Jarenlange vermoeidheidsklachten

 • #1

  Hoi Allemaal,

  Ik hoop dat iemand mij de gouden tip kan geven voor wat er (wellicht) met mij aan de hand is. Ik zal even kort mijn verhaal vertellen. Voor mijn 13e was ik vrij actief, energiek en had ik een goede gezondheid en geen klachten. Op mijn 13e werd ik ineens erg moe. Omdat ik ook een wat langere periode ongesteld was werd mijn bloed geprikt en daar kwam uit dat ik bloedarmoede had (ijzertekort en foliumzuur) ik kreeg pillen en de anticonceptiepil. Mijn menstruatie verbeterde en ik had geen bloedarmoede meer maar ik was nog steeds moe dus weer naar de huisarts. Toen bleek ik vitamine D tekort te hebben. Nadat ik hier medicatie voor kreeg voelde ik me nog steeds niet beter. Ik ging naar de huisarts terug en die stuurde me naar de kinderarts. Die kon niks vinden en stuurde me naar huis. De vermoeidheid bleef. Ook kon ik me slecht concentreren en vergat ik vaak mijn spullen. En ik had (en heb) bijna elke week aften in mijn mond wat veel pijn deed. Ik ging weer naar de huisarts maar ze dachten aan psychische klachten omdat mijn ouders zijn gescheiden. Ik heb 3 psychologen gehad en gesprekken met de POH’er van de huisarts maar niets hielp tegen de vermoeidheid. Daarna ben ik getest op ADHD. Ook hier kwam niks uit terwijl ik zelf heel veel last ervaarde van concentratieproblemen en dus spullen kwijtraken (nu nog steeds). Omdat ik nog steeds moe was werd ik getest op voedselallergie. Ik bleek erg allergisch voor groente en fruit maar dat wist ik eigenlijk al lang en ik vermeed die vruchten en groenten ook. Mijn internist vertelde me ook dat je daar niet moe van kon worden. Ik gaf het op en besefte dat ik er mee moest leren leven en dat ging redelijk maar tijdens corona kreeg ik er weer meer last van. Bovendien had ik vaker buikpijn en was ik trillerig. Ook had ik last van mijn darmen (misschien is dit een beetje tmi) ik heb vettige ontlasting en echt heel veel winden het stinkt ook super erg. Ik ging weer terug naar de huisarts en die prikte me op diabetes, lime en schildklier maar ik was gewoon gezond en ze dachten weer aan psychische klachten. Echter voel ik me echt niet gestrest of neerslachtig of iets in die richting! Het voelt allemaal lichamelijk. Ik ben nu 22. De darmklachten heb ik nu 1,5 jaar en de vermoeidheid dus al 9 jaar. Ik ben ten einde raad. Heeft iemand een idee wat het kan zijn?

  Groetjes,

  Zera

  Reageer
  #2

  Heb je problemen met je gewicht? Is er ook gekeken naar de werking van de schildklier? Is er recent nog eens een uitgebreid bloedonderzoek gedaan?

  Reageer
  #3

  Beste John,

  Als kind was ik altijd erg dun maar vanaf mijn puberteit (ook ongeveer 13) kwam ik wel heel veel aan. Ik ben 1.58 en woog een jaar geleden 65 kilo. Ik vond mezelf te zwaar en heb alles op alles gezet om af te vallen. Dat ging wel heel erg snel en ik weeg nu 10 maanden later nog maar 49 kilo. Dat vond de dokter wel opvallend maar omdat ik het ook van plan was is er verder niks met die informatie gebeurd. Er is bloed geprikt voor de schildklier ik weet niet precies wat, de dokter zei dat het goed was. De laatste tests waren afgelopen maart.

  Reageer
  #4

  Aanvullend op wat ik hierboven zeg. Er is ook vaak tegen mij gezegd dat een gezondere levensstijl mij zou helpen om meer energie te krijgen. Ik eet nu echter exact zoals het voedingscentrum adviseert (ik hou ook de eetmeter app erbij) maar ik blijf mijn klachten houden. Ik heb altijd heel veel trek gehad in zoete, vette en zoute dingen maar geef daar zeker al een jaar niet meer aan toe. Echter merk ik geen verandering en ben ik nog steeds zo moe als eerst.

  Reageer
  #5

  Het afvallen is dan toch wel opmerkelijk. Hoe heb je dat gedaan?
  Zou je uitslagen van het laatste bloedonderzoek een kunnen opvragen bij de huisarts?

  Reageer
  #6

  Beste John, ik ben afgevallen door minder te snoepen en mijn calorieën bij te houden. Het afvallen ging eigenlijk heel erg makkelijk ik hoefde maar een beetje op te letten en viel daarmee snel af. In de eerste paar weken ging het het snelste toen ben ik binnen 5 weken ook zo’n 5 kilo afgevallen. Hoe kan ik mijn bloeduitslagen opvragen bij de huisarts? Kan ik hiervoor gewoon contact opnemen en kunnen ze me het dan geven?

  Reageer
  #7

  Ik heb mijn bloeduitslagen gevonden op mijngezondheidsnet. Dit zijn ze:

   

   <li class="informationItem">

   CKD-EPI, eGFR

   Uw waarde: >90    Normale waarde: Hoger dan 60.0
   <li class="informationItem">

   Creatinine

   Uw waarde: 61.   Normale waarde: 45.0 - 90.0
   <li class="informationItem">

   Glucose nuchter

   Uw waarde: 4,4     Normale waarde: 4.1 - 6.1
   <li class="informationItem">

   Hemoglobine (Hb)

   Uw waarde: 8     Normale waarde: 7.5 - 10.0
   <li class="informationItem">

   Kalium

   Uw waarde: 3,9    Normale waarde: 3.5 - 5.0
   <li class="informationItem">

   M.C.V.

   Uw waarde: 96    Normale waarde: 80.0 - 100.0
   <li class="informationItem">

   Natrium

   Uw waarde: 139    Normale waarde: 135.0 - 145.0
   <li class="informationItem">

   Thyroid stimulerend hormoon (TSH)

   Uw waarde: 0,89   Normale waarde: 0.3 - 4.2

  Reageer
  #8

  gewoon bellen en vragen

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Die waarden zij allemaal prima, maar ik mis wel nog waarden voor de schildklier. Alleen de TSH is niet echt voldoende. Vraag aan de huisarts om dat toch nog maar een kleer te controleren

  Reageer
  #10

  Bedankt John, ik zal hiervoor weer contact opnemen met de huisarts en misschien kom ik dit keer verder

  Groetjes Zera

  Reageer
  #11

  De T4-waarde van de schildklier wordt alleen bepaald bij een afwijkende TSH. Die is niet afwijkend hier.

  Even wat gedachten. Trek in zoet, zout, vet zegt ook iets over andere (mogelijk wat lage) spiegels in het bloed door bv te weinig eten. Daarnaast zie je het bij mensen die een laag dopamineniveau hebben, aangezien dit het (kunstmatig) verhoogt. Drink je (te) veel water? Eet je nog wel genoeg brood, pasta, rijst?

  Te weinig energie bevattende voeding innemen zorgt ook voor vermoeidheid.

  Reageer
  #12

  Over die T4: ik ben het er niet helemaal mee eens.
  Je kunt namelijk door b.v. een geneesmiddelen interactie een lage T4 en een normale TSH hebben. Dan kan je schildklier dus toch verstoord zijn.
  Het is altijd beter om de T3 en T4 mee te nemen in het onderzoek als er klachten zijn die eventueel op een schildklier probleem zouden kunnen wijzen. Want zelfs bij normale TSH en T4 waarden kan het zo zijn dat de T3 afwijkt en dus toch klachten veroorzaakt

  Reageer
  #13

  @ John, dat ben ik niet per se met je oneens. Alleen wordt T4 volgens richtlijnen slechts bepaald bij afwijkend TSH (automatisch door het lab) of bij controle schildkliermedicatie (als de HA dit aangeeft op het formulier). En T3 wordt al helemaal niet gecontroleerd, ook niet bij afwijkend TSH.

  Reageer
  #14

  Voor de TS in ieder geval: Vraag de huisarts om een controle van de T4 en de T3. Bij een minder goed functionerende hypothalamus kan de T4 verlaagd zijn en de TSH op normaal niveau.

  Reageer
  #15

  Problemen met menstruatie of cyclus hebben natuurlijk te maken met onderliggende problemen. Een ijzergebrek staat ook niet op zichzelf. Heeft ook te maken met andere factoren. Zo zijn voor de opname van ijzer bepaalde vitaminen, mineralen en andere stoffen belangrijk en weer andere stoffen, zoals fytinezuur, die de opname van mineralen weer verminderen.  Voor de verwerking van vitamine D is trouwens ook magnesium belangrijk en trouwens ook anders stoffen die belangrijk zijn.
  Zou in elk geval naar je voedingspatroon kijken. Niet teveel kijken naar voedingscentrum. Sowieso geen calorieën tellen. Door minder te eten gaat je lichaam in de spaarstand en gaat het eerder spierweefsel dan vetweefsel afbreken. Belangrijk is zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Beter ook geen brood als hoofdmoot van de maaltijd. ook eens kijken naar je hele voedingspatroon. De trend van tegenwoordig om minder of geen vlees te eten kan problemen geven.
  Een orthomoleculair therapeut kan kijken naar je hele gezondheidssituatie, zoals voedingspatroon, darmflora, hormoonhuishouding en adviseren over voedingssupplementen. Op alternatief gebied zijn er allerlei testmethoden om te kijken waar het euvel hem in zit en wat jouw lichaam nodig heeft aan middelen.

  Reageer
Reageer op: Jarenlange vermoeidheidsklachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief