Paraberksyndroom: hoe ontstaat deze kruisallergie

Paraberksyndroom: hoe ontstaat deze kruisallergie

Heb jij last van hooikoorts en blijk je ineens allergisch te zijn voor appels en peren? Dan heb je last van het paraberksyndroom. Wat moet je weten van dit syndroom en hoe ontstaat deze kruisallergie?

Wat is het paraberksyndroom?

Wanneer je een allergie hebt voor berkenpollen en daarnaast ook een voedselallergie hebt ontwikkeld, dan wordt dat ook wel het paraberksyndroom genoemd. Dus de pollen die in het voorjaar de hooikoorts veroorzaken, kunnen op den duur ook een allergie veroorzaken voor bepaalde vruchten en noten. De kans dat deze kruisallergie ontstaat is groot. Men gaat uit van dat minimaal 50%, maar misschien wel 90%, van de mensen die een allergie voor berkenpollen hebben uiteindelijk ook een allergie voor bepaalde noten en vruchten krijgen.

Voedingsmiddelen die klachten kunnen geven

Welke voedingsmiddelen kunnen dan klachten geven bij het paraberksyndroom? Het gaat om bepaalde noten, peulvruchten, kruiden en fruit.

Fruit

Het kan gaan om appels, peren, kiwi’s, perziken, frambozen, abrikozen, nectarines, pruimen, mango’s, bramen, aardbeien, kersen, jackfruit en aalbessen.

Noten

Qua noten ontstaan er vaak allergieën voor hazelnoten (verwerkt en onverwerkt), amandelen, kastanjes, pistachenoten en kokosnoten.

Peulvruchten

Hierbij moet je denken aan pinda’s en soja.

Kruiden

Het kan onder andere voorkomen bij bladselderij, dille, kervel, komijn, koriander, kummel, peterselie en venkelzaad.

Van bovenstaande voedingsmiddelen zijn appels, peren en hazelnoten de meest voorkomende.

Symptomen paraberksyndroom

De klachten die kunnen ontstaan lopen uiteen, zowel in soort als in heftigheid. Meestal krijgt iemand (binnen een minuut of 15) na het eten van het betreffende item last van:

 • Milde tot heftige jeuk aan de lippen, in de mond, vaak het gehemelte en keel
 • Eczeem
 • Galbulten
 • Maag-/darmklachten
 • Ademhalingsproblemen.

Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf weer binnen 20 tot 30 minuten. Een enkele keer kan er bij iemand een anafylactische shock ontstaan. Zo’n zeer ernstige reactie met soms shock tot gevolg, wordt vooral gezien bij een allergie voor hazelnoten.

Hoe ontstaat het paraberksyndroom?

Bij een allergie worden in het lichaam antistoffen aangemaakt, die specifiek gericht zijn tegen de stof waarvoor men allergisch is. Bij het paraberksyndroom gaat het om een secundaire voedselallergie. Het is namelijk gevolg van kruisreactiviteit tussen het belangrijkste berkenpollenallergeen Bet v1 en structureel gerelateerde plantaardige eiwitten. Het zijn dus allergenen die erg lijken op de berkenpollen.

Wat kun je zelf doen?

Vermijdt contact met de voedingsmiddelen waarvoor je misschien allergisch voor bent. Daarnaast geldt dat de allergenen bij het paraberksyndroom hittelabiel zijn. Door het verhitten van fruit, groenten, kruiden en noten zal de allergische reactie sterk afnemen. Dus je kunt het fruit of groenten, waarvoor je allergisch bent, na bakken of koken gewoon eten. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk een appeltaart. Wanneer je een lichte reactie hebt op het eten van bepaalde voedingsmiddelen, dan kun je ervoor kiezen om deze toch te eten.

Dit geldt niet voor alle fruit- en groentesoorten. Bij sommige zal ook na het verhitten een allergische reactie ontstaan. Dit is het geval bij een allergie voor noten. Op het moment dat je allergisch bent voor noten, dan is het erg belangrijk dat je deze vermijdt, net als voedingsmiddelen waarin noten verwerkt zijn.

Behandelingsmogelijkheden

Omdat het niet altijd mogelijk is om het specifieke voedingsmiddel te vermijden, is het noodzakelijk dat wanneer iemand eerder een anafylactische shock heeft doorgemaakt een noodpen bij zich draagt. Zo’n EPI-pen moet dan direct na het eten van zo’n voedingsmiddel worden toegediend.

Voor het behandelen van je hooikoortsklachten door berkenpollen zijn er verschillende behandelingen mogelijk met: neussprays, antihistaminica, cromoglycaat en corticosteroïden.

Wat is de prognose?

Wanneer je eenmaal het paraberksyndroom hebt, dan zal dit niet verdwijnen. Het is dan dus ook belangrijk om wanneer je sterk allergisch bent de voedingsmiddelen te blijven vermijden waar je allergisch voor bent. Blijf vooral wel het fruit, groenten en noten eten waar je niet allergisch op reageert. Er bestaat namelijk een risico dat patiënten uit angst voor allergische klachten het meeste fruit en groenten gaan vermijden, met een onvolwaardig dieet als gevolg. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot andere klachten.
De kans bestaat wel dat in de loop der jaren de allergie toeneemt en ook allergieën ontstaan op andere voedingsmiddelen.

 

Bronnen: Beatrixziekenhuis, Huidarts en NVDV

 

Delen:  
4 reacties op “Paraberksyndroom: hoe ontstaat deze kruisallergie
 1. Klopt ik ben allergisch voor berkenpollen en heb ook problemen met noten en kruiden vooral peterselie. Tegenwoordig zit dat overal in peterselie het is soms moeilijk om dat te mijden maar met een Epi pen in de buurt is het meestal wel snel opgelost.

  Geschreven door Anja1960 op
 2. Ja, dat heb ik ook heel erg”paraberksyndroom”. Ik schil de appels en peren, snijd in stukjes en ongeveer 2 minuten in de magnetron op warmen, laat afkoelen en eet het zonder problemen op. Geen allergische reactie. Ook noten, para-amandel en hazelnoten(afspoelen) in de magnetron 2 minuten verhitten, laat afkoelen en eet het lekker op. Geen last van allergische reacties.

  Geschreven door Premperkaas op
 3. Kan je ook paraberksyndroom hebben zonder dat je jeuk in je mond krijgt?

  Geschreven door Shire? op
 4. Daar horen dan wel nog heel wat andere klachten bij die je dan wel zou moeten hebben

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief