Depressie | Wat is een depressie?

Depressie | Wat is een depressie?

Een depressie is wat anders dan een paar dagen achter elkaar somber zijn, maar kan zich op veel verschillende manieren uiten. Zo kan er sprake zijn van een lichte depressie of juist een ernstige depressie en kan een depressie al dan niet chronisch zijn. Daarnaast bestaan er specifieke vormen van depressie, zoals de seizoensgebonden herfst- of winterdepressie of de postpartum depressie, die na afloop van een bevalling kan optreden bij vrouwen.

Oorzaken van een depressie

Er kunnen tal van oorzaken zijn die tot een depressie leiden. Alhoewel er nog veel onduidelijkheden zijn met betrekking tot het ontstaan van een depressie, wordt ervan uitgegaan dat een depressie vaak ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.

  • Biologische factoren: de belangrijkste biologische factor die een rol speelt bij depressies is erfelijkheid. Over het algemeen is het aantal vrouwen met een depressie twee keer zo hoog als het aantal mannen met een depressie. Ook kan het stresssysteem, hormoonsysteem of immuunsysteem dermate ontregeld zijn dat dit leidt tot depressie. Mensen met een andere hersenziekte of mensen die aan bepaalde chronische ziektes leiden, hebben ook meer kans om depressief te worden. Daarnaast kan medicijngebruik, drugs- of alcoholgebruik een rol spelen bij het risico op depressie.
  • Sociale factoren: negatieve gebeurtenissen in het verleden kunnen leiden tot depressie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pesten, seksueel misbruik of geestelijke mishandeling. Ook het overlijden van een dierbare of een echtscheiding kan leiden tot een depressie. Een depressie manifesteert zich niet altijd direct; een getroffene kan ook jaren later nog depressief raken door gebeurtenissen in het verleden.
  • Psychische factoren: zoals faalangst, sociale angst of een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen het risico op depressie aanzienlijk verhogen. Mensen met dergelijke karaktertrekken kunnen daardoor gevoeliger zijn voor een depressie.

Jongeren en depressie

Tieners en jongvolwassenen zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van depressie. Ongeveer 20% van de jongeren heeft wel eens last van sombere gevoelens, neerslachtigheid of andere depressieve klachten. De signalen die op een depressie bij jongeren kunnen duiden, verschillen per leeftijd en zijn daarom niet altijd makkelijk te herkennen. Omdat gevoelens van neerslachtigheid en introvert gedrag vaak worden toegekend aan de puberteit, krijgen jongeren die werkelijk depressief zijn niet altijd op tijd de juiste hulp. Depressies zijn ook niet vast te stellen door middel van lichamelijk onderzoek of door middel van bloed- of hersenonderzoek. Psychiater Jim van Os van UMC Utrecht geeft in gesprek met NOS aan dat een psychische aandoening veel moeilijker te meten is dan bijvoorbeeld een gebroken been. Dit geldt zowel voor de diagnose als voor het meten van herstel.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Wanneer er sprake is van buitenproportionele somberheidsklachten die het leven van de jongere ontregelen, kan dit duiden op een depressie. Volgens de Hersenstichting kunnen de symptomen van een depressie zeer uiteenlopend zijn. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld last hebben van:

  • Gevoelens van somberheid.
  • Het niet meer kunnen genieten van dagelijkse dingen.
  • Slecht slapen of juist heel veel slapen.
  • Schuldgevoelens.
  • Het gevoel dat ze niets waard zijn.
  • Een laag energieniveau of zelfs continue vermoeidheid.
  • Problemen met concentreren of met het nemen van beslissingen.
  • Gedachtes over de dood die terugkerend zijn.

Welke symptomen exact van toepassing zijn bij een depressie, is bij ieder persoon anders. Indien een combinatie van deze symptomen zich langer dan twee weken voordoet, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Depressie bij jongeren behandelen

Jongeren die depressief zijn voelen zich vaak geïsoleerd, eenzaam en onbegrepen. Er bestaan verschillende methodes om depressies te behandelen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij depressie bij jongeren, is het langzaam helpen afbreken van de muur die de jongere tijdens de depressie om hem of haar heen heeft opgetrokken. Hierdoor kunnen de positieve gevoelens weer worden opgebouwd.

Yes We Can Clinics is de grootste jeugdkliniek van Nederland en behandelt jaarlijks ruim 800 jongeren tussen de 13 en 23 jaar met psychische klachten, waaronder depressies. Ook worden jongeren met verslavingen en gedragsproblemen bij Yes We Can Clinics behandeld. Lees meer over Yes We Can Clinics en de behandeling van depressie.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief