Hartklachten bij vrouwen lijken op overgangsklachten

Hartklachten bij vrouwen lijken op overgangsklachten

Tegenwoordig sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Dat komt omdat de eerste tekenen vaak niet worden herkend. Hartklachten bij vrouwen lijken namelijk erg veel op overgangsklachten en niet op de typische klachten zoals: pijn op de borst en steken in de bovenarm. Hierdoor krijgen vrouwen vaak een verkeerde diagnose. Op welke symptomen moeten vrouwen alert zijn?

Vrouwelijke hormonen en hartklachten

Vrouwelijke hormonen (oestrogenen) hebben een beschermend effect op de vaatwanden. Het zorgt ervoor dat de vaatwanden minder vatbaar zijn voor schade als gevolg van een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Oestrogenen beschermen de aderen tegen slagaderverkalking.

Door de overgang ontstaat er een verlies van oestrogenen en daarmee ook haar beschermende functie. Het vaatverwijdende effect wordt minder en de vaten worden kwetsbaarder. Daarnaast verslechterd de vetstofwisseling en ontstaat er een verhoogde ontstekingsgevoeligheid en een verstoorde cholesterolverhouding. Ook gaat de bloeddruk omhoog en dit alles maakt de vaten gevoeliger voor slagaderverkalking.

Verwarring met de overgang

Vaak worden de eerste tekenen van vrouwen niet herkend omdat ze atypisch zouden zijn. Daarnaast ontstaan deze klachten bij vrouwen vaak na hun 50ste. Hierdoor wordt vaak de link gelegd met de overgang.

Opvliegers

Eén van de meest bekende symptomen van de overgang zijn waarschijnlijk opvliegers. Maar deze opvliegers zijn niet alleen maar het gevolg van de overgang, ze kunnen ook het resultaat zijn van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer je last blijft houden van opvliegers en in je familie komen hart- en vaatziekten voor ga dan naar je huisarts om je klachten te bespreken.

Vage klachten

Veelal hebben vrouwen niet de typische klachten die gepaard gaan met hart- en vaatziekten. De meeste vrouwen geven aan zich niet zo lekker te voelen. Vaak zijn ze gewoon wat moe, hebben last van hartkloppingen, zijn kortademig en slapen minder goed. Doordat deze klachten niet direct gekoppeld zijn aan een ernstige aandoening gaan vrouwen niet naar een arts. Veel vrouwen denken dat het bij de overgang hoort. Terwijl het zeer duidelijk tekenen kunnen zijn van een infarct dat zich aandient.

Onrustig en angstig gevoel

Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook voor een onrustig, angstig en opgejaagd gevoel zorgen. Maar ook veel vrouwen met hartklachten hebben aangegeven dat ze voorafgaand een onrustig, opgejaagd en angstig gevoel ervaarden.

Natuurlijk kunnen vrouwen ook de typische klachten ervaren zoals pijn in de kaak, in de rug en tussen de schouderbladen. Of misselijkheid en braken. Vrouwen kunnen ook nog pijn hebben in de bovenbuik en duizelig zijn.

Symptomen hartinfarct

Het is verstandig om alert te zijn en om de symptomen van een hartinfarct te kennen. Onderstaande klachten vormen geen direct bewijs van een infarct, maar kunnen tezamen of afzonderlijk wijzen op een mogelijk (naderend) infarct.

Specifiek symptomen bij vrouwen

 • Plotseling last van moeheid zonder duidelijke reden
 • Kortademigheid vaker in rust dan na inspanning
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Gevoel dat je BH-bandje te strak zit
 • Hartkloppingen
 • Slecht slapen
 • Branderig gevoel onder het borstbeen
 • Onaangenaam klemmend of drukkend gevoel in de borststreek
 • Maagklachten

Symptomen bij mannen en vrouwen

 • Klemmende pijn in de borst of druk op de borst, vaak bij inspanning
 • Kortademigheid
 • Overmatig zweten
 • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen
 • Pijn in de nek, kaak of linker- of rechterarm
 • Brandend gevoel onder het borstbeen
 • Misselijk zijn en/of moeten overgeven
 • Plotselinge duizeligheid
 • Kort verlies van bewustzijn zonder dat je dat aan voelt komen

Kans verkleinen

Vrouwen kunnen de kans op hart- en vaatziekten flink verkleinen, onder andere door te stoppen met roken. Stoppen met roken is natuurlijk voor zowel mannen als vrouwen belangrijk. Echter, het blijkt dat vrouwen die én roken én diabetes II hebben een extra risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken kunnen vrouwen het risico op hartfalen met 82% verlagen. Maar ook door op je gewicht te letten, voldoende te bewegen, gezond te eten en te letten op je bloeddruk en cholesterol. Ken je waardes van je bloeddruk en cholesterol.

Daarnaast is het erg belangrijk dat vrouwen luisteren naar hun lichaam. Wanneer je last hebt van pijn in je rug of schouder, een opgejaagd gevoel, kortademigheid of vermoeidheid zonder duidelijke reden, ga dan altijd naar je huisarts.

Gezondheidszorg vrouwen loopt achter

Nog steeds kijken teveel artsen bij klachten naar de ‘mannelijke’ norm. Vooral ook doordat onderzoek naar hart- en vaatziekten veelal bij mannen heeft plaatsgevonden. Door dat ‘mannelijke’ onderzoek zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen lang over het hoofd gezien. De laatste jaren richt onderzoek zich steeds vaker ook op de werking van het vrouwenhart en de verschillen tussen mannen en vrouwen. Echter, de vrouwelijke gezondheidszorg loopt nog wel achter. Dus luister goed naar je lichaam.

Heb jij een zorgvraag?

Stel jij die afspraak bij de huisarts steeds weer uit, maar heb je wel zorgvragen? Dan is een een-op-een consult met een gespecialiseerde verpleegkundige via Online ZorgZus misschien iets voor jou.

Online ZorgZus

 

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

Bronnen: Haaglanden MC, Hartkliniek, NU.nl en UMC Utrecht

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief