14 manieren om allergieën een halt toe te roepen

Het is als een scène uit een low-budget horror film: de bomen staan in bloei, het gras groeit … en de loopneuzigere zombies zijn een invasie van de planeet! Zoals sommigen wel hebben gemerkt kan het ‘allergie-seizoen’ het gehele jaar duren, (en dat de symptomen veel sterker kunnen zijn vlak voor je menstruatie).

Tips om allergieën te stoppen

 1. Begonnen uw symptomen al in februari, toen de bomen begonnen te bloeien dan zijn het de pollen die u ongelukkig maken. De biologische kalender, maar ook het weer speelt daarbij een grote rol. WeerOnline geeft gerichte informatie per regio, per plaats, maar u vindt hier ook het verloop in de tijd.
 2. Draag een masker
  Oke het klinkt misschien overdreven maar wanneer je nu echt in de tuin moet werken draag dan een masker die de pollen uit je neus en je mond houdt. Denk ook aan het dragen van een zonnebril, op die manier worden de ogen beschermd tegen stuifmeel en fel licht en zullen ze niet zo snel gaan tranen.
 3. Was je haar ’s avonds
  Spoel de pollen uit je haar zeker wanneer je gel of mousse gebruikt om je haar te stylen. Dit zijn echt producten die pollen vasthouden.
 4. Geniet van je rust
  Er zijn studies over seizoensgebonden allergieen (hooikoorts) die aantonen dat men een meer extreme reactie toonde op de dag na het uitvoeren van een stressvolle taak zoals het geven van een speech. “Stress verhoogt het niveau van het hormoon cortisol,” zegt Clifford Bassett, MD, een allergoloog aan New York University Medical Center, en die vaak leidt tot een verhoogde allergische reactie. Een paar minuten van meditatie of een duik in het bad kan hulp bieden.
 5. Houd uw neus schoon
  “Je neus is als een auto voorruit stuifmeel blijft zitten” Gebruik eens een zoutoplossing zoals te koop is bij elke drogist. En wanneer dit geen verlichting geeft dan is wellicht een kruiden neuspray (cromolynnatrium) om allergische reacties in de neus te verhelpen.
 6. Huisstofmijten
  Huisstofmijten gedijen het best in woningen met 25 graden Celsius en bij een luchtvochtigheid van 50-75%. En alhoewel de mijt in ieder huis voorkomt moeten we proberen om ze te verslaan! Zorg daarom voor een temperatuur van maximaal 21 graden en een vochtigheidsgraad van tussen de 45% en 50%. En probeer de was niet in huis te drogen dit is namelijk ongezond door de relatie tussen een hoge vochtgraad en de aanwezigheid en voortplanting van de huisstofmijt. Daarnaast kunnen er schimmels ontstaan die leiden tot longinfecties wanneer het afweersysteem niet zo hoog is. Door het drogen van de was wordt nog eens twee liter water toegevoegd aan de lucht, naast wat er sowieso al door de mens wordt geproduceerd. Om de luchtvochtigheid te meten kunt u een hygrometer aanschaffen.
 7. Kook uw beddengoed
  Natuurlijk niet letterlijk, maar je moet je lakens en kussenslopen wekelijks wassen in ten minste 95 graden; volgens een studie in de Annals of Allergy, Astma en Immunologie is bevonden dat deze temperatuur alle huisstofmijt wegvaagt.
 8. Probeer acupunctuur
  Er is tenminste1 studie en daarnaast veel anekdotisch bewijs dat suggereert dat acupunctuur kan helpen. Men denkt dat acupunctuur het stresshormoon kan laten afnemen, waardoor ontstekingen kunnen verminderen.
 9. Schimmel binnenshuis
  Schimmel gedijt goed in warm en vochtige weer. Ga er niet vanuit dat er geen schimmel is enkel omdat je het niet kunt zien: Schimmel kan zich gemakkelijk onder tapijt verbergen, in muren zitten, of waar dan ook. Hoe kunt u de schimmels verslaan? Door het te bleken! Een 5% bleekwater oplossing en een doek of spons kan kleine schimmels verwijderen. Als u een zeer grote beschimmelde oppervlakte (meer dan 10 vierkante meter) heeft overweeg dan om een officieel bedrijf in te huren.
 10. Zorg voor ‘droge’ kamers
  Zet de afzuigventilator aan in de badkamer, in de wasruimte, en in onafgewerkte kelders.
 11. Filters
  Wanneer u air-conditioning heeft zorg er dan voor dat deze om de 6 maanden worden geïnspecteerd en (indien nodig), schoongemaakt. Vervang de filters ten minste om de drie maanden.
 12. Huidschilfers van huisdieren
  Het is niet leuk om te horen maar u kunt allergisch zijn voor bepaalde eiwitten die uw huisdieren hebben. Deze zijn terug te vinden in het speeksel van het dier, huidschilfers (dode huidschilfers) en in de urine. En wanneer u niet gescheiden kan worden van Rover of Vicky, dan hebben wij een paar tips om het ongemak wat te verkleinen.
  – Ban hem uit de slaapkamer (of nog beter laat hem niet boven komen)
  – Verwijder het tapijt. Overweeg om het tapijt te vervangen door hardhouten vloeren, tegels of linoleum, die geen val zijn voor huidschilfers.
  – Verzorg hem goed. Vraag iemand in uw gezin die niet allergisch is om uw huisdier lekker te kammen (liefst natuurlijk buiten) met een kam gedompeld in water dat huidschilfers opvangt. Een wekelijkse bad (vaker zal zijn huid uitdrogen, waardoor de huidschilfers alleen maar erger maakt) is dan een must.
 13. Pas je tuin aan
  Heeft u last van hooikoorts dan kunt u in de tuin het beste kiezen voor felgekleurde bloemen. Het stuifmeel hiervan wordt namelijk overgebracht door insecten, en niet door de wind. Denk hierbij aan hortensia’s, azalea’s, lobelia en leliesoorten.
 14. Ruim maar lekker op
  Laat eerder gedragen kleding niet over een stoel in de slaapkamer hangen. Maar ruim deze op of doe ze in de was.

Zou het iets anders kunnen zijn?

Heeft u een loopneus, verstopte neus die maar niet over gaat? En zorgt het stof-arm maken van uw huis en het nemen van antihistaminica er niet voor dat u zich beter voelt? Dan heeft u misschien een aandoening genaamd chronische nonallergic rhinitis, een chronische zwelling van de binnenkant van uw neus. In tegenstelling tot gebruikelijke allergieën, heeft u dan geen jeukende neus, ogen of keel, en hoeft u niet te reageren op allergie medicijnen.

Probeer dan om irriterende stoffen, zoals sterke geuren (denk parfum of allesreinigers). Te vermijden. Zoutoplossing neussprays brengen vaak opluchting, maar als ze niet werken, raadpleeg dan uw arts voor een steroïde neusspray.

Delen:  
reactie op “14 manieren om allergieën een halt toe te roepen
 1. In veel gevallen blijken de klachten (verstopte neus)die lijken op allergieklachten veroorzaakt te worden door een scheef neustussenschot. Hierdoor ontstaat er een verstopte neus waardoor er veelvuldig geniest gaat worden en ademhalen door de neus moeilijker wordt.

  [url=http://explained4u.nl/gezondheid/verstopte-neus.html]verstopte neus en allergie[/url]

  Geschreven door Vera op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief