Al zo’n beetje een jaar lang leven we op moment van schrijven in een wereld waarin wij worden verondersteld in het openbaar een mondkapje te dragen.
Eveneens op moment van schrijven is dit geen beeld dat van stel op sprong lijkt te gaan verdwijnen. De diverse maatregelen die zijn ingesteld tegen de verspreiding van het coronavirus worden nog steeds niet versoepeld en het openbare leven zoals we dat vroeger kenden, lijkt nog even ver weg als maanden geleden. Dat is een groot verschil met landen in Azië waar mondkapjes breed werden gedragen in verband met smog: tegenwoordig zijn alle gelegenheden zoals winkels, cafés, restaurants, theaters en grootschalige evenementen gesloten of op de lange baan geschoven.
Toch moeten we ook ons beperkte leven zo goed mogelijk leiden als we kunnen. En daarom moeten we in ons dagelijkse bestaan een mondkapje dragen, zodat het virus minder gemakkelijk wordt doorgegeven. Dat kun je best vinden of je wilt ertegen protesteren, maar regels zijn nu eenmaal regels.
Dus stel, jij gaat een mondkapje kopen. Welke moet je dan hebben en wat doet die precies?
Soorten mondkapjes
Je zou denken van niet, maar er is tussen de verschillende soorten in wel degelijk een verschil in effectiviteit van mondkapjes. Degene die jij als burger draagt, is bijvoorbeeld weer anders dan eentje voor medische professionals. Mocht jij besmet zijn of in aanraking zijn geweest met iemand die het virus heeft opgelopen, dan draag je een mondkapje op te voorkomen dat jij dit verder kunt verspreiden.
In de medische wereld worden het witte type 2 en blauwe type 2B mondkapjes gebruikt. Beide vertragen ze de verspreiding van ziektewekkers die hun oorsprong vinden in de mond en neus. Het verschil tussen beide is dat zorgmedewerkers met een blauw mondkapje te allen tijde beschermd worden tegen opspattend bloed, speeksel of een andere lichamelijke vloeistof. Dit omdat de blauwe variant waterdicht is. Dat is bij witte mondkapjes niet het geval. Het dragen hiervan is voldoende wanneer er geen intensieve zorg wordt verleend, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van wonden.
Hoe gebruik je een mondkapje nou precies?
Gewoon omdoen en de collectieve vernedering slikken zou het antwoord op de vraag zijn wanneer je die stelt aan de verbitterde medemens die genoeg heeft van alle coronamaatregelen. Regels zijn er al genoeg: moet ons nou ook nog worden verteld hoe we een mondkapje precies omdoen, terwijl die weg zich zo gemakkelijk wijst?
Nou, eigenlijk wel, ja. Allereerst lijkt nog steeds niet iedereen door te hebben dat een mondkapje eigenlijk een mond-neusmasker is, een naam die de lading – en je gezicht – eigenlijk vele malen beter dekt. Het is van groot belang dat je 30 seconden voordat je het mondkapje omdoet je handen grondig wast. Pak daarna het masker bij de elastiekjes vast en bind het om je oren. Zorg voor een perfecte aansluiting op je gezicht.
Hoe weet je of dat laatste nou het geval is? Hele simpel, door erin te blazen: zolang er geen lucht langs je gezicht ontsnapt, zit ‘ie goed.
Draag je mond-neusmasker nooit langer dan drie uur achter elkaar.
– Partnercontent –
Delen: