Wat is dit toch? pijn en steken in rechterbeen

 • #1

  tijdens mijn zwangerschap had ik behoorlijk vaak last van hele pijnlijke steken in mijn rechterbeen (trok vanaf mijn kont door heel mijn been) was vaak zo erg dat ik er niet op kon staan, en er gewoon doorheen zakte.
  Volgens de verloskundige drukte de baby op mijn zenuw en dat was volgens haar de reden dat ik die pijn had.
  Ik ben inmiddels al ruim 2 maanden geleden bevallen en sinds ongeveer een week is deze pijn weer terug,maar veel heftiger en pijnlijker en zit nu ook laag in mijn rug aan de rechterkant.
  Ik kon ook echt amper slapen van de pijn, s'morgens keek ik naar mijn voet en was heel mijn middelste teen dik en pijnlijk, dit is na 3 dagen minder geworden en zo goed al weggetrokken.
  Gister kreeg ik weer die pijn aan mijn been en nu net ontdek ik dat ik ineens een wondje heb bij mijn enkel..heel vreemd want heb mij niet gestoten o.i.d.

  Zou dit verband met elkaar hebben?
  Mijn huisarts is echt een *** en neemt je niet serieus, vandaar dat ik mijn vraag hier stel!

  Kan iemand mij helpen?
  Alvast bedankt!

  Reactie
  #2

  Je kunt het blijven proberen hier, het is toch echt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

  Reactie
  #3

  Het Dokter.nl medisch forum dient op geen enkele wijze als vervanging van een huisartsconsult. Voor uw eigen bestwil is het noodzakelijk dat u de huisarts raadpleegt.

  Reactie
  #4

  Nee,dat begrijp ik!
  Ik dacht dat er misschien iemand was met dezelfde klachten en mij er meer advies of tips o.i.d over kon geven.
  Ik ga niet zo snel naar de dokter om de reden die ik eerder gaf,vandaar.

  Reactie
  #5

  Met uw klachten is een onderzoek door een gekwalificeerd arts alleszins aan te raden.

  Reactie
  #6

  De relatie met een wondje op het been lijkt niet voor de hand te liggen. De gedachte aan een hernia ligt wel voor de hand.

  Reactie
  #7

  Hernia nuclei pulposi (ook rughernia of hernia van de tussenwervelschijf), in de geneeskunde ook vaak afgekort tot HNP, is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies (bijvoorbeeld onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken) of een 'doof' gevoel. De pijn kan mild zijn, maar ook zo ernstig dat de patiënt zich slechts op handen en voeten kan voortbewegen.

  De diagnose kan worden vermoed door een aantal verschijnselen: meestal is er pijn in de rug,
  wortelprikkeling van een of meer uittredende zenuwen, die zich meestal uit door uitstralende pijn in een been tot beneden het niveau van de knie; de pijn wordt erger als er aan de betreffende zenuw getrokken wordt, b.v. door het op de rug liggend gestrekt optillen van het betrokken been (proef van Lasègue); verminderde spierrekkingsreflexen in het aangedane segment (bij een hernia van de 5e lendenwervel b.v. vaak een verlaagde kniepeesreflex; het wordt vaak erger bij hoesten, niezen en/of persen.

  De diagnose kan met zekerheid worden gesteld door: MRI (Magnetic Resonance Imaging), een techniek die de CT-scan en de caudografie vrijwel volledig heeft verdrongen binnen deze toepassing. Bij lang niet iedereen bij wie aan een HNP wordt gedacht wordt dit vermoeden door de MRI-scan bevestigd.

  Reactie
  #8

  De meeste gevallen van HNP worden, net als de meeste andere soorten lage rugpijn, vanzelf beter door het laten verstrijken van tijd. Het houden van bedrust wordt niet aangeraden; soms kan de patiënt echt niet anders maar de genezing wordt er eerder door vertraagd dan bespoedigd; dit is in vergelijkend wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Algemeen wordt aanbevolen pijnstillers te nemen en daarnaast zoveel mogelijk actief te blijven maar geen activiteiten langdurig te doen. Dat houdt in geregeld afwisselen van de lichaamshouding tussen liggen, staan, zitten, en lopen. Niet zwaar tillen en voorzichtig bukken. De normale werkzaamheden proberen geleidelijk te hervatten in de loop van een of enkele weken. Hierbij liever uitgaan van een vast, tijdsgebonden schema dan te wachten tot men pijnvrij wordt of stoppen met bewegen als men pijn krijgt: dit is niet verstandig; er ontstaat snel een vicieuze cirkel met spierpijn, gespannen spieren en bewegingsangst. Fysiotherapie heeft in het acute stadium geen bewezen nut. Bij de behandeling later en de preventie van een volgende episode ligt dit anders. Met name een goede conditie van de spieren van de wervelkolom en de buikspieren (!) werken dan preventief.

  Ingeval de klachten lang duren (langer dan ca. 6 weken) kan worden besloten tot operatief ingrijpen. Dit is meestal niet nodig; afhankelijk van het land waarin de lijder woont is de kans op een operatie ongeveer 3% (Schotland) tot 20% (VS) procent (in Nederland ongeveer 5 a 6 %). Kijkt men op langere termijn (>1 jaar), dan verschillen de resultaten niet significant tussen landen waar men spoedig of landen waar men laat opereert. De patiënt heeft echter vaak (onterecht) het idee dat operatie een wondermiddel is en dringt er vaak sterk op aan te worden geopereerd. Frappant detail is dat operaties bij rokers eerder nodig blijken en slechtere resultaten geven dan bij niet-rokers. De absolute operatie-indicatie is indien er verlammingsverschijnselen ontstaan. Het uitvallen van de sluitspieren (caudasyndroom) is bijna altijd reden voor een spoedoperatie. De relatieve operatie-indicatie is indien er zoveel pijn bestaat dat de patiënt niet meer goed kan functioneren. Een herniaoperatie wordt altijd onder narcose of onder spinale anesthesie (alleen verdoving van de lendenwervelkolom en de benen via een prik in de rug) uitgevoerd, waarbij de patiënt op de buik of in knie-elleboog houding ligt.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bedankt voor uw reactie!
  Ik schrik hier wel van moet ik zeggen
  Maar de klachten komen wel behoorlijk overeen,dus ik ben bang dat het inderdaad een hernia is.
  Ik ben bevallen via een keizersnede en de ruggenprik is 3 keer niet goed geprikt in mijn ruggenwervel en sindsdien heb ik het idee dat dat de klachten heeft ver ergerd, is dat mogelijk?
  Toen de prikken werden gezet kreeg ik hele pijnlijke stroomschokken in alleen mijn rechterbeen, vandaar mijn vermoedens.
  Wat kan ik het beste doen, morgen naar de huisarts of direct naar het ziekenhuis?

  Reactie
  #10

  Hoi,

  Het klinkt een beetje als een hernia idd maar de wondjes en dikke tenen passen er weer helemaal niet bij. Zou even naar de huisarts gaan en die kan dan heel goed testen of je idd een hernia hebt of niet en je evt doorsturen naar neuroloog of orthopeed. Dat je het in je zwangerschap hebt gehad noemen ze vaak zwangerschaps ischias maar probleem kan ook in de rug zitten bijv.

  Sterkte ermee en laat even weten wat eruit is gekomen?

  Groetjes,

  Sofie

  Reactie
  #11

  zwangerschapsischias???

  Reactie
  #12

  Zwangerschapsischias wordt veroorzaakt door de extra druk op een zenuw doordat het gewicht van de vrouw toeneemt en de buik dikker wordt tijdens de zwangerschap. De druk op de spieren en de druk die op de zenuw komt kan deze zenuw laten blokkeren.

  Reactie
  #13

  Al eens gedacht om een andere huisarts te nemen ?

  Reactie
Reageer op: Wat is dit toch? pijn en steken in rechterbeen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief