rugpijn straalt door naar billen

 • #1

  Ik ben een vrouw van 54 jaar die regelmatig last heeft van rugpijn, meestal in de onderrug en het straalt dan door naar mijn billen. Vooral aan de rechterkant heb ik ontzettend veel pijn. Als ik iedere dag gebruik maakt van de ab swing heb ik minder pijn.
  De afgelopen dagen heb ik stekende pijnen in mijn rug, rechts en in het midden. Dit is zo heftig dat ik het uitgil van de pijn. Heb ik kou gevat of is dit iets anders? Ik ben zelf zo vermoeid dat ik niet een smijn tas kon dragen of de trap kon oplopen. Bij de huisarts dachten ze dat het mijn hart was, maar het filmpje was keurig. Ik denk zelf dat het van de kou komt, kan dat? Graag antwoord...

  Reageer
  #2

  Pijn in de rug die uitstraalt naar de billen doet het meeste denken aan een hernia, een beknelling van de tussen de ruggewervels uittredende zenuwen.

  De naam is hernia nucleus pulposi.

  Reageer
  #3

  Probeer zoveel mogelijk gewoon te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten. Maar vermijd houdingen en bewegingen die hevige pijn veroorzaken of de rug belasten.

  Kies de minst pijnlijke houding als u gaat liggen, bijvoorbeeld op uw rug met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Wanneer u van houding verandert, let er dan op dat u uw boven- en onderlichaam in één keer draait.

  Om uit bed te komen, gaat u eerst op uw zij liggen. Steek uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen omhoog. Als u gaat liggen maakt u dezelfde beweging in omgekeerde volgorde.

  Als liggen de minst pijnlijke houding is, kunt u voor korte tijd bedrust nemen. Maar probeer er wel af en toe uit te komen. Dagenlang alsmaar in bed liggen is niet zinvol. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel.

  Probeer daarom, zodra bewegen geen heftige pijn meer veroorzaakt, weer in beweging te komen en uw activiteiten geleidelijk op te pakken. Als u dit niet goed lukt, kan een fysiotherapeut u hierbij begeleiden.

  Bron: NHG, hernia van de rug

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187662610535643

  Reageer
  #4

  ik heb absoluut de beste ervaring met een Chriropractor bij deze klachten
  een Manueel therapeut kan ook goed helpen.
  de stand van de wervels is heel belangrijk en kan de vervelendste pijn en klachten geven.
  dit is niet alleen mijn eigen ervaring maar ik heb heel veel mensen doorgestuurd en met heel goed resultaat, zelf mijn moeder van 88 jr , die veel pijn had en waar zowel huisarts en fysio niet meer konden doen, loopt weer als een kievit sinds haar behandelingen.
  Succes dus en beterschap, Brenda
  ps het zou fijn zijn dat als je iets doet, je hier op het forum terug komt.

  Reageer
  #5

  Ik ben ook benieuwd naar een reactie en ervaringen

  Reageer
  #6

  Beste mensen,
  Ik ben zo blij met de vele reacties. Bedankt allemaal. Ik heb vanmorgen weer enkele oefeningen met de Ab Swing gedaan. Het ging veel beter. Ik heb toch maar besloten naar de chiropractor te gaan. Bedankt allemaal!

  Reageer
  #7

  Wees voorzichtig met je rug. je hebt er maar ééntje. Als je de spieren langzaam maar gestaag traint, vang je de zwakkere plekken op, en zul je er op latere leeftijd minder problemen hebben. Het is een investering in jezelf. neem wel de tijd om het te trainen, liever iedere dag 10 minuten, dan een weekje heel erg veel in verband met mogelijke overbelasting en alle gevolgen van dien. Ristug aan doen, dan breekt het lijntje niet.

  Reageer
  #8

  Wat is een ischias?
  Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. De pijn ontstaat door een irritatie of ontsteking van één of meer zenuwwortels op de plaats waar deze zenuwwortels uit het ruggenmerg ontspringen.

  In de bilregio komen 5 zenuwwortels vanuit de lage rug en het heiligbeen bij elkaar en vormen dan samen de ischiaszenuw. De ischiaszenuw loopt vanaf de bil via het achterbeen naar de kuit en vervolgens naar de voet. De ischiaszenuw is de langste zenuw van het lichaam en wordt ook wel de heupzenuw genoemd.

  Wat zijn de kenmerken van ischias?
  Het belangrijkste kenmerk van ischias is een uitstralende pijn naar één bil of been. Ischias varieert van een licht zeurende pijn in de bil tot hevig stekende pijn in de bil en het been. Ischias begint vaak in de bil en wanneer aandoening verergert, dan breidt de pijn zich naar het bovenbeen en vervolgens naar de kuit en de tenen.

  Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.

  Na het ontstaan van ischias hebben veel mensen moeite om van houding te veranderen bijvoorbeeld als je een tijdje gezeten hebt en je wilt opstaan. Vaak is in beweging komen pijnlijk. Ook lang zitten is vaak pijnlijk vooral in de auto. Hoesten, niezen en onverwachte bewegingen kunnen ook erg pijnlijk in het been of in de rug zijn. Huishoudelijke taken zoals lang staan in de keuken of strijken, slenteren in de stad en bukken, tillen, tuinieren fietsen tegen wind kan de uitstralende pijn verergeren.

  Wat is de oorzaak van ischias
  De oorzaak van ischias is een irritatie of ontsteking van één of meer zenuwwortels op de plaats waar deze zenuwwortels uit het ruggenmerg ontspringen. Door een acute ontwrichting van wervelkolom zoals bij een ernstige spit, maar ook bij langdurige rugklachten kunnen zenuwwortels geïrriteerd of ontstoken raken door zwelling en/of structuurverandering in de tussenwervelschijven.

  Tussenwervelschijven zijn is opgebouwd uit een zachte gelachtige kern (de nucleus pulposus) die wordt omgeven door stugge ringen van kraakbeen (de annulus fibrosus). De gelachtige zachte kern van de tussenwervelschijf zorgt voor schokdemping van de wervelkolom en de stugge kraakbeenringen zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom. Tussenwervelschijven kunnen acuut ontwrichten zoals bij een spit. Met als resultaat dat er een scheurtje of barstje in de achterkant van een tussenwervelschijf ontstaat. Bij een hevige spit gaat dit gepaard met een ontstekingsreactie waardoor een zenuwwortel ook geïrriteerd raakt. Veel mensen ervaren dat de rugklachten snel afnemen maar de uitstralende pijn naar de bil of het been blijft aanhouden. Een zeurende aanhouden pijn in de lage rug is vaak een signaal voor een beginstadium van ischias. In dit geval ontstaat ischias geleidelijk aan. Een langdurige overbelasting op de tussenwervelschijven of door veroudering van tussenwervelschijven kan er minder ruimte voor de uittredende zenuwwortels ontstaan waardoor irritatie of ontsteking ontstaat.

  Hoe wordt ischias vastgesteld?
  Ischiaspijn is een zogenaamde radiculaire pijn. Dat betekent dat de pijn verloopt over de zenuwtakken van ischiaszenuw in de bil, het been en of de voet. Door de specifieke lokalisatie van de pijn kan een therapeut of arts nagaan op welk niveau van de wervelkolom er een irritatie of ontsteking voorkomt.

  Maar ook door het stellen van vragen in een intakegesprek (dit heet 'anamnese') kan men vaststellen of iemand ischias heeft. De diagnose van ischias en hernia worden wel eens door elkaar gehaald omdat de klachten veel op elkaar lijken.

  Wat moet ik doen als ik ischias heb?
  Bij ernstige en aanhoudende klachten
  Het belangrijkste is, dat bekeken wordt waardoor u ischiaspijn heeft. Neem bij ischiasklachten dus altijd contact op met uw huisarts. De huisarts zal, naar aanleiding van zijn bevindingen bij anamnese en lichamelijk onderzoek, bepalen wat voor stappen er verder genomen moeten worden.

  Bij minder ernstige klachten zult u pijnstilling voorgeschreven krijgen en het advies om te proberen in beweging te blijven.

  Gelukkig gaan de meeste rugklachten vanzelf over. U zult met pijnstillers, rust en op een verantwoorde manier bewegen de rugklachten de baas worden. Om rugklachten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om:

  Te zorgen voor een goed lichaamsgewicht.
  Een goede conditie te hebben.
  De spieren actief te houden.
  Genoeg ontspanning en rust te nemen.
  Goed gesteund, maar niet te lang te zitten (sta elke 20 minuten even op om te bewegen).
  Als u lang moet staan tussendoor even te gaan zitten.
  Niet te zwaar te tillen. Als u toch moet tillen zak dan door de knieën, houdt uw rug recht en houdt de vracht dicht bij het lichaam.
  Draai met uw voeten en niet met uw rug.
  Buk zo min mogelijk, maar zak altijd door uw knieën.
  Probeer zo normaal mogelijk te bewegen en hervat, als dat gaat, de normale activiteiten binnen de pijngrenzen. De meeste mensen kunnen na 1-2 weken weer normaal functioneren

  Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. De pijn kan verband houden met een hernia of met een vernauwing van het wervelkanaal (het syndroom van Verbiest). De huisarts zal je in veel gevallen zowel rust als oefeningen aanraden. Ook is het verstandig om een tijd niet zwaar te tillen. Hij zal je ook pijnstillers voorschrijven en in zeer ernstige vallen een spuit geven. Als de pijn verdwijnt en er daarna een doof gevoel in het been ontstaat of als je incontinent wordt voor urine moet je dit in ieder geval aan de (huis)arts melden.

  Is een Ischias normaal?
  Ja, 1 à 2 keer per jaar komt vaak voor; ongeacht leeftijd.
  Toelichting: Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Er wordt wel eens geclaimd dat 80 procent van de volwassen bevolking ooit eens last krijgt van zijn rug. Veelal hebben mensen maar kort last. Ook is het bekend dat 60% van deze mensen te maken krijgt met een terugval. Spit komt dus zeer regelmatig voor.

  Heb ik een behandeling nodig bij Ischias?
  Eigenlijk niet. Pas als de klachten twee weken of langer aanhouden.
  Bij Instituut D&C behandelen we patiënten met ischias aanhoudende rugklachten met oefentherapie. Dat is een combinatie van rugspierversterkende oefeningen & houdings- en bewegingsadviezen. Met de rugspierversterkende oefeningen ontwikkelen onze patiënten daadwerkelijk sterke rugspieren. Uit ervaring weten we dat rugspierkracht alleen niet voldoende is om rugklachten structureel te verminderen of te voorkomen. Daarom maken beweging- en houdingsadviezen deel uit van de oefentherapie bij Instituut D&C. Zo leren onze patiënten hun sterke rugspieren te gebruiken in het dagelijks leven en heb je minder kans op spit. Dat wil niet zeggen dat we geen aandacht aan pijn besteden. In eerste instantie behandelen we de ergste pijn bijvoorbeeld met massage, maar onze therapeutische meerwaarde bij spit zit ‘m vooral in het voorkomen van regelmatige spit.

  Kortom, ben je door je rug gegaan en nemen de klachten niet af? Of heb je nu al voor de derde keer spit dit jaar. Bel Instituut D&C en maak een afspraak voor een intake gesprek!

  Wat kan verder nog helpen?
  Mensen kunnen zelf veel doen aan ischias. Sommige mensen hebben baat bij het koelen, verwarmen of masseren van het pijnlijke gebied. Het is daarnaast belangrijk om te proberen in beweging te blijven, een beetje pijn kan daarbij geen kwaad maar bij ernstige pijn kan de huisarts advies geven. Verder is het verstandig om niet te zwaar te tillen.

  Ermee leven
  Pijn is vervelend en kan invloed hebben op het humeur en het functioneren van mensen. Het kan over het algemeen geen kwaad om met deze aandoening aan het werk en in beweging te blijven. Bepaalde werkzaamheden kunnen echter moeilijk zijn, het is raadzaam om in dat geval met de bedrijfsarts te overleggen. Het is over het algemeen gunstiger voor het herstel om naar het werk te blijven gaan en het werk tijdelijk aan te passen. Als dat niet lukt, is het aan te raden om contact te houden met collega's en leidinggevenden.

  Het is handig om nog vóór een eventuele ziekmelding een afspraak te maken met de bedrijfsarts. Iemand die zich niet ziek meldt, kan ook een afspraak maken met de bedrijfsarts of de bedrijfsverpleegkundige om de problemen op het werk te bespreken. Misschien is het mogelijk om met kleine aanpassingen aan het werk te blijven. Informatie over het arbeidsgezondheidskundig spreekuur kan men krijgen bij de Arbo-dienst of via de werkgever.

  De bedrijfsarts en de huisarts kunnen informatie uitwisselen om de begeleiding optimaal op elkaar af te stemmen, maar nooit zonder toestemming van de patiënt.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #10

  Verder kijken dan je neus lang is. Dat is waar het op neerkwam. Als ze mijn rug gaan opensnijden en er onomkeerbare handelingen in gaan uitvoeren, dan wil ik toch eerst zeker weten dat dat ook echt de beste behandeling is.
  Al jaren kampte hij met hevige rugpijn. Die ook nog eens van kwaad tot erger ging. De orthopeed in zijn woonplaats constateerde afwijkingen en ernstige slijtage. Suggereerde dat hij misschien eens moest nadenken over het vastzetten van zijn rug. Ingrijpend, want als hij zijn ruggenwervels zou laten vastschroeven met een stalen plaat, zou hij zijn onderrug nooit meer kunnen buigen. Hij besloot tot een second opinion bij een expert op het gebied van lage-rugpijn. Opereren ja, maar het vastzetten van de rug was absoluut niet noodzakelijk, meende de expert. Het gaat heel goed met me. Ik heb er nauwelijks nog last van.

  Reageer
  #11

  Ischias (oftewel over LRS (Lumbosacraal Radiculair Syndroom)) gaat over het algemeen idd vanzelf over. Als klachten langer aanhouden dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Zelf heb ik aan een zwangerschap ischias over gehouden. Hoewel de pijn eerst minder intens was dan tijdens de bevalling kreeg ik steeds vaker last van uitval van mijn been en uitstraling naar mijn knie. Hier ben ik een tijd mee doorgelopen met als resultaat dat ik nu nauwelijks meer opdat been kan staan en ik ben doorgestuurd voor operatie. De orthopeed beweert dat ik dit stadium had kunnen voorkomen of in elk geval uit had kunnen stellen als iik meer rust had genomen en de aangedane zenuw niet te veel belast had. Nou ja, lekker praten daar heb ik nu natuurlijk niets meer aan. Ik zie wel op tegen de operatie omdat ik tegenstellende berichten lees over het effect. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Voor mensen die nog niet in operatie stadium zit adviseer ik om goed naar je lichaam te luisteren en bij pijn zo min mogelijk belastende activiteiten te doen. Blijf wel bewegen (wandelen is goed) maar zorg voor goede houding en loop liefst met krukken of een wandelstok bij lange stukken of als je veel pijn hebt (orthopeed raad dit mensen aan die chronisch last hebben van ischias of hernia klachten)

  Zelf zat ik nog te twijfelen om naar België te gaan voor second opinion , maar heb dit toch niet gedaan.

  Nou, hoop,iets van iemand te horen over ervaringen operatie.

  Reageer
Reageer op: rugpijn straalt door naar billen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief