Piriformis syndroom, een uitstralende pijn vanuit je bil

Piriformis syndroom, een uitstralende pijn vanuit je bil

Heb jij last van een stekende uitstralende pijn vanuit je bil? Een pijn die je belemmert bij je bewegingen? Dan kan het zijn dat je last hebt van het piriformis syndroom. Wat is het en is er iets aan te doen?

Wat is het piriformis syndroom?

In je bil zit een peervormige spier met de naam musculus piriformis. Deze spier loopt van de binnenkant van je bekken naar de achterkant van je heupgewricht. Het zorgt ervoor dat we ons bovenbeen naar buiten kunnen draaien.

Onder deze spier loopt de grote zenuw. Bij sommigen loopt de grote zenuw zelfs door de musculus piriformis heen. Op het moment dat deze spier verhardt of opzwelt, dan komt deze in aanraking met de nervus ischiadicus, de grote heupzenuw. Door deze aanraking raakt die grote heupzenuw geïrriteerd en daarna kan deze ontstoken raken. Hierdoor kun je onder andere een stekende pijn in je bilregio krijgen die kan uitstralen naar je been.

Symptomen van het piriformis syndroom

De klachten verschillen van persoon van persoon en hebben veel weg van de klachten die gepaard gaan met een hernia. Mogelijke symptomen zijn:

 • Pijn in je bil bij het zitten die uit kan stralen naar je bovenbeen.
 • Tintelingen in het been die uit kunnen stralen naar de voet.
 • Gevoelloosheid of een vermoeid gevoel in de benen of juist kramp.
 • De pijn wordt erger bij langdurig zitten, omdat er dan nog meer druk op de musculus piriformis komt te staan waardoor de zenuw extra wordt ingeklemd.
 • Maar ook lopen, rennen of traplopen kan de pijn verergeren.

Oorzaak van het piriformis syndroom

Eén van de oorzaken kan zijn de afwijkende manier waarop de zenuw de spier bij iemand passeert. Daarnaast zijn er twee mogelijke oorzaken voor dit syndroom, te weten een verkeerde houding en letsel in het achterwerk.

1. Verkeerde houding

Door een verkeerde manier van bewegen vooral rond het bekken en de lage rug kan de piriformis-spier te gespannen gaan staan en zo de zenuw afknellen. Ook lijkt het regelmatig voor te komen bij mensen die een heupoperatie hebben gehad. Zij bewegen zich tijdelijk anders waardoor de beknelling kan ontstaan.

2. Letsel in het achterwerk

Maar ook een ongeluk of een val op de bil kan het veroorzaken, evenals lange afstanden hardlopen of juist langdurig zitten.

Risicofactoren

Het blijkt dat balletdansers een hoger risico lopen. Dit komt doordat zij hun pirifomis-spier voortdurend gebruiken bij het uitdraaien van hun heupen. Ook vrouwen en mensen van 40 jaar en ouder hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dit syndroom. Overgewicht kan ook een risicofactor zijn en bij zwangere vrouwen komt het ook regelmatig voor.

Diagnose piriformis syndroom

Het is vaak lastig om de diagnose te stellen, omdat de klachten overeenkomen met klachten die horen bij een hernia of rugklachten. De arts zal de diagnose stellen op basis van de klachten die iemand heeft en een lichamelijk onderzoek. Om andere oorzaken uit te sluiten kan je arts voor aanvullend onderzoek kiezen die bestaat uit een: echografie, CT-scan, MRI-scan of elektromyografie. Helaas kan ook een scan of röntgenfoto niet altijd uitsluitsel geven.

Behandeling piriformis syndroom

Bewegen is een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. In de meeste gevallen is de piriformis verkort. Een fysiotherapeut kan dan met speciale oefeningen proberen om deze spier op te rekken, zodat hij de heupzenuw niet langer belemmert.

Ook kunnen de triggerpoints behandeld worden met dry needling, accupunctuur en massage. Door het oprekken van een spier lukt het beter om die te ontspannen. Daarnaast krijg je oefeningen mee die de overige spieren in de bil-, heup- en bekkenregio versterken.

De fysiotherapie kan eventueel vergezeld worden van medicatie, zoals paracetamol in combinatie met pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. In de meeste gevallen is deze behandeling effectief. Echter, wanneer de klachten hiermee niet verminderen of verdwijnen dan is een pijnblokkade een mogelijkheid. Heel soms wordt de spier stilgelegd met een injectie met botox. Botox werkt voor circa maanden dus de behandeling moet eventueel na die periode nog weer herhaald worden. In uiterst zeldzame gevallen wordt er ook weleens geopereerd.

 

Bronnen: Albert Schweitzer Ziekenhuis en Rijnstate 

Delen:  
7 reacties op “Piriformis syndroom, een uitstralende pijn vanuit je bil
 1. ik heb al een paar maanden last van mijn heup, soms met uitstralingen naar mijn voet, de vorming van deze pijn is precies gelijk aan het gene dat ze beschrijven bij deze diagnose, graag had ik geweten welke onderzoeken ze daar voor doen ,
  mvg
  Sabine

  Geschreven door sabine op
  • Naar je huisarts gaan kan verstandig zijn. Verder kan een osteopaat bij veel klachten helpen, wel afhankelijk van wat de oorzaak is.

   Geschreven door C. op
 2. Hartelijk dank voor deze informatie!
  Sinds ik een scooter ongeluk heb gehad op vakantie in 2012 ben ik nooit meer hersteld en heb een linkerhelft die altijd pijnlijk is. Het linkerbeen heeft vaak bij het lopen last van stroomschokken zoals bij het stroombotje. andere keren is het een zeurende pijn vanuit het heiligbeen naar de linkerbil en soms het gevoel alsof iemand een heet strijkijzer op mijn voet drukt. Na onderzoek bij het AMC was de conclusie dat dit fantoom pijnen zijn.

  De pijn in mijn linker schouder is onderzocht door Annatommie en heeft met littekenweefsel van beschadigde gescheurde pezen te maken. daarnaast was een frozen schoulder geconstateerd die inmiddels behandeld is.

  Geschreven door Jan-Willem op
  • Ik heb het ruim 8 jaar gehad. Alles geprobeerd, verschillende soorten therapie, niets hielp. Pijn werd steeds erger, kom ook niet meer lang stilstaan. Als laatste redmiddel heb ik acupunctuur genomen.. Het eerste jaar 2 x per week, toen nog een jaar 1 x per week, samen met een pijnstiller spidifen. Ik ben er nu voor 98 % vanaf. Hoera verlost van alle ongemak en pijn.

   Geschreven door Ineke van den Elshout op
 3. Deze week heb ik een ongeluk gehad en viel tijdens de val erg hard op mijn bil
  Daarbij is mijn stuitje geraakt ik herken wat er nu geschreven word
  Vooral zitten en op mijn rug liggen is erg pijnlijk
  De dokter heeft mij pijnstillers voorgeschreven en als advies mee gegeven
  Om veel te bewegen wat ik altijd al deed.
  Maar het blijft een gevoelig iets en af en toe met pijnscheuten.
  Mijn vraag is hoelang dit duurt voordat dit hersteld ?

  Geschreven door Reintje75 op
  • Na verkeerde diagnose van de voet , moeilijk gaan lopen en heel veel pijn in bil en been, wordt behandelt bij pijnpoli, gebruik morfinepleisters en tens, krijg weer zenuwblokkade, probeer zoveel mogelijk te lopen en dat helpt wel, liggen is moeilijk, heb het nu 3 jaar en geef de moed nog niet op,

   Geschreven door Vlinder op
 4. Ik heb het gekregen na voet blessure die niet goed beoordeeld is, wordt nu behandeld op de pijnpoli, tens en morfine, over 2 weken weer zenuwblokkade, hoop dat dat weer tijdje helpt, heb het nu 3 jaar

  Geschreven door Vlinder op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief