Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?

Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas

Het kan zijn dat je op plaatsen waar jongeren rondhangen, soms aluminium ampullen op de grond ziet liggen. Dat zijn lachgaspatronen. Maar ondanks dat de naam iets grappigs doet vermoeden, is het gebruik ervan allesbehalve ongevaarlijk. Hoe gevaarlijk is lachgas?

Wat is lachgas?

Lachgas is een verbinding van stikstof en zuurstof. Het is de gangbare naam voor de scheikundige stof distikstofmonoxide (N2O). Het wordt al heel lang gebruikt als een narcosemiddel en pijnstiller in de geneeskunde. Vandaag de dag gebruikt men vaker andere narcosemiddelen, daar deze sterker zijn. Maar het wordt nog steeds ingezet in de medische wereld. Naast de medische wereld gebruikt ook de voedingsmiddelenindustrie lachgas. Zo zit het in de gaspatronen voor slagroomspuiten. Ook wordt lachgas in de autosport soms gebruikt om het motorvermogen te verhogen.

Net zoals bij vele andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas bijna direct een euforische roes. Vaak gaat deze gepaard met lach- of giechelbuien. Vandaar de benaming lachgas. Ook ziet de gebruiker de omgeving anders en klinken geluiden anders. De roes is kort en duurt maar enkele minuten.

Net zoals dat bijvoorbeeld ook voor alcohol geldt, zal de impact van het roesmiddel groter zijn op het lichaam van een jongere.

Wat zijn de risico’s van lachgas?

Door het toenemende gebruik van lachgas onder jongeren, kan men steeds beter de risico’s in kaart brengen. Dat er risico’s aan verbonden zijn, is duidelijk.

Risico’s op korte termijn

Zuurstoftekort in de hersenen

Het gebruik van lachgas kan leiden tot een zuurstoftekort in de hersenen. Dit kan verschillende zaken als gevolg hebben, waaronder:

 • Last krijgen van concentratiestoornissen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Je evenwicht verliezen
 • Verwardheid
 • Misselijkheid
 • Last hebben van gevoelloosheid
 • Tintelingen in je armen of benen
 • Flauwvallen met het risico is dat je hard kunt vallen en jezelf verwonden
 • Een tekort aan zuurstof kan een onregelmatige ademhaling, bewustzijnsverlies en een coma met een fatale afloop veroorzaken.

Gevolgen voor je zwangerschap

Het gebruik van lachgas als je zwanger bent, kan je zwangerschap op een negatieve manier beïnvloeden. Zo kan het een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken, wat ernstige gevolgen voor je baby kan hebben. Zo wordt de kans op een miskraam of ernstige geboorteafwijkingen groter.

Oorpijn en blijvende gehoorschade

Het gebruik van lachgas op het moment dat je verkouden bent en je hoofd verstopt is, kan leiden tot een extra druk in het hoofd. Hierdoor bestaat de kans dat je trommelvlies kan springen, met oorpijn en mogelijk blijvende gehoorschade als gevolg.

Grote onoplettendheid

Door lachgas te gebruiken kom je zeer snel in een bepaalde roes, waarbij iemand erg onoplettend wordt. Het gebruik van lachgas in het verkeer is dan ook levensgevaarlijk. Doordat iemand eventjes helemaal van de wereld is, kan hij of zij ernstige ongelukken veroorzaken. Ook na het gebruik wordt deelname aan het verkeer afgeraden. Iemand kan namelijk nog enkele uren onoplettend blijven.

Bevriezen van longen

Wanneer je lachgas niet uit een ballon maar direct uit een spuitbus inneemt, kunnen je lippen of longen bevriezen. Het gas is dan zo koud dat je longen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Gelukkig komt dit zelden voor.

Neveneffecten

Vaak krijgen mensen last van: irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, braakneigingen, diarree, rusteloosheid, stoornissen in de fijne motoriek en vermoeidheid.

Risico’s op langere termijn

De effecten voor de gezondheid zijn op de lange termijn nog niet helemaal bekend. Momenteel wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. De risico’s op de lange termijn kunnen zijn:

Verlammingsverschijnselen

Het langdurig gebruik van lachgas kan verlammingsverschijnselen aan het middenrif als gevolg hebben.

Onvruchtbaarheid

Het langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot onvruchtbaarheid, door een verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.

Beschadiging van het zenuwstelsel

Overmatig gebruik van lachgas kan leiden tot een B12-tekort. Een vitamine B12-tekort is schadelijk voor het zenuwstelsel. Wanneer er sprake is van een gebruik van ongeveer 10 ballonnen per dag over een langere periode of een korte periode van buitensporig gebruik, dan bestaat de kans dat er een verstoring in de zenuwbanen optreedt welke door de ruggenmerg lopen. Ook de zenuwbanen in armen en benen kunnen worden aangetast. Als er eenmaal schade aan de zenuwen is, dan herstelt dat zich nauwelijks.

Hersenbeschadiging

Door het inademen van lachgas, kunnen de hersenen een tijdelijk zuurstof tekort krijgen. Bij langdurig gebruik kan er dan hersenbeschadiging optreden. Symptomen van hersenschade door lachgas kunnen tintelingen in de vingers en tenen zijn, concentratiestoornissen of hoofdpijn, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen in vingers en/of tenen en flauwvallen.

 

Bronnen: Drugsenuitgaan, Druglijn, Zorgnu.avrotros en Jellinek

 

Delen:  
14 reacties op “Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas?
 1. En ondanks de waarschuwingen overal zie ik, als wandelaar nog overal deze zilverkleurige spullen liggen. Ik loop met een buurman, beide 60 plusser en in het begin vroegen wij ons af..wat zijn deze natuurvervuilende dingen totdat we iemand bewusteloos aan troffen op een bankje bij het spoor. We hebben 112 gebeld en toen werd het ons duidelijk. Deze persoon is nog jong en nog steeds niet de oude. Zijn moeder vertelde ons laatst nog hoe ontzettend dankbaar ze is dat wij 112 hebben gebeld maar ik wil nooit meer iemand vinden die er zo aan toe is.

  Geschreven door Makkie op
 2. Een dankbare moeder? Sorry; maar voor mij mogen ze zich doodlachen – de jeugd/jongeren weten van gekkigheid in de huidige maatschappij niet meer wat ze moeten doen. Dan is het deze idiote rage – dan weer een andere. Het ergste is dat de mensen met verstand mogen bijdrage in de dure kosten voor de gezondheid van deze idioten – ik zou voor willen stellen aan die dankbare moeder: draai zelf voor al de kosten op aub.

  Geschreven door Wout op
  • Je hebt geen kinderen hoor ik dan is het makkelijk praten!!

   Geschreven door Anoniem op
   • Anoniem ipv een naam? Nee: geen nazaten maar wel in jeugdwerk en bejaardenzorg aktief – zie dus genoeg van binnen en buiten. Niet alleen lach ik om het gas maar ook aan bijv. comazuipen – laat ze dan lekker comadoorslapen – nee: dan ga ik liever een eindje wandelen met wat oudjes die daar met volle teugen van genieten (teugen gezonde boslucht wel te verstaan).

    Geschreven door Wout op
   • Ok wij ook niet !!! Maar ik krijg meer en meer de indruk dat ouders denken dat de opvoeding van de kinderen voor de gemeenschap is. Kinderen verdragen GEEN NEEN meer wat wil je dan als ze opgroeien

    Geschreven door Pjuter op
  • Daar zeg je zo wat, Wout, in onze huidige maatschappij, met weinig samenhang; waarin je van alles moet. Verslavingen of dit soort uitspattingen heeft ook te maken met het opvullen – althans proberen – van een leegte.
   Overigens brengen veel mensen zichzelf schade toe, met verkeerde voeding, hormonale anticonceptie enz. Deels ook door onze adrenalinesamenleving.

   Geschreven door C. op
  • Een waar woord vriend, een waar woord!!

   Geschreven door Bud op
 3. Helemaal eens met Wout.
  Ik woon aan de rand van het centrum van een plaats in Overijssel. Hier wordt door jongeren grootschalig drugs gebruikt, er is totaal geen schaamte meer en men doet dit openbaar in trapportalen enz.
  En natuurlijk, niemand werkt meer, daar heeft men geen tijd meer voor.
  Ik vind als men door drank of drugs gebruik medische hulp nodig heeft, dat men dan zelf de kosten moet betalen of iddg een eigen bijdrage moet leveren, buiten de standaard eigen bijdrage, miss dat men dan wakker wordt.

  Geschreven door Yvonn op
  • Het ergste is dat het gebruik van lachgas niet illegaal is niet verboden bij de wet, ik zie ze dan ook dagelijks openlijk in hun auto’s zitten te gebruiken, ik heb zelfs al gezien dat er ’n politie auto aankomt rijden naast hun inparkeren achteruit zet en weer wegrijdt zonder ook maar even te kijken wat zich afspeelt naast hun in die auto, van de gekken!!! Slinger ze dan op de bon voor milieuvervuiling!! Op z’n minst.

   Groetjes bud

   Geschreven door Bud op
  • Mee eens! Torenhoge rekeningen maar als je een ernstige ziekte krijgt kun je zelf betalen voor veel medische kosten, medicijnen..
   Verslaving is geen ziekte maar een keuze.

   Geschreven door Anoniem op
 4. Helemaal eens met Wout. Waar gaan we heen, als we deze dingen allemaal moeten
  accepteren en normaal vinden. Men maakt zich zorgen over de veroudering, maar
  waarom maakt men zich geen zorgen over de jeugd, die op festivals veel drugs gebruiken.
  En het schijnt dat je geen plezier meer kan hebben zonder drank en drugs. Hoeveel schade
  zal dit op langer termijn hebben? Maar, o wat kosten de ouderen toch veel. We vergeten
  dat die oudjes ons land hebben opgebouwd, maar dat zijn we vergeten. Nee de jeugd
  die moet kosten wat het kost plezier hebben, alles wordt daarvoor uit de kast gehaald.
  Zelf heb ik in mijn jeugd ook veel plezier gehad, maar daar kwam heel weinig drank aan
  te pas en helemaal geen drugs.

  Geschreven door Liza op
 5. Sorry, maar ik heb 3 zoons opgevoed, het zijn geen heiligen, maar aan deze onzin hebben ze gelukkig nooit meegedaan.

  Geschreven door Liza op
 6. Lieve mensen,verslaving is een ziekte! Onze kinderen worden verslaafd omdat onze regering te tolerant is en alles maar toe laat.

  Geschreven door Josje. op
  • Klopt

   Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief