Alcoholverslaving, hoe kom je er vanaf?

Alcoholverslaving, hoe kom je er vanaf?

Veel mensen drinken regelmatig een glaasje alcohol. Een lekker biertje of een glaasje wijn bij het eten. Of gezellig met vrienden op het terras. Maar voor je het weet, is het nuttigen van alcohol ineens een dagelijkse gewoonte geworden.

Je bent eraan gehecht geraakt, het blijft niet bij één glaasje en je kunt niet meer zonder. Als je de controle over jouw alcoholgebruik verliest, heb je een alcoholverslaving. Hoe kom je daar weer vanaf?

Een alcoholverslaving komt vaak voor. Soms kan het een dodelijke afloop tot gevolg hebben. Dus wees er snel bij zodat je grote problemen voor je gezondheid kunt voorkomen.

Herken een alcoholverslaving

Vrijwel iedereen drinkt weleens een glaasje. Alcohol is sociaal aanvaard in onze maatschappij. En juist daardoor is het vaak lastig een alcoholverslaving te herkennen. Soms blijft het jaren onopgemerkt. En daarnaast kan het iedereen overkomen, het komt zelfs vaker voor dan je denkt. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een alcoholverslaving kunt herkennen:

  • Langdurig alcoholgebruik.
  • Grotere hoeveelheden alcoholgebruik.
  • Steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect.
  • Hunkeren naar alcohol.
  • Alcohol drinken ondanks fysiek gevaar of problemen die het oplevert.
  • Verplichtingen op werk, school of thuis niet nakomen.
  • Pogingen om te stoppen lukken niet.
  • Opgeven van activiteiten door alcoholgebruik.
  • Ontwenningsverschijnselen zonder alcohol.
  • Veel tijd besteden om aan alcohol te komen.

Schakel hulp in

Merk je dat jij zelf of iemand in je omgeving een alcoholverslaving heeft? Schakel dan altijd professionele hulp in. Dat kan bijvoorbeeld bij Trubendorffer, je kunt daar ook online behandelingen volgen. Vaak proberen drinkers hun drankgebruik lang te ontkennen en te verstoppen. Het is belangrijk om op tijd in te grijpen, voordat de problemen verergeren. Je brengt als je verslaafd bent namelijk ongemerkt anderen in gevaar. Denk hierbij aan het verkeer. Maar ook verwaarloos je je verantwoordelijkheden op school, thuis of op je werk. Het is lastig voor je omgeving om hiermee om te gaan. Een alcoholverslaving brengt ook risico’s voor je gezondheid met zich mee. Het vergroot de kans op ernstige ziektes als kanker, het Korsakov syndroom en levercirrose.

Oorzaken alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan door meerdere redenen ontstaan. Voor iedereen is dit verschillend. Bepaalde eigenschappen en omgevingsfactoren spelen vaak een rol. Als kind van een ouder met alcoholproblemen loop je bijvoorbeeld meer risico dan anderen op een verslaving. Maar de meeste kinderen met alcoholverslaafde ouders krijgen zelf geen alcoholproblemen. De opvoeding en het karakter spelen wel een rol. Het kan zijn dat je overgevoelig bent voor spanningen en bij problemen thuis of op het werk sneller naar alcohol grijpt dan een ander. Vaak gaan alcoholproblemen gepaard met depressieve klachten of een persoonlijkheidsstoornis. Ook je omgeving kan invloed hebben op het ontstaan van een alcoholverslaving. Bijvoorbeeld als je familie of vrienden ook veel drinken. Je gaat er dan gezellig in mee. Daardoor ben je vatbaarder voor alcoholproblemen en -verslaving.

 

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief