revalidatie voorste kruisband reconstructie

 • #1

  Hallo allemaal,

  Ik zou graag reacties willen horen van mensen die net een vkb reconstructie hebben gehad. Ik vind het leuk om van andere mensen te horen hoe het met de revalidatie gaat. Hieronder mijn verhaal.

  Eind mei kreeg ik tijdens een hockeywedstrijd een stick tegen mijn knie, daardoor ging ik door mijn knie. Naar de huisarts en fysio, die zeiden dat mijn banden verrekt waren. Uiteindelijk 2x door mijn knie nog gegaan. Via de huisarts doorgestuurd naar de orthopeed. Na een test wist hij al dat mijn kruisband gescheurd was. Voor de zekerheid een MRI laten maken, daar bleek op te zien zijn dat ik mijn kruisband afgescheurd had. oen moest ik dus geopereerd worden.

  Ik was begonnen met fysio voordat ik geopereerd zou worden. Nu ben ik 12 september geopereerd. De operatie is goed gelukt. Operatie ging via de hamstring methode. Na 1 nacht mocht ik weer naar huis, ondanks dat ik veel pijn had.

  De eerste week kon ik weinig doen, omdat ik veel pijn had aan mijn scheenbeen. Ook kon ik niet trap lopen. Zondags ging het opeens beter en had ik amper pijn. Gelijk na 1 week begonnen met fysio 3x per week.

  Na 2 weken liep ik binnen met 1 kruk, buiten met 2. Twee dagen later kon ik zonder krukken lopen. Dus loop nu ongeveer anderhalve week zonder krukken. Buiten gebruik ik 1 of 2 krukken. Ben deze week begonnen met fietsen op de hometrainer. Ook loop ik nu 10 minuten op de loopband. Mijn been kan ik nu helemaal strekken, alleen buigen kan nog beter. Maar dat komt door de vocht in mijn knie. Voor de rest doe ik de legpress, squaten en andere oefeningen. Dus ben druk met revalideren.

  Nu begin ik over ander halve week weer met stage. Ik begin met 2 dagen in de week en zo bouw ik het op. Dus mijn revalidatie verloopt goed!

  Ik hoop nog van jullie te horen, en alvast s6 gewenst met je revalidatie!

  Groetjes, Marjolein

  Reactie
  #2

  Hoi Marjolijn,

  Volgende week vrijdag de 29 ste krijg ik ook een k.b.r.
  Heb dankzij jou genoeg info.
  Ik zal je dan een beetje op hoogte houden oke.
  Bedankt en veel succes met je stage.

  Gr Golliath,

  Reactie
  #3

  Hoi, ik ben 10 dagen geleden aan mn kruisband geopereerd.
  Ik had de eerste 3 dagen ontzettend veel pijn, een 11 zullen we zeggen, maar na de 4de dag had ik nagenoeg geen pijn meer, heel gek.
  De eerste week moest ik echt de spelregels nog even doorkrijgen maar nu de 10de dag weet ik ze wn hou ik me eraan.
  En toen de 4de nacht, had ik hetzelfde gevoel dan dat ie doorging, dus je kan je voorstellen dat ik lichtelijk in paniek raakte. Gelukkig kwam de fisio de volgende dag en hij zei dat het geen kwaad kon omdat ik geen pijn had, dus zal allemaal wel meevallen.
  Wat ik dus erg vervelend vindt is dat ik mn knie altijd gestrekt moet houden als ik in bed lig, maar dat doen we dus maar voor een goed doel.
  Morgen mag ik uit mn bed en dan gaat de revalidatie dus echt beginnen, ik zal dan nog wel veel moeten rusten en met mn knie plat moeten, maar het begin is gemaakt.
  Vandaag is de eerste dag dat ik geen paracetamol meer slik en dat gaat goed, als ik me maar koest hou.
  Ik heb wel al wat meer gelopen met mn krukken, ben ook al even buiten geweest, maar niet lang omdat de zwaartekracht me tegenviel, dus gauw mn bed weer in (ik heb een zhbed ik de woonkamer).
  Ik doe ook braaf 6 x per dag mn oefeningen en ik kan mn been bijna 90'c buigen, de oefeningen doen best een beetje pijn, ik ga elke keer een klein beetje verder, maar forceer niks.
  Ik kan niet wachten tot morgen, want dat bed heb ik nou onderhand wel gezien, pffffff.

  Nou, dit is mijn verhaal tot nu toe.

  Groetjes

  Reactie
  #4

  Heb ook een voorste kruisband reconstructie ondergaan eind november 2016.Ben nu 4 weken onderweg en kon alweer lopen zonder krukken en de revalidatie ging goed.Alleen heb nu een terugval. Werd laatst wakker en kon men been niet meer de lucht in krijgen, wanneer ik dit wel probeerde kreeg ik een hele erge stekende pijn aan de buitenkant van men knie. Ik kon ook niet meer normaal lopen, zelfs met 2 krukken ging dit bijna niet. Na een dagje rust werd de pijn minder en kon ik weer normaal lopen. Alleen een dag later had ik weer hetzelfde probleem en nu nog steeds. De pijn is vooral aan de buitenkant van de knie en op de plek waar de kruisband op het bovenbeen is bevestigd ( dus aan de buitenkant van de knie op het bovenbeen.

  Iemand die ervaring heeft met een terugval en weet of dit normaal is?

  Reactie
  #5

  Ik denk dat het verstandig is, om de knie even niet te zwaar te belasten en na de feestdagen contact op te nemen met de poli chirurgie/orthopedie

  Reactie
  #6

  Wellicht vind je op de site www.fckruisband.nl info/antwoord op je vraag?

  Reactie
  #7

  Ik ben maandag geopereerd aan de vkb, maar wat valt dit tegen! Zoals het nu voelt lijkt het wel of je nooit meer normaal kan lopen. Na hoeveel dagen/weken krijg je het "normale loopgevoel terug?" Is het bij meerdere mensen zo zwaar geweest de eerste weken?

  Reactie
  #8

  Hoi, ik heb eind december een nieuwe vkb gekregen via de hamstring methode. Met voetbal mijn knie verdraaid, en vkb afgescheurd, en meniscus gescheur gescheurd. Om weer te voetballen veel bij de fysio spieren getraind voor de operatie om er beter uit te komen. Het viel me eerlijk gezegd mee met de pijn erna. Alleen de eerste weken was erg saai aangezien ik bijna niks kon/mocht. Veel met been omhoog om zwelling weg te laten lopen en goed gestrekt laten liggen (zonder kussen onder de knie). Ik kon al in 2 weken mijn been helemaal strekken (liggend) en het buigen was na 3-4 weken op 90°. Na iets van 4 weken zonder krukken, binnen al eerder. En na 5 weken fietsen op de hometrainer bij de fysio. Zit 2x in de week bij de fysio. Na 6-7 weken ook buiten weer fietsen. Bij de fysio vooral kracht en stabiliteits oefeningen aan het doen. Nu nog steeds, en nog wel een tijd. Sinds vorige week (12 weken) heb ik voor het eerst mogen hardlopen bij de fysio. Die conditie van mij is helemaal weg merk ik nu haha

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo,

  Vorig jaar in juni ben ik ook geopereerd aan mijn vkb. Netjes gerevalideerd etc. Na zes maanden nog steeds pijn in me knie, wat rond die tijd wel weg getrokken moet zijn. Opnieuw MRI gemaakt en men zag veel aanwezig vocht maar geen afwijkend beeld. Corticosteroïden injectie gehad, helaas zonder resultaat. Orthopeed besloot een kijkoperatie uit te voeren. Gelukkig niet voor niets geweest, mijn kruisband was gedeeltelijk afgescheurd, dit heeft hij weggeschraapt en hij heeft het overtollige littekenweefsel weggehaald. Nu afwachten of het de oorzaak was van de pijn. Maar tevergeefs, nog erg veel last van me knie uitstralend naar mijn onderbeen/enkel. Ik kan nog steeds geen hele dagen maken op mijn werk, en lange afstanden lopen is ook erg pijnlijk. Nu zijn ze aan het onderzoeken naar een mogelijke hernia, en de arts wilt overleggen met een collega hoe verder. Me  'Nieuwe' kruisband is dus weer instabiel, en ze overwegen om er weer een nieuwe in te zetten. Ik denk nu achteraf wel of het het allemaal wel waard was om onder het mes te gaan. maargoed, ik ben nog jong en wil wel weer graag kunnen sporten en pijnloos kunnen leven. Maar dit had ik voor mijn reconstructie niet verwacht..

  Reactie
  #10

  Hallo,

  Ik ben begin januari geopereerd aan mijn linkerknie, vkb , beide meniscus en een cyste verwijderd. Ik ben nu ruim 6 mnd verder en heb nog steeds een zeer vervelende pijn in mijn onderbeen ( scheenbeen bot pijn), deze had ik niet voor de operatie. Als ik een poosje op een stoel heb gezeten, wordt mijn knie stijf en dikker. Dan moet ik eerst opgang komen met lopen en mijn knie een aantal keer buigen ,wat je buigen kan noemen, ook dit gaat nog steeds niet optimaal. Ik kom op een punt en dan lijkt het net op de knie op slot slaat. Tijdens het lopen hoor en voel je in de knie, knip knip knip, elke stap die ik zet. Elke dag doe ik mijn oefeningen en ga 2 keer per week een uur naar de fisio. Ik denk vaak, komt dit ooit nog goed!!! Mijn been belemmerd mijn dagelijkse dingen en zeker mijn werk. Ik moet voor mijn werk veel lopen en zit momenteel in een dip Bah heb best wel spijt van de operatie, maar het moest gebeuren want ik klapte er een paar keer per week door. Ook ik had dit allemaal niet verwacht!!

  Reactie
  #11

  Hallo,

  Tijdens wintersport begin dit jaar, heb ik mijn knie verdraaid en bleek mijn voorste kruisband te zijn afgescheurd. Flink balen omdat dit de 2e dag van het skien al gebeurde (mijn allereerste keer skien op een 'echte' berg). Drie weken geleden onder het mes geweest voor de vkb reconstructie met de kniepees. De dag van de operatie enorme pijn gehad, toen kreeg ik een zenuwblok waardoor de pijn 'verdween'. Eigenlijk tot vandaag bijna tot geen pijn gehad, wat ik niet verwacht had. Een halve week na de operatie mijn knie al 90 graden kunnen buigen en platliggend volledig kunnen strekken. Ik loop met 2 krukken en mag ook absoluut nog niet zonder, al ben ik daar wel heel nieuwsgierig na. De fysio komt 1x in de week langs om te kijken naar de vorderingen en vind dat het er goed aan toe gaat. Zelf kan het me niet snel genoeg gaan en probeer ik mijn been steeds meer te gebruiken, maar vooral niet te forceren. Hopelijk dat jullie wat hebben aan mijn reactie! Ik weet zelf nog dat ik heel nieuwsgierig was naar ervaringen van anderen!!

   

  Groetjesss

  Reactie
  #12

  Ik ben vandaag geopereerd aan mijn vkb, middels een vkbr. Pijn is heel erg aanwezig in de avond. Deze verhalen geven mij goede moed voor de toekomst. Ik merk wel dat ik plassen moeilijk vind aangezien de hamstring methode is toegepast kan ik dus minder goed zitten. Nu maar pijnstillers en over 3 dagen mijn eerste afspraak met de fysio.

  Reactie
  #13

  Ik ben vandaag geopereerd aan mijn vkb, middels een vkbr. Pijn is heel erg aanwezig in de avond. Deze verhalen geven mij goede moed voor de toekomst. Ik merk wel dat ik plassen moeilijk vind aangezien de hamstring methode is toegepast kan ik dus minder goed zitten. Nu maar pijnstillers en over 3 dagen mijn eerste afspraak met de fysio. Wish me luck!

  Reactie
  #14

  Hoi allemaal,

  Op 25 september heb ik een vkb reconstructie ondergaan. Wat mij opvalt is dat de revalidatie per persoon verschilt als ik zoek op het internet. Zelf kon ik binnen een week mijn been volledig strekken en 90° buigen. Dat verloop allemaal zo voorspoedig dat ik vaker naar de fysio ging (3x week). Echter had ik een kleine terugval na mijn controle   (na 2 weken), waarbij de hechtingen verwijdert zijn. Combinatie van ietwat geïrriteerde wondjes en overbelasting van de pees aan de buitenzijde van de knie. Gelukkig kon de fysiotherapeut hier goed bij helpen en ben ik nu weer goed op weg.

  Groetjes!

  Reactie
  #15

  11 oktober 2017 heb ik een VKB operatie gekregen, en nu zit ik 10 dagen later en heb vanaf dag 1 last van me enkel tot me scheenbeen... hebben jullie ook zo iets meegemaakt is m’n vraag ?

  Reactie
Reageer op: revalidatie voorste kruisband reconstructie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief