Moeilijker om gewicht te verliezen als je ouder bent

Gewichtstoename. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Het is geen geheim dat het lastiger is om een gezond gewicht te behouden wanneer we ouder worden. Maar waarom is het moeilijker om gewicht te verliezen als je ouder bent?

Redenen voor gewichtstoename

Je slaapt onvoldoende

Voordat je die veeleisende baan had en nog geen kinderen naar school hoefde te brengen was slapen misschien wel je hobby. Maar nu met die veeleisende baan, de kinderen, nog wat extra stress, misschien wat medicijn gebruik en de nachtelijke tripjes naar het toilet is het halen van 8 uur slaap fantasie geworden. Omdat je te weinig slaapt is de kans groot dat je energie niveau overdag te laag is. Dan grijpen we vaak naar het bekende comfort food; een stuk chocolade of een paar koekjes. Wanneer de lunch wordt overgeslagen wordt dit vaak opgelost door fast food te halen. Aan het einde van de dag is het energie niveau dusdanig laag dat je helemaal geen zin meer hebt om naar de sportschool te gaan. De vermoeidheid beïnvloedt je besluitvorming dusdanig dat bij de keuze voor eten je niet kiest voor die gezonde salade maar voor een snelle vette hap.

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen slaaptekort en gewichtstoename. Een studie concludeerde zelfs dat onvoldoende slaap onze hersenen laat hunkeren naar calorierijk voedsel.

Je stofwisseling is gewoon niet meer wat het vroeger was

Toen je jonger was, kon je gemakkelijk dagelijks snacken zonder enige consequenties. Echter bij het ouder worden vertraagd de stofwisseling met 5 procent per tien jaar vanaf het 40ste levensjaar. Je stofwisseling zorgt voor het omzetten van voedsel in energie. Wanneer dit vertraagt, verbrand je minder calorieën dan gewend. Een inname van 100 extra calorieën per dag, 365 dagen per jaar, kan een gewichtstoename tot 10 kilo veroorzaken.

Je hebt meer trek

Dat is de schuld van je hormonen. Nadat we de 40 zijn gepasseerd daalt het oestrogeen niveau waardoor er veranderingen in de bloedsuikerspiegel en de schildklier ontstaan, en hierdoor verhoogt de eetlust. Combineer dit met een natuurlijk verlies in de totale spiermassa en je hebt een recept voor gewichtstoename.

Je verliest spiermassa

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat “spieren meer wegen dan vet.” Nou, de waarheid is, dat spieren meer calorieën verbranden dan vet. Ongeveer drie keer meer. Dus vecht terug met krachttraining. Elke pond aan spieren die je terugkrijgt zal de stofwisseling verhogen waardoor er dagelijks meer calorieën verbrand kunnen worden.

Delen:  
2 reacties op “Moeilijker om gewicht te verliezen als je ouder bent
  1. Wat zijn de beste aangeschreven pillen om af te vallen,ik ben 58 en slik medicijnen

    Geschreven door cora kitsz op
  2. Geen.
    Als de medicijnen de aanleiding zijn voor de gewichtstoename, helpen daar zeker geen pillen tegen. Verantwoord afvallen doe je alleen maar door een verantwoord dieet te gebruiken en te bewegen. Tenzij de gewichtstoename wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht. Maar dan is dit een zaak om met de huisarts te bespreken.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief