;
  • Plotselinge drukverandering in je oor, zoals bij duiken of vliegen kan ontstaan;
  • Blootstelling aan een extreem hard geluid;
  • Ernstige infectie; zoals een hersenvliesontsteking;
  • Gestoorde afweerreacties;
  • Doorbloedingsstoornis;
  • Tumor op de gehoorzenuw.

Plotselinge doofheid komt vooral voor bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar oud.

Behandeling plotselinge doofheid

Wanneer de oorzaak van de plotselinge doofheid gevonden wordt, dan zal deze behandeld worden. Wanneer er geen oorzaak voor gevonden wordt, dan kan de arts Prednison voorschrijven. Dit is een medicijn dat ontstekingen remt en kan bij onverklaarde plotsdoofheid in sommige gevallen helpen. Prednison heeft alleen zin in de eerste twee weken na de onverklaarde plotdoofheid. Daarna niet meer, dan moet het spontane herstel worden afgewacht. Ook worden er soms andere geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld virusremmende medicijnen, voorgeschreven in het kader van een wetenschappelijk onderzoek.
Wanneer er geen verbetering plaatsvindt, dan kan een hoortoestel een overweging zijn. Wel is het zo dat een hoortoestel vooral zin heeft wanneer je aan beide oren een slechter gehoor hebt. Wanneer je aan één oor doof bent, of slecht hoort, dan valt het resultaat in veel gevallen tegen.

Bij één op de drie mensen wordt het gehoor na het ontstaan van deze plotsdoofheid niet meer beter. Dit geeft vaak vergaande gevolgen voor iemand, zowel in het dagelijks functioneren als op emotioneel gebied. Daarom is het erg belangrijk dat er een goede begeleiding en revalidatie plaatsvindt.

 

Bronnen: KNO, Radboud UMC en Catharina Ziekenhuis

 

Delen:  
3 reacties op “Plotseling doof: het kan iedereen overkomen
  1. Geachte heer, mevrouw,
    Mijn vrouw (nu 76 jaar) is ongeveer 15 jaar geleden ook plotseling doof geworden. Ze heeft inmiddels voor beide oren een gehoorapparaat en beiden zijn we daar zeer tevreden over. Destijds heeft de KNO-arts Acetylsalicylzuur 80 mg. 1xdd voorgeschreven. Zij gebruikt dat nog steeds, maar wil daar graag mee stoppen (geen bijwerkingen, maar alleen noodzakelijk medicijn gebruik). De huisarts vindt het geen goed idee om te stoppen.
    Vraag: is het zinvol dit medicijn voor deze aandoening nog steeds te blijven gebruiken?
    Graag uw reactie. Bij voorbaat dank.

    Geschreven door Battie op
  2. Dat zal afhangen van de oorzaak van het plotseling doof worden. Ik kan dat zo helaas ook niet beoordelen.

    Geschreven door John (moderator) op
  3. Hi,

    Sinds 2 jaar de diagnose plotsdoof aan 1 oor. Prednison behandeling gehad en situatie ging zich stabiliseren en het gehoorverlies werd niet groter. Toch 40% gehoorverlies aan mijn rechteroor. KNO arts ontdekte aan mijn andere oor bij de test een gehoorverlies van 60%. Dus die kreeg ik er als bonus bij. Gehoorapparaat aan laten meten, zodat ik mijn werk nog een beetje na behoren kan doen (sta voor de klas).

    Er zijn 2 manieren waarop ik mijn gehoor kan verbeteren: Na het “klaren” van mijn oren heb ik het idee dat ik zo’n 5-10dB win op beide oren, echter is dit maar van korte duur. Het gebruik van een neusspray (xylometazoline) geeft ook enig sinds ruimte en een kleine verbetering in het gehoor.

    De geraadpleegde KNO arts kan dit verder niet verklaren en doet dit na het uitvoeren van diverse test (MRI-scan, druktest) af als iets wat hij verder niet kan verklaren.

    Wie herkend dit verhaal en heeft wel een verdere behandeling ondergaan of heeft zelf een andere oplossing gevonden?

    Geschreven door Kniertje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief