Vitamine B12 tekort

  • #1

    Hallo,

    Ik ben een vrouw van 26 jaar en ik heb al anderhalf jaar last van een aantal klachten. Onder andere van vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten, duizeligheid, misselijkheid, tintelingen in de handen, trillend ooglid en een opgejaagd gevoel/hartkloppingen. Ook voel ik me soms wat koortsig.
    Ik loop sinds deze periode ook al bij de huisarts maar ik kom geen stap verder. Ik heb allerlei onderzoeken gedaan, maar er werd vooral gedacht aan stress. Wat ik toen zelf ook geloofde omdat ik toen een hele drukke periode achter de rug had.

    Nu ben ik een jaar geleden op vitamine B12 geprikt en daar kwam een waarde uit van 200 pmol/L. De assistente melde dat dit wel goed was, dus daar ging ik ook van uit.

    Ik heb het sindsdien heel rustig aan gedaan en weinig stress gehad maar nu, een jaar later, heb ik er nog steeds veel last van. Collega's van mijn moeder hadden ook veel van dezelfde klachten en bij hun is een tekort van vitamine B12 geconstateerd. Op dat moment ging er bij mijn moeder gelukkig een belletje rinkelen en zodoende heb ik de klachten op internet opgezocht. Bijna de hele lijst komt overeen met mijn eigen klachten dus heb ik de huisarts verzocht om mij weer te laten prikken hiervoor. Ze vonden dit niet echt nodig maar deden het wel. De uitslag: een waarde van 171 pmol/L. Ik ben in een jaar tijd nog weer omlaag gegaan. Bij mij viel het kwartje, eindelijk een verklaring voor mijn klachten.
    Mijn moeders collega kreeg bij een waarde van 200 al injecties hiervoor omdat dat te laag was vond haar arts.
    Maar de assistente zei wederom dat dit bij mij wel goed zit, aangezien de ondergrens 148 pmol/L is.

    Nu ben ik niet van plan om nog een jaar zo door te lopen tot ik die ondergrens wel heb bereikt.
    Herkent iemand dit probleem en heeft iemand misschien tips voor mij hoe ik hier het beste mee om kan gaan, wat betreft de huisarts? Ook zou ik graag wat meer ervaringen horen van mensen met vitamine b12 tekort. Ik weet haast wel zeker dat dit het probleem bij mij is.

    Alvast bedankt.

    Groet,

    Laura

    Reageer
    #2

    Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijke voedingsstoffen en een tekort komt meestal voor bij vegetariërs en veganisten. Kortom, eet flink wat vlees en eieren en drink wat meer melk.

    Reageer
    #3

    De klachten die je hebt passen toch meer bij de gevolgen van stress, hyperventilatie bijvoorbeeld, dan een vit B12 tekort met de waarde die is gemeten .
    Doe toch eens even de test op
    http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

    Reageer
    #4

    Hoi Laura, het is waar wat anoniem zegt dat vitamine B12 vooral in dierlijke producten voorkomt. Maar veel mensen met een vitamine b12-tekort eten wel vlees en andere dierlijke producten, maar hebben een tekort door een opname stoornis of ze gebruiken medicijnen waardoor vitamine b12 niet goed meer wordt opgenomen. Dan helpt meer dierlijke producten eten niet. Jouw waarde is dusdanig laag dat het goed mogelijk is dat je een vitamine b12 tekort hebt. Je kunt je MMA en homocysteine laten meten. Wanneer MMA verhoogd is heb je zeker een vitamine b12 -tekort. Je kunt ook je actieve vitamine b12 laten testen. Mogelijk geeft deze test al wel een tekort aan. Verdiep je er goed in, helaas weten veel artsen er onvoldoende vanaf, wordt ook wel vergeten ziekte genoemd. Vitamine b12-tekort is zo ernstig dat je er blijvende schade aan kunt overhouden. Zo vroeg mogelijk behandelen is belangrijk.

    Reageer
    #5

    Hallo, ik wil natuurlijk niemand bang maken maar staar je niet blind op een vitamine b12 tekort...Ik heb ook talloze klachten die nooit te duiden zijn geweest en er is na een paar maanden ook op b12 geprikt en daar kwam een waarde uit van 105..Dus ik dacht dat er nu een oplossing zou komen echter na jaren volop b12 injecties geen verbetering van mijn klachten. Het probleem is gewoon dat als je door de molen gaat er altijd wel iets wordt gevonden maar dat wil niet zeggen dat dit de klachten oplost. Veel mensen hebben volgens mij een b12 tekort, en dat moet ook gewoon behandeld worden...Sterkte en beterschap!

    Reageer
    #6

    Zoals Anoniem op 3 september al zegt: vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten, dus in vlees, eieren en melk.
    Het wordt enorm lang in het lichaam opgeslagen, wel tot 10 jaar. Dus als je een jaartje of 2 jaar veganist bent en daarvoor gewoon vlees at, dan zal het dat niet zijn. Je hebt er extreem weinig van nodig, maar ben je langdurig verganist/vegetarier dan kan gericht vitamine-B12 innemen, in de vorm van een pilletje, wel helpen.
    Synthetisch gemaakte vitamines zijn precies hetzelfde als de vitamines die je uit de natuur haalt. Ik weet niet of er voor de synthetische Vitamine-B12 dierlijke grondstoffen worden gebruikt, dat hoeft namelijk niet. Je hebt maar extreem weinig nodig, maar bij persistente (langdurige) veganisten kan het wel een probleem worden.

    Reageer
    #7

    Een b12tekort van 131 had ik. Mijn dokter vindt het een modeverschijnsel maar heeft me toch een aantal injecties gegeven omdat ik zo ziek was. Nu krijg ik niets meer en gaat alles weer slechter. Trillen, omvallen, niet recht kunnen lopen, darmproblemen, vaginale schimmel, brandende huid, en bloedende slijmvliezen van neus, darmen, vagina, droge huid die kapot gaat en eeltig, dik wordt. Blauwe voeten, zere voeten en vingers, reukverlies, slechter wordend zicht, spraak en denken gaat weer achteruit. Alsof je dement wordt. Omdat mijn dokter mij niet helpt, maak ik maar een 'project' van mezelf. Hou ik bij wanneer er wat voor verschijnselen weer terugkeren. Voor ik eind 2018 ertussenuit knijp zal ik mijn dokter mijn bevindingen toesturen. Dan heeft de onbenul er nog wat aan misschien. Voor mij valt er niet meer te leven zo, vooral het vallen, trillen en de kant van 'dementeren' opgaan is niet meer te doen ook omdat het helemaal niet nodig is omdat injecties helpen!

    Reageer
    #8

    Hoi Silvia,

    Wat vervelend dat jouw huisarts ook al niet mee werkt. Misschien kun je zelf b12-spuiten kopen in Duitsland, of hooggedosseerde tabletten, wel die onder de tong moet laten oplossen. Hoop dat je snel wat opknapt.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb een waarde 0,99 L

    Door drie maag OP,S de huisarts vond dit ook geen rede om te spuiten tot dat de  reumatoloog na bloedprikken toch wel hoog nodig vond aanzien mijn klachten.

    Reageer
    #10

    Ik had een licht te kort aan B12 (ik weet de waarde niet meer). Ik kreeg van de reumatoloog een kuur voor een maand voorgeschreven, geen injecties maar tabletten. Daar knapte ik enorm van op.  Toen het op was heb ik zelf een pot multivitamine gehaald waar B12 in zit.

    Reageer
    #11

    @Bedaro. Zuigtabletten worden vaak wel beter opgenomen. Beste in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. En beter ook het hele B-complex erbij slikken. Gebruik zelf zuigtabletten waar ook folaat in zit; een beter opneembare vorm van foliumzuur. Dit naast een goede Multi waar ook een goed dosis B in zit.

    Reageer
    #12

    Vitamineb12tekort.nl

    De moeite waard om eens te bezoeken.

    Reageer
    #13

    Vraag om een verwijsbrief voor het B12 Instituut!

    Reageer
    #14

    Je kan ook zonder verwijsbrief naar de b12 kliniek als je huisarts moeilijk doet. Die kijkt naar je symptomen en niet alleen of je bloedwaarde onder de 150 zit. Je moet het zonder verwijzing wel zelf betalen. Loop niet te lang door met een B12 tekort. Neurologische schade kan blijvend zijn als je te lang wacht.

    Reageer
    #15

    Hallo allemaal ik probeerde een topic te starten dit lukte niet. Ik ben 27 jaar en heb nu al 6 weken last van hele uiteenlopende verschillende klachten. Zo begon ik met een brandend gevoel op me borst en in me hoofd het gevoel alsof ik in de fik stond. Daarna ging dit over in tintelen/trillen in mijn voorhoofd pijnlijke ogen. Hartkloppingen. Pijnlijke ogen tintelingen in voeten benen handen en armen. Ik ben ten einde raad wat dit kan wezen. Ik heb wel een b12 test laten doen de b12 zat op 216 ik moet nu wachten op Methylmalonzuur uitslag. Zijn er mensen die zich herkennen in deze klachten vooral het tintelen op het voorhoofd heb ik veel last van ik kan amper tv kijken. Ook ben ik vaak duizelig of een raar gevoel in mijn hoofd. Mijn ledematen slapen sneller voor me gevoel

    Reageer
Reageer op: Vitamine B12 tekort


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief