Onzekerheid over tanden

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een meisje van 18 jaar oud en ben ontzettend onzeker over mijn gebit..

  Ik heb in het verleden een ongeluk gehad waardoor mijn 2 voortanden voor de helft zijn afgebroken, dit is toen gemaakt met een composiet facing. Inmiddels ben ik zo’n 10 jaar verder en ziet deze composiet facing er niet mooi meer uit.. aan de onderkant is het wat afgebroken, het kleur verschil met de echte tand en de neppe tand is heel goed te zien. Sinds ik het ongeluk heb gehad zijn mijn tanden altijd gevoelig gebleven.. hierdoor kan ik bepaald eten (hard voedsel) niet goed eten.

  Ik heb 2 beugels gehad in het verleden, beide niet langer dan een week gedragen. Ik heb een blok beugel gekregen toen ik jonger was en later een slotjesbeugel (beide niet afgemaakt) Waarom ik het nooit heb afgemaakt is, omdat ik een gecompliceerde kaak heb. bij het dragen van mijn slotjesbeugel kon ik mijn mond nauwelijks openen, eten ging niet drinken ging zelfs bijna niet.. Ik had op dat moment zoveel pijn dat ik besloot om de beugel te verwijderen.. Na het verwijderen van de beugel moest mijn kaak minstens 1 jaar herstellen, ben hiervoor ook naar kaakchirurg geweest die raden mij gewoon schildjes aan. Ik heb dus geen rechte tanden nu moet ik zeggen dat ik ook geen afgrijselijk gebit heb (godzijdank), maar onzeker ben ik zeker. Voor ik de beugel kreeg zijn mijn 2 hoektanden verwijdert, omdat dit nog melktanden waren. Nu zijn deze maar voor de helft doorgekomen.. Ontzettend lelijk dus. Ik heb ook een overbeet hier heb ik af en toe wat last van, bij het afhappen van eten bijvoorbeeld. Voor de rest niet heel storend (kan ik meeleven).

  Omdat het en allemaal niet recht staat en ik dus ontzettend baal van mijn composiet facing en van mijn hoektanden ben ik zo onzeker geworden dat ik niet eens meer durf te lachen.. Een beugel is voor mij geen optie, ik zelf zou de oplossing niet goed weten.. ik droom ieder geval wel van een mooier gebit.

  Zou iemand een tip/idee hebben wat ik zou kunnen doen? Mijn doel is gewoon dat ik durf te lachen het hoeft geen perfect gebit te worden, maar wel een gebit waarmee ik durf te lachen.

  * Extra informatie *
  Overbeet
  Klein spleetje tussen voortanden
  Scheven tanden zowel onder als boven
  Grotere voortanden dan hoektanden etc
  Kleine mond
  Moeite met hard eten afbijten
  Openbeet

  Wat zouden jullie mij adviseren? Ik heb ook natuurlijk mijn tandarts gevraagd wat hij mij zou adviseren, Zijn advies is: Of een beugel nemen zodat en de tanden rechter gaan staan en de overbeet minder word, nadeel is dat het heel lang gaat duren en heel duur gaat worden, of voortanden opnieuw laten opvullen met composiet en wachten tot de hoektanden volledig zijn volgroeit, zodat er of een facing of kroon opgeplaatst kan worden. Door de openbeet komen mijn ondertanden niet in mijn gehemelte (goed teken) kiezen staan ook goed op elkaar volgens hem + sterk gebit.

  Wat ik graag zou willen is, dat mijn tanden iets rechter staan (bovengebit), dat de spleet wat minder is tussen de voortanden + het kleur verschil tussen de echte en neppe tand minder zichtbaar is. Hoektanden helemaal compleet zijn en niet voor de helft en dat het lengte verschil in mijn voortanden en hoektanden bijvoorbeeld minder is.

  Tips/ideeën? Hoor het graag.

  Reactie
  #2

  Een overbeet kan te maken hebben met een scheefstand van de atlas (bovenste nekwervel) Zelf een energetische atlascorrectie ondergaan. Kan een deel van de problemen verminderen. Bij afgebroken tanden misschien implantaten, al is dat wel prijzig.

  Reactie
  #3

  Hallo Catootje,

  Ik weet absoluut niet wat een energetische atlascorrectie inhoud? Ik heb zo’n vermoeden dat dit te maken heeft met de nek? Als dit zo is heb ik inderdaad een nek die wat raar lijkt te staan, vgm noemen ze dit ook wel een nerd neck? Ik heb in het verleden ook veel geduimd en hier krijg je natuurlijk ook overbeet van.  De energetische atlascorrectie lijkt mij niet zo’n prettige ingreep.. tenminste niet als ze aan je nek gaan sleutelen, ik heb hier mijn tandarts ook nooit over gehoord verder.

  Implantaten zouden een optie kunnen zijn. Mijn tandarts is wel een voorstander van je eigen tanden behouden als ze gezond zijn.. en omdat deze 2 voortanden voor de rest helemaal gezond zijn, vind ik het persoonlijk ook wel wat zonder om ze helemaal te gaan vervangen voor neppe tanden. Het probleem zou dan natuurlijk wel opgelost worden met de spleet en verkleuring tussen de echte en neppe tand.

  Wat zou jij mij aanraden over mijn niet doorkomende hoektand? Hier een facing over laten plaatsen of kroon etc? En het lengte verschil in tanden?

  Met vriendelijke groet

  Reactie
  #4

  Ik zou nieuwe composietfacings laten plaatsen. Over je gehele beide voortanden. Hiermee kan ook de spleet weg zijn. Laat het plaatsen bij iemand die dit goed kan! Weet je tandarts zeker dat je hoektanden nog verder uitgroeien? Wanneer dit nl niet meer gebeurt kan je iets moois creëren door hier ook composietfacings op te plaatsen. Een goede specialist kan composiet zo bewerken, evt tandvlees iets verleggen, werken met verschillende kleuren enz...dat het maximale (mooie) resultaat bereikt kan worden.

  Groetjes Thea

  Reactie
  #5

  Hallo Thea,

  Dankjewel voor de reactie!

  Een nieuwe composiet facing plaatsen over de gehele voortanden lijkt mij een goed plan. Volgens de tandarts groeien mijn hoektanden nog wel iets, ik moet dan ook wachten tot dat ze volledig zijn volgroeit, maar helemaal zouden ze niet doorkomen. Ik zou inderdaad eens moeten kijken naar een iets gespecialiseerde tandarts. Wat houd tandvlees  verleggen precies in?

  Ik zou hier nog even een foto toevoegen van mijn gebit..

  Groetjes!

   

  Reactie
  #6

  Op de foto hierboven zie je het misschien niet heel goed, maar mijn 2 voortanden zijn dus langer dan de tanden ernaast dit zie je vooral als ik breed uit lach. Ook zie je dat mijn 2 voortanden het meeste opvallen en dat de andere tanden wat meer opzij gaan als het waren, maar dit zou wel komen door mijn kaakstand. Ik heb ook een stuk tandvlees tussen mijn tand waar ik absoluut niet blij mee ben..

  Reactie
  #7

  Hoi,

  Tandvlees verleggen kan bijv wanneer een volgroeide tand/kies klein lijkt omdat er tandvlees overheen zit. Soort mini-operaties die geen pijn doen. Alles om het zo mooi mogelijk te maken. Ik zou me kunnen voorstellen dat er ook iets aan het stukje tandvlees gedaan wordt tussen jouw voortanden, en dat dan de composietfacings gezet worden.

  Ook over je snijtanden zou je facings kunnen plaatsen. Ze zijn door goed vakwerk dan ook makkelijk iets ahw  naar voren te halen.

  Met facings kun je uiteraard ook de rechte lijn krijgen, alle tanden op juiste lengte.

  Of je moet wachten en hoe lang...vanwege je hoektanden.. kan wellicht degene die ze plaatst ook iets zinnigs zeggen...

  Verdiep je in vergoedingen. Met een  aanvullende tandartsverzekering kan je wrs veel vergoed krijgen. En zoek echt iemand die het goed kan! De 1 heeft het beter 'in de vingers' dan de ander. Het is toveren met composiet:-) Zo zie ik het.

  Maar tref je een goede tandarts/specialist dan is er zeker een prachtige smile voor jou weggelegd!

  En lach nu ook al maar gewoon hoor:-) in je hoofd is het erger dan de werkelijkheid. Ik denk niet bij de foto: wat een raar gebit. Helemaal niet!

  Maar ik snap gezien je uitleg ook je onzekerheid. En het mooie is dat er dus iets aan te doen is. Behandeling is fluitje van een cent, geen pijn en duurt kort. En....mits ze goed geplaatst zijn...je kan er járen mee vooruit en ze blijven prachtig.

  Groetjes Thea

   

   

   

  Reactie
  #8

  Hallo Thea,

  Dank voor je reactie! Ik kan zeker wat met je antwoorden en ben wat wijzer geworden.

  Heb nog een laatste vraag wat zou jij mij aanraden porseleinen facings of composiet facings? De porseleinen facings zijn wel heel duur en heb gehoord dat dan je tanden veel worden weg geslepen.. Bij composiet facings wordt zelden wat weg geslepen alleen het kleur verschil komt dan snel weer terug en dan blijf je natuurlijk voor de rest van je leven bezig met vervangen.

  Ik zou zelf het liefst gaan voor composiet, omdat dit gewoon echt veel goedkoper is en je eigen tanden behoud.  Ik ben alleen bang dat dit heel snel gaat verkleuren of is dit niet het geval? En ik ben bang dat het wat minder sterk is? Of is dit een compleet verkeerde gedachten.

  Het is ook fijn om te horen van een onbekend persoon dat mijn gebit nog wel meevalt! Dank daarvoor 🙂

  groetjes

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi,

  Graag gedaan hoor. En ik meen het echt anders zou ik het niet zeggen:-)

  Ik zou gaan voor composietfacings. Ze zijn erg sterk. Goedkoper.  En ze verkleuren nauwelijks. En het kleurverschil met je eigen tand komt helemaal niet terug...want je plaatst iets over je gehele tand.

  Ik heb ze zelf al bijna 14 jaar. En ben er nog altijd heel erg blij mee! Het ziet er ook heel natuurlijk uit. Af en toe laat ik ze controleren door degene die ze gezet heeft. Prima in orde allemaal. Wrs hoef ik ze nooit meer vervangen. (En zo oud ben ik nog niet;-)) Hooguit wat bijwerken t.z.t. en ook dat is dan weer een makkie. Ze kunnen dus tientallen jaren mee.

  Misschien kan je je tandarts vragen of hij een naam voor je heeft van iemand die prachtig kan toveren met composiet en goed en knap werk levert. Zorg echt dat je zeker weet dat je bij een goede tandarts/specialist komt!

  Groetjes Thea

  Reactie
  #10

  Hallo Thea,

  Dank voor de reactie!

  Ik denk inderdaad dat ik voor composiet facings ga.

  Mijn eigen tandarts heeft in het verleden mijn tanden gerepareerd met composiet facing. Ik had voorheen een enorme spleet tussen mijn tanden, een rietje paste er bijna tussen en dat heeft hij heel mooi dicht gemaakt! met daarbij heel mooi de afgebroken stukken gerepareerd met composiet. Ik vind het ook het fijnst als hij opnieuw mij kan helpen. Ik ben alleen bang dat hij het misschien toch niet zo mooi gaat doen zoals ik het hoop.. maar ik vind het ook wat raar om na zoveel jaar je tanden te laten doen bij een andere tandarts en terug te komen bij je oude tandarts met een heel ander gebit. Ik ga eerst goed overleggen met mijn eigen tandarts wat zijn plan is en of hij aan mijn wensen kan voldoen en zo niet ga ik verder zoeken naar een gespecialiseerde tandarts. Eerst nog maar even wachten tot dat mijn hoektanden volledig uitgegroeid zijn..

  Ik hoop dat van mijn gebit iets moois word gemaakt, maar dat zal vast wel goed komen.

  Als iemand trouwens nog iets weet over openbeet (overbeet) of dat schadelijk is etc? Hoor ik het graag!

  Ik heb een overbeet. Ik weet niet hoeveel mm, maar er kan een wijs vinger onder. Het is voornamelijk bij mijn voortanden. Ik heb vaak last van een knakkende kaak en kan moeilijk hard voedsel afbijten met mijn voortanden.. Mijn tandarts heeft gezegd dat mijn kiezen goed op elkaar sluiten en dat mijn onder gebit niet in mijn gehemelte staat. Allemaal voordelen volgens hem, maar vraag mij af of dit ook zo blijft en niet dat ik over een paar jaar allemaal problemen heb. Volgens de kaakchirurg zou de pijnlijke en knakkende kaak vanzelf weggaan.

  Waar een 18 jarige zich wel niet allemaal druk  over kan maken haha

  groetjes

  Reactie
  #11

  Hoi,

  Ik zie het plaatsen van volledige composietfacings wel als een vak apart.

  Ik ben destijds verwezen door mijn eigen tandarts naar een andere tandarts die zich heeft gespecialiseerd in composietfacings. Dus het is helemaal niet raar om het door een ander te laten doen!

  Mijn eigen tandarts kan ook goed wat repareren, opvullen e.d. Doet hij keurig. Maar compleet a.h.w  een nieuw gebit, een nieuwe smile krijgen is wel even van een andere orde.

  Over het knakken en de pijnlijke kaak zou ik me niet druk maken. Kaakchirurg heeft gelijk. Dat gaat over. Ik ken meer jongere mensen die hier tijdelijk last van hebben gehad.

  En wat betreft de overbeet zou ik vertrouwen op de mening en het advies van je tandarts.

  Ik snap best hoor dat je je druk kan maken om dit soort dingen:-)

  Groetjes Thea

   

   

  Reactie
  #12

  Hallo Thea,

  Dank voor je reactie!

  Ik denk dat ik maar eens met mijn tandarts moet bespreken wie hij mij aanraad voor het zetten van composiet facings.

  De pijnlijke knakkende kaak zou inderdaad dan wel vanzelf overgaan. Hoor het ook wel vaker dat jongere mensen er last van hebben.

  Heb soms wat moeite met het vertrouwen op tandartsen, omdat je natuurlijk niet weet hoe je gebit zich verder gaat ontwikkelen.

  Ik heb nooit een beugel gehad of naja voor 1 week.. en daardoor heb ik altijd het gevoel alsof er veel mis is met mijn gebit, maar ik moet inderdaad meer vertrouwen hebben in de tandarts. Hij zal het wel weten.

  Hij heeft wel meerdere keren gezegd dat als ik echt van de overbeet af wil ik weer een beugel moet nemen, maar dat dit wat lastiger en langer gaat duren en dat je uiteindelijk heel veel geld kwijt bent. De twijfel is er nog steeds, maar ik ga er toch niet aan beginnen omdat toch weet dat mijn kaak weer raar gaat doen.

  Het belangrijkste is natuurlijk ook dat je gewoon normaal kan eten met je gebit, goed kan praten, dat er geen schade ontstaat en voor de rest zijn het allemaal cosmetische redenen waarom je het zou doen. Bij met is met namen cosmetisch en vandaar dat ik kies voor de facings.

  Groetjes!

  Reactie
  #13

  Hoi,

  Wat betreft de overbeet en je twijfels over of dit in de toekomst nog problemen kan geven. Zo te lezen ziet je tandarts dit zonnig en voorziet hij geen problemen.

  Wanneer je dit niet 100% vertrouwt lijkt me dat vervelend. Je kan natuurlijk altijd hierover een tweede mening aanvragen. Van bijv een kaakchirurg. (Verwijzing via tandarts of via je huisarts)

  Groetjes Thea

   

   

  Reactie
  #14

  Hallo Thea,

  Dankjewel voor alle reacties! Kan er zeker wat mee.

  Groetjes

  Reactie
  #15

  Graag gedaan. En veel succes!

  Groetjes Thea

  Reactie
Reageer op: Onzekerheid over tanden
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief