Gelukkig nieuwjaar aan iedereen!
Ik heb begrepen dat ik mijn medische gegevens en bestanden van de bedrijfsarts naar het UWV moet sturen, als onderdeel van mijn WIA-aanvraag.
Ik heb de medische geschiedenis van de bedrijfsarts bekeken nadat die naar mij is doorgestuurd en merkte op dat na twee jaar, en minstens 10 consultaties, er alleen maar een samenvatting van twee paragrafen is met daarin slechts mijn diagnose en behandelplan. Er zijn geen details in opgenomen van mijn symptomen, of andere details die ik in de gesprekken heb gedeeld. Het ziet er wat mij betreft incompleet uit.
Ik weet dat het UWV naar deze bestanden kijkt en hun beslissing er mede op baseert. Ik vraag me dus af of de medische gegevens van de bedrijfsarts aan het UWV wel zo summier moeten zijn, in plaats van een volledige en complete geschiedenis. Ik ben er niet zeker van en ben dus benieuwd of iemand door dit proces is gegaan en ervaring heeft.
Verder wil ik weten wat voor medische dossiers het UWV verder nodig heeft van mijn andere artsen. Hebben ze bijvoorbeeld alleen een brief van mijn huisarts nodig, en wat moet daar in staan? Ik weet niet zo goed wat voor brieven/dossiers ik moet opvragen van mijn huisarts en specialisten.
Alvast bedankt voor de input!
Ik raad je aan om op de site van het UWV te kijken of hen te bellen of mailen wat je precies moet inleveren.
Daar staat precies op welke gegevens je moet opsturen.
Medische informatie is daarbij niet eens echt van belang.
Maar wel of de juiste stappen tijdens je ziekte en in je reïntegratie traject gevolgd zijn, door zowel jou als je werkgever.
Dat is waar naar wordt gekeken als wordt beoordeeld of je recht hebt op een WIA uitkering.
Klopt dit dossier niet, kan het zijn dat je werkgever je langer moet doorbetalen of dat je langer op een uitkering moet wachten omdat je zelf in gebreke bent geweest.
Mijn werkgever heeft mij twee jaar langer volledig moeten doorbetalen omdat ze, achteraf expres steeds procedure fouten maakten in de hoop dat ik daarvoor verantwoordelijk zou worden gesteld.
Je hoeft van je artsen helemaal niks op te vragen, tenzij het UWV daar om vraagt.
De bedrijfsarts mag geen medische informatie delen, daarom staat daar niks over in de verslagen, dat is dus normaal.
Nog een toevoeging;
De beslissing of je een WIA uitkering krijgt of niet , is eigenlijk niet echt gebaseerd op medische gegevens in de zin van doktersverklaringen.
Maar een berekening tussen het loon wat je nu verdient in je huidige functie en wat je in een andere, voor jou haalbare functie, zou kunnen verdienen.
Hier wordt naar gekeken met jou, de keuringsarts en een arbeidsdeskundige, er wordt een functionele mogelijkheden lijst (FML) gemaakt van wat je wel en niet kunt.
Zo wordt er gekeken wat voor functie je nog wel zou kunnen uitoefenen, nu of in de toekomst na eventuele scholing.
Het verschil in je huidige salaris en wat je dan nog zou kunnen verdienen, is het eventuele afkeurings percentage.
Je kunt dus 100% afgekeurd worden voor je huidige functie, maar toch 100% gezond bevonden worden om in een andere, passende functie te kunnen werken, als er binnen jou FML een functie te vinden is met een zelfde salaris.
Heel erg bedankt, dit is goede informatie. De bedrijfsarts had ook racistische opmerkingen tegen mij gemaakt die mijn medische toestand beïnvloedden en ik had ook geprobeerd om een maand lang te re-integreren, wat een verdere verslechtering van mijn medische toestand veroorzaakte. Deze details stonden niet in het medisch rapport van de bedrijfsarts. Is dit oké? Het rapport mist ook details over de ernst van mijn ziekte en de impact op mijn leven. Het zegt alleen dat ik depressief ben en dat ik medicijnen slik. Ik ben alleen bang dat al deze ontbrekende details, inclusief de indicatie van de ernst van mijn ziekte, invloed zullen hebben op mijn WIA-beoordeling en geen volledig beeld van mijn toestand zullen geven. Krijgt het bedrijf hiervoor ook een loonsanctie?
De bedrijfsarts mag geen medisch inhoudelijke informatie geven, dat mag jij alleen zelf op verzoek van het UWV, aan de keuringsarts van het UWV.
Daarvoor wordt dus ook geen loonsanctie gegeven.
Het UWV weet dat, dat is de normale procedure.
Het gaat qua dossier opbouw er nu vooral om of de juiste stappen gevolgd zijn met betrekking tot reïntegratie, vanaf de dag van je ziekmelding tot het einde van die twee jaar ziekte.
Dit stappenplan kun je terug vinden op de website van het UWV.
Dit is trouwens niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever, er staat ook in wat de plichten de zieke werknemer zijn.
Er wordt gekeken of beide partijen hebben voldaan aan die regels.
Het lijkt er op dat jij hier van niet op de hoogte was, anders had je je waarschijnlijk eerder in verdiept.
Helaas is het niet de verantwoordelijkheid van de werkgever om je daar op te wijzen, mijn werkgever heeft mij ook geprobeerd "dom" te houden.
Maar gelukkig had ik iemand in mijn omgeving die daar wel gelijk bovenop is gaan zitten.
Ik raad je aan om je alsnog goed in te lezen op de site van het UWV, dan weet je wat er eventueel niet klopt in je dossier van de afgelopen twee jaar tijdens je ziekte en kun je je daar op voorbereiden, als dat ter sprake komt.