voortdurend stekende pijn in bovenbeen

 • #1

  Ik ben 27 weken zwanger en heb sinds twee maanden een plaatselijke, stekende pijn in mijn linkerboven been, aan de voorkant, alleen daar. In het begin kon ik dit nog 'verhelpen' door met mijn been even op een krukje te staan of te gaan zitten. Ik ben twee maal naar een osteopaat geweest die mijn ruggewervels heeft "gekraakt", maar er is geen verbetering. Op dit moment is het zo erg dat er maar twee houdingen zijn waarbij ik geen pijn heb - rechtop zittend in een stoel, en als ik de trap oploop. Verder doet het bijna continu pijn - als ik 's nachts in bed lig het meest - ik lig er wakker van en kan mijn eigen bovenbeen zelfs niet eens aanraken zonder dat ik door de grond ga. Ik heb verder geen enkele ander elichamelijke klacht of pijn. Is dit iets wat ik zal moeten accepteren tot het einde van mijn zwangerschap wanneer mijn rug weer 'normaal' belast wordt? Naar welk soort specialist kan ik nu het beste gaan?

  Reactie
  #2

  In het nieuwe zorgstelsel heeft de patiënt meer keuzevrijheid gekregen: keuze tussen zorgverzekeraars, polissen, zorg en zorgverleners. Kiezen voor de beste zorg is niet altijd gemakkelijk voor patiënten. Als je ziek bent heb je vaak geen tijd of kracht om verschillende mogelijkheden af te wegen. Verreweg de meeste patiënten gaan daarom bij ziekte of zorgvragen eerst naar hun huisarts. De huisarts is de poortwachter en ook de aangewezen regisseur die de patiënt deskundig kan begeleiden bij ziekte en gezondheidsvragen. Huisartsen bieden zorg op maat, dicht in de buurt van de patiënt.

  De huisartsen zijn hét eerste aanspreekpunt in de zorg voor alle patiënten. Zij spelen in op de snel veranderende behoeften en vragen van hun patiënten. Huisartsen zijn een persoonlijke gids voor wie door ziekte een langlopend proces van zorg doorloopt bij tal van instellingen en specialisten. Zij zijn ook een vraagbaak voor wie zich zorgen maakt over de gezondheidsklachten van een dierbare. Bijvoorbeeld voor wie met de huisarts als gezinsarts en vertrouwenspersoon wil bespreken wat niet goed gaat in de gezinssituatie. Ook als er, in het ergste geval, sprake is van mishandeling. De huisarts kan dan helpen bij het vinden van de juiste hulpverlening.

  Wettelijk is vastgelegd dat huisartsen de poortwachter zijn in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem. Patiënten kunnen niet ‘zomaar’ naar een specialist in het ziekenhuis, maar worden indien noodzakelijk door hun huisarts naar het ziekenhuis doorverwezen. Patiënten worden op deze manier zo veel mogelijk in de eerste lijn (lage kosten) geholpen en worden alleen als dat nodig is verder behandeld in de tweede lijn (hoge kosten). Gericht en doelmatig.

  Ook uit onderzoek blijkt dat huisartsenzorg een uiterst doelmatige voorziening is die 96% van de patiëntencontacten zelf afhandelt tegen enkele procenten van de totale zorgkosten. De huisarts draagt daardoor als poortwachter bij aan het betaalbaar houden van de zorg. Dat is in het belang van patiënten (premies), zorgverzekeraars (zorgkosten) en de overheid (macrobudget).

  Reactie
  #3

  De huisarts kan u onderzoeken en bepalen of een doorverwijzing nodig is.

  Het lichamelijk onderzoek kan uitsluitsel geven over de aard van de pijn: neurologisch, myalgeen (spier), orthopedisch (botten), gynaecologisch of anders.

  Op basis van het onderzoek en de anamnese (vragen van de huisarts, die u kunt beantwoorden) kan de huisarts een differentiaaldiagnose (mogelijke oorzaken) stellen.

  Op basis van de waarschijnlijkheids diagnose (waarschijnlijke oorzaak) kan de huisarts een behandeling starten in de 'eerste lijn' of u doorverwijzen naar één van de genoemde specialismen in de tweede lijn.

  Pijn is altijd een signaal dat er 'iets niet goed zit'. Neem dit signaal en uzelf serieus, en ga naar de huisarts.

  Ik hoop dat dit duidelijk is.

  Reactie
  #4

  Hoi Irene,

  Ik heb sinds een week last van de pijn die jij beschrijft. Ik heb ik mijn linker bovenbeen een klein plekje van 2 bij cm ongeveer die heel erg pijn kan doen. Ik ben zelfs al flauwgevallen van de pijn.

  Bij mij komt het alleen in de ochtend voor als ik wakker wordt (ik word eigenlijk wakken van de pijn tussen 7 en 8). Ik ben net bij de huisarts geweest, maar die kan er niets mee. Ze weet ook niet naar wie ze me door kan sturen, daar het lijkt dat het op de been pijn doet en niet in het been. Je kunt bij mij de been ook gewoon aanraken, daar merk ik niets van.

  Ik ben net bloed wezen laten prikken, in de hoo dat daar wat uitkomt.

  Is het bij jou al weg? Wat is het? Wat heb je er tegen gedaan?

  Groetjes,
  Suzanne

  Reactie
  #5

  Bedoel je met een plekje iets dat je kunt aanwijzen of is het bijvoorbeeld een rood plekje of een bultje, of bedoel je dus dat het maar op één klein plekje pijn doet?

  Reactie
Reageer op: voortdurend stekende pijn in bovenbeen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief