Werken aan goede voornemens: tips om af te vallen

Werken aan goede voornemens: tips om af te vallen

De kerstdagen zijn voorbij, de oliebollen en appelbeignets zijn op en de eerstvolgende feestdag laat nog wel even op zich wachten. Januari is de tijd waarin iedereen z’n normale ritme weer oppakt en waarin velen beginnen aan hun goede voornemens voor dit jaar. Een veelgesteld doel is om af te vallen en gezonder te leven. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe gooi je opeens je eet- en sportpatroon om en hoe houd je het ook zo? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Diëten, verstandig of niet?

Veel mensen gaan op dieet: dit doe je door minder te eten. Sommigen maken het erg bont en gaan gelijk op een streng dieet door bijvoorbeeld heel weinig op een dag te eten. Er bestaan verschillende soorten diëten. Zo kun je bijvoorbeeld een sapkuur doen, maar ook een veganistisch dieet toepassen. Op dieet gaan wordt echter niet aangeraden: je weerhoudt jezelf van eten, waardoor je in korte tijd veel kilo’s verliest. Hier zit namelijk het addertje onder het gras: zodra je weer gaat beginnen met normaal te eten, slaat je lichaam het voedsel op als vet en kom je dus in feite weer en een stuk sneller aan. Bovendien is de kans groot dat je bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt en hier klachten aan over kunt houden. In plaats van te gaan diëten, is het verstandig om bewust te worden van wat je eet en langzaamaan veranderingen toe te brengen aan je eetpatroon. Pas als je weet wat je eet, kun je aanpassingen verrichten. Houd dit bij in een boekje.

Veel bewegen

Naast gezonder te eten, is je levensstijl met betrekking tot beweging ook van belang. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, het draagt ook bij aan een positieve mentale gesteldheid en de manier hoe je je voelt. Om af te vallen, is veel beweging essentieel. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door veel te gaan wandelen. Als je het saai vindt om dat alleen te doen, kun je een maatje zoeken. Wandel flinke kilometers door bijvoorbeeld de duinen of het bos. Ook kun je samen met een personal trainer je doelen bereiken. Hij stelt dan een plan op en gaat samen met jou aan de slag. Dit kan in de sportschool zijn, maar ook buiten. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag. Als je naar de sportschool gaat, is het aan te raden om smith machines te gebruiken. Hiermee kun je veel verschillende oefeningen doen, namelijk zowel krachttraining als cardio. Je kunt dus verschillende doelen met een smith machine bereiken! Ook andere apparaten van bijvoorbeeld tunturi.com, zijn geschikt om af te vallen. Denk hierbij aan een crosstrainer of een loopband.

Kleine aanpassingen

Om effectief af te vallen, dien je niet gelijk je hele levensstijl om te gooien. Daarentegen moet je juist klein beginnen. Neem de trap in plaats van de lift, ga met de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto en neem nootjes in plaats van chips. Alle beetjes helpen!

 

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief