De top 3 beroepen die door de lockdown broodnodig zijn gemaakt

De top 3 beroepen die door de lockdown broodnodig zijn gemaakt

De Corornacrisis heeft aan het licht gebracht dat er in veel verschillende sectoren grote tekorten zijn aan gekwalificeerd personeel. Vooral in de zorg is dat pijnlijk duidelijk geworden. Maar ook in de ICT, het onderwijs en de industrie zijn maar moeilijk goede werknemers te vinden. Dat was voor de crisis ook al zo en dat is door de crisis alleen maar nijpender geworden. Het lijkt dus een goed idee voor werkzoekenden om te gaan voor bijvoorbeeld Thuiszorgmedewerker, Leerkracht of Programmeur. Maar ook binnen de verschillende branches is er meer plek voor medewerkers met ervaring in een bepaalde richting. In dit artikel bespreken we de top 3 uit het beroepenoverzicht die door de lockdown broodnodig zijn geworden. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe carrière, of als je bent van plan om je te specialiseren kun je hiermee de meest kansrijke richting kiezen.

1. In de zorg zoeken ze jou

Voor de Coronacrisis waren de tekorten in de zorg al groot, maar tijdens de crisis zijn die alleen maar verder opgelopen. Zeker als het gaat om algemeen en gespecialiseerd verzorgend personeel loopt het aantal vacatures hard omhoog. In de ziekenhuizen, verpleeghuizen, GGZ en thuiszorg zitten ze om je te springen. Nu de reguliere zorg langzamerhand weer groeit naar het normale niveau zijn er veel gediplomeerde zorgmedewerkers nodig. Men probeert ook door het opnieuw opstarten van zij-instroomtrajecten geschikte mensen klaar te stomen voor de zorg. De trajecten zijn fysiek maar ook online om ervoor te zorgen dat mensen snel op het gewenste niveau komen. Kortom, onder andere voor iedereen met een diploma op mbo-niveau 2 met daarbij bepaalde certificaten op niveau 3 is werk zo goed als gegarandeerd.

2. Omscholen voor het onderwijs

Ook in het onderwijs is het tekort aan leerkrachten schrijnend te noemen. Dit probleem speelt vooral in het basisonderwijs in de Randstad. Terwijl het in andere regio’s van Nederland juist andersom is door het dalende aantal leerlingen. Het lijkt is dus een goed idee voor die leerkrachten om een baan te zoeken in de buurt van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in deze sector is inmiddels de werving via zij-instroom weer begonnen. De problemen spelen niet alleen in het basisonderwijs, ook in het voortgezet onderwijs is veel vraag naar docenten voor exacte vakken en talen. Dit geldt voor het hele land.

3. Tekorten in de ICT

In de zogenaamde ICT-beroepen heerst ook een enorme krapte. Bij de overheid, de financiële sector en bij online aanbieders van producten en diensten zijn duizenden extra ICT’ers nodig. Doordat steeds meer mensen thuiswerken is er een acute vraag naar mensen met kennis over de Cloud en security toepassingen. Maar ook als het gaat om data-analisten, developers en programmeurs is de vraag gigantisch.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief