Toenemende uitgeputheid (ism psychische klachten) Waarop laten testen?

  • #1

    Ik ben inmiddels 37 (M) en de afgelopen jaren (ca.10) heb ik het idee dat ik in toenemende mate uitgeput raak. Ik bedoel niet per se moe, als in makkelijk in slaap vallen of veel slapen, ik bedoel dat mijn lichaam uitgeput voelt en dat ik gewoon erg weinig energie ervaar. Ik ga moe naar bed, ik word moe wakker. Ik slaap niet per se "goed", maar ik haal wel gemiddeld 7-8 uur slaap per nacht. Ik kan overdag nog wel dingen doen gelukkig, naar de winkel, zelfs een beetje sporten, maar toch voelt mijn lichaam altijd uitgeput, en ik heb er enorm veel last van.

    Ik worstel ook al jaren met depressieve en andere psychische klachten (overprikkeling, angst) en enkele lichamelijke klachten (oorzuis, oogvlekjes). Ik ben er min of meer altijd vanuit gegaan dat mijn extreme vermoeidheid veroozaakt wordt door mijn psyschische gesteldheid. Ik zit enorm in mijn hoofd, altijd alert, altijd gespannen, nooit echte (geestelijke nog lichamelijke ) ontspanning. Ik heb nooit echt richting ervaren in mijn leven, geen doel, geen passie, en heb vanuit mijn jeugd complexe trauma meegekregen (waarschijnlijk grote oorzaak van alle problemen die ik in mijn leven ervaar). Verder lijk ik in sommige aspecten wat autistisch, en ben altijd enorm bang geweest om kwetsbaar te zijn, en ik denk dat ik daardoor erg ben gaan "masken", wat waarschijnlijk ook niet helpt voor mijn energie niveau.

    Dus mijn pyschische en mentale gesteldheid is natuurlijk een voor de hand liggend zwart schaap voor mijn extreme vermoeidheid, maar toch blijf ik ergens steeds denken (hopen) dat er (ook) een lichamelijke oorzaak is. Niet iedereen met mijn soort klachten is immers zo vermoeid. Ik heb in het verleden meerdere bloedonderzoeken laten doen waar telkens weinig uitkwam. Ook heb ik enkele jaren geleden een internistisch onderzoek laten doen, waar ook weinig zorgwekkends uitkwam.  Ik eet sinds mijn jeugd vegatarisch, en je zou denken dat wanneer dit het probleem zou zijn, dat dit wel eens uit een bloedonderzoek naar voren had moeten komen. Maar mijn waardes waren volgens de artsen altijd binnen de normen.

    Door mijn psychische problemen is het wel zo dat ik relatief weinig beweeg. Maar ook toen ik als postbode werkte tot enkele jaren geleden (voordat ik moest stoppen als gevolg van een burn-out), en dus dagelijks voldoende beweging kreeg, was ik altijd moe, al niet zo erg als de laatste jaren.

    Ik besef me dat het niet mogelijk is om 100% uitsluitsel te krijgen over wat de oorzaak (niet) is voor mijn vermoeidheid, tenzij ik me aan alle mogelijke testen onderwerp, maar ik zou toch graag willen weten welke onderzoeken ik wellicht kan laten doen om er achter te komen wat er mogelijk aan de hand is. Waarmee kan ik naar mijn huisarts gaan? Ik ben benieuwd.

    Reageer
    #2

    Hoi,

    Ik zou met dit verhaal naar de huisarts gaan.
    Die weet dan zelf wel hoe hij of zij je verder kan helpen met fysieke onderzoeken.
    Voor het mentale gedeelte kan de huisarts je doorverwijzen naar de praktijk ondersteuner of naar een psycholoog.

    Reageer
    #3

    Hoi Rens,

    Wat rot dat je nooit echt kunt opladen en steeds uitgeput blijft.

    In het begin van je verhaal dacht ik vrij snel aan een filter die niet zo goed werkt, waardoor je overprikkeld kunt raken. Dat kost bakken met energie. Hoewel mensen met trauma ook vaak 'aan' blijft staan. Dus dat kan ook.

    Later dacht ik aan het gebrek aan passie dat je ervaart in combinatie met uitputting. Dat kan weer wijzen op een dopaminerg probleem. Dopamine helpt ook met een goede filter.

    Beiden wijzen op problemen in de hoeveelheid dopamine. Nu kan burn out lijken op een dopaminerge depressie (= uitputtingsdepressie). Daar werkt een middel als Bupropion goed voor. Je zou ineens meer energie en rust kunnen krijgen. Maar bij trauma kan het ook weer klachten verergeren.

    Autisme of een andere informatieverwerkingsstoornis is daarnaast niet uitgesloten. En heb je dat dan kun je daar prima mee leven als je let op je grenzen en wensen. Of Bupropion daarvoor werkt, is onbekend. Methylfenidaat vaak wel (is ook op dopamine gericht), dus het zou kunnen.

    Ik denk dat wat je ervaart best lichamelijk kan zijn. Doordat je zo 'aan' staat in je brein of doordat je filter te zwak is of omdat je 'maskt'. Je brein is ook deel van je lichaam..

    Je kunt altijd eens laten onderzoeken of je bv ADD of autisme of klachten van voornamelijk trauma hebt. Hoewel er overal lange wachttijden zijn.

    Reageer
    #4

    Hey Suus, ja ik ben al meerdere malen naar de huisarts geweest, en heb al meerdere trajecten bij psychologische hulpverleners afgesloten. Helaas dus zonder veel resultaat

    Reageer
Reageer op: Toenemende uitgeputheid (ism psychische klachten) Waarop laten testen?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief