Doet afvallen pijn of kun je ook genieten?

Doet het pijn om af te vallen of kun je ook genieten?

Er zijn een aantal belangrijke valkuilen waar je bij het verliezen van gewicht op kunt rekenen. Wil je voorkomen dat het niet lukt om af te vallen of dat je in een terugval terechtkomt? Dan is het zinvol om dit artikel te lezen. Lekker eten en tegelijk afvallen? Ook daar geven we een aantal tips over.

Waarom doet het ‘pijn’ om af te vallen?

Om allerlei verschillende redenen is het niet eenvoudig om af te vallen. De belangrijkste reden is dat het ‘pijn’ doet. Ondanks een overdaad aan voeding om je heen, is het noodzakelijk om minder te eten dan je normaal doet. Dit gaat tegen onze natuur in. Toch is het noodzakelijk om je een tijdje in te houden als je lichaamsgewicht wilt verliezen. Met name in het begin kan dit hongergevoelens oproepen. Jouw hersenen zullen je er op allerlei manier van overtuigen dat het een goed idee is om te eten. Je komt op verschillende manieren voor verleidingen te staan en steeds vaker moet je ‘nee’ zeggen. Ben jij sterker dan dat? En heb je een hardnekkige wil om tot een gezond lichaamsgewicht te komen? Alleen vanuit deze basis is het mogelijk om gewicht te verliezen. En ‘ja’ dat doet pijn. Gelukkig krijg je er veel voor terug en went het vanzelf. Als je langzamerhand resultaat begint te zien zal het steeds gemakkelijker gaan.

Valkuilen bij het verliezen van gewicht

Bij het verliezen van gewicht zijn er een aantal valkuilen. Veelvoorkomende valkuilen:

Men start direct met veel sporten

Veel sporten kan een bijdrage leveren aan het verliezen van gewicht. Je moet echter wel op jouw voedingspatroon blijven letten. De juiste voeding is bij het verliezen van gewicht een stuk belangrijker dan lichaamsbeweging. Daarnaast is het vaak lastig vol te houden om met zowel lichaamsbeweging als een nieuw voedingspatroon te beginnen. Bouw dit stapje voor stapje op.

Er wordt te weinig geslapen

Voldoende nachtrust levert een bijdrage aan het verliezen van gewicht. Zo voorkom je gestresst te raken en beschik je over voldoende energie om verleidingen te weerstaan. Heb je onvoldoende geslapen? Dan is dit lastiger en kies je sneller voor bepaalde snacks of een maaltijd die je snel klaarmaakt.

Maaltijden worden overgeslagen

Het overslaan van maaltijden kan soms een goed idee zijn. Als je met jezelf hebt afgesproken om bepaalde maaltijden te eten of als deze bij je dieet passen, is het echter belangrijk om daaraan vast te houden. Door helemaal niets of heel weinig te eten, zal jouw lichaam immers meer behoefte aan voeding opbouwen. Voorkom dit door jouw lichaam genoeg te geven. Sla geen maaltijden over als dit niet bij jouw voedingspatroon of dieet past. En verdiep je eerst in principes als ‘intermittent fasting’ wanneer je overweegt hier iets mee te doen.

Er worden alleen maar magere producten gegeten

Vetten zijn niet zozeer verantwoordelijk voor overgewicht. Bij afvallen zijn suikers en koolhydraten het belangrijkst, wanneer je daarmee mindert, merk je dat je gewicht gaat verliezen.

Voorkomen dat je in een terugval komt

Door langzaam op te bouwen en aan een bepaald voedingspatroon vast te houden, wordt de kans op een terugval kleiner. Val je in korte tijd veel af? Dan is de kans een stuk groter dat dit er later weer bijkomt. Met name bij crashdiëten zie je dit.

Lekker eten en tegelijk afvallen

Leer jezelf een eetpatroon aan dat je lang kunt volhouden. Zo kun je lekker blijven eten, gewicht verliezen en naar een nieuwe levensstijl werken met een gezond gewicht. Bouw gewichtsverlies langzaam op en af. Zo wisselen het verliezen van gewicht en jouw nieuwe levensstijl zich op een natuurlijke manier af en is de kans op een terugval kleiner.

 

– Partner Content –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief