Aparte allergieën en hoe je deze kunt herkennen bij jezelf

Aparte allergieën en hoe je deze kunt herkennen bij jezelf

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van allergieën. Huisstofmijt-, huisdieren- en pollenallergie klinken je vast niet onbekend in de oren. Toch zijn er ook heel veel allergieën waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Ken jij bijvoorbeeld p-phenylenediamine- en formaldehyde-allergie? Lees hier meer over een aantal minder vaak voorkomende allergieën en waaraan je ze herkent.

Bij een allergie reageert je afweersysteem verkeerd op stoffen van buitenaf, zoals stuifmeel en huidschilfers van dieren. Op dat moment maakt je lichaam te veel antistoffen aan, waardoor een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende symptomen die optreden bij een allergie zijn een loopneus, rode en tranende ogen, niezen, huiduitslag, benauwdheid, een opgezwollen tong en buikpijn. Gelukkig is met de meeste allergieën goed te leven door een medische behandeling.

Allergie voor formaldehyde

Formaldehyde is een chemische stof die wordt gebruikt als conserverings- of ontsmettingsmiddel, en wordt toegevoegd aan lijmen en sommige plastics. De penetrante geur van deze stof kan prikkelend werken op de huid en slijmvliezen. Je vindt formaldehyde ook terug als conserveringsmiddel in huidverzorgende producten, shampoos en cosmetica. Bij een formaldehyde-allergie krijg je bij huidcontact met dit stofje rode plekken op de huid die jeuken. Soms komen er ook blaasjes of bultjes op de huid en gaan de eczeemplekken na een tijdje schilferen. Vooral rondom de ogen kan de huid soms erg opzwellen. Met name bij gebruik van huidverzorgende producten of cosmetica waar formaldehyde aan is toegevoegd, verschijnt de uitslag vaak in het gezicht, op de oogleden, in de hals en op de romp. Wanneer je schoonmaakmiddelen gebruikt met formaldehyde, komt de huiduitslag vooral voor aan de handen en soms de onderarmen.

Merk je dat je allergisch bent voor formaldehyde? Vermijd dan huidcontact met producten waar dit stofje in is verwerkt. Lees dus altijd zorgvuldig de verpakking voor de ingrediëntensamenstelling. De eczeem kan na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Toch komt het vaak voor dat de eczeem blijft bestaan, ook als je het contact met formaldehyde geheel vermijdt. Eczeem heeft namelijk vaak meerdere oorzaken, zoals irritatie, maar ook erfelijke aanleg. Het blijft belangrijk om formaldehyde zo veel mogelijk te vermijden om de symptomen tegen te gaan. Dit leidt niet in alle gevallen tot volledige genezing.

Allergie voor p-phenylenediamine

P-phenylenediamine oftewel PPD in het kort is een haarverf allergie. Zo’n 1 op de 1000 mensen heeft hier last van. Het stofje komt voor in alle chemische haarverven. Je krijgt na het verven een jeukende hoofdhuid, rode bultjes en een branderig gevoel. De eczeem kan ook op andere plekken, zoals de handen of de rug voor komen en beperkt zich niet alleen tot de hoofdhuid. Daarnaast kun je tranende ogen krijgen tijdens de kleurbehandeling en kan je zelfs een heftig opgeblazen hoofd of handen krijgen. Hoe vaker je jouw haar verft, des te erger wordt de reactie op PPD. Helaas bevat alle permanente en semi-permanente haarverf PPD. Een alternatief is 100% plantaardige haarverf. Dit type haarverf is echter niet grijsdekkend, maar verdoezelt het grijze haar lichtjes met een mooie tint.

Doe een allergietest

Heb je last van een overgevoelige reactie, zoals jeuk, vlekjes op de huid, gezwollen oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tinteling van de tong of niezen? Dan heb je last van een allergische reactie. Wil je precies weten waar je allergisch voor bent? Doe dan een allergietest bij de dokter. Zo weet je welk stofje je in het vervolg beter kunt vermijden. Voor veel allergische reacties bestaan medicijnen om de klachten te verminderen.

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief