Heel goede (sport)conditie, toch bij begin hardlopen snel buitenadem?

  • #1

    Goedemorgen lezer,

    In de winter Schaatst en traind mijn man op hoog niveau lange afstanden (regionaal marathons). In de zomer skeelertraining, fiets makkelijk lange afstanden. Met hardlopen snel buiten adem met een hartslag van 110. Is een man van 67 jaar en al 45 jaar zeer sportief. 5 x per week sporten en had een lichamelijk zware baan. Begin januari uitgebreide sportkeuring gehad met als uitkomst zeer goede conditie, behalve hoge bloeddruk waar hij nu medicijnen voor slikt.

    Vraag is: hoe komt het dat mijn man bij een relatief lage hartslag zo buiten adem is? Met schaatsen, skeeler of fietsen geen last van dit verschijnsel. Alvast bedankt voor het lezen en wij kijken uit naar een mogelijke verklaring.

    Groet Aria

    Reageer
    #2

    Het zou kunnen, dat er bij het hardlopen iets mis gaat met zijn ademhaling. Als het een probleem van hart/longen zou zijn, zouden er ook bij de andere sporten klachten moeten optreden. Hij zou er eens samen met een fysio naar kunnen kijken

    Reageer
    #3

    Veel mensen ademen al te vaak en te diep. Bij hardlopen gaat die frequentie nog eens omhoog en als je dan niet goed herstelt blijft het ademtempo te hoog.
    Bij hoge bloeddruk speelt ook de voeding een rol. Daarbij is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk, wat vaak ver te zoeken is met het westerse eetpatroon met veel zoetigheid en onevenwichtigheid. Verder zijn allerlei voedingsstoffen nodig, die je niet altijd uit je voeding haalt, zoals magnesium, dat ook de bloeddruk helpt te reguleren. Een hoge bloeddruk heeft, net als alle lichamelijke klachten, ook een emotionele achtergrond.
    https://www.sportrusten.nl/ademhaling-waarom-hardlopen-je-meer-gestrest-maakt/

    Reageer
Reageer op: Heel goede (sport)conditie, toch bij begin hardlopen snel buitenadem?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief