Herpes: hoe groot is de kans dat ik iemand besmet?

Online ZorgZus
 • #1

  Beste, ik ben twee en een half jaar geleden besmet geraakt door mijn ex, die zelf geen zichtbare symptomen had en waarschijnlijk alleen drager is. Een week na de eerste keer seks met haar kreeg ik mijn eerste uitbraak.

  Die was extreem heftig! Had plekjes op mijn eikel en op en rond de penis, maar ook op mijn hand en vinger, hals, kin en onder lip!
  Ben er weken ziek van geweest en duurde meer dan een maand voordat alle plekken helemaal weg waren vooral op mijn vinger bleef lang zichtbaar.

  Een half jaar later kreeg ik alleen een koorts lip en het lijkt daar bij te blijven. Ik heb nu 1 keer per jaar een klein plekje op mijn onderlip wat na 10 dagen weg is.

  De relatie is een aantal maanden geleden uitgegaan. Maar ik ben als te dood dat ik een volgende seks partner ga besmetten.

  Ik lees zoveel verschillende informatie op het internet en bepaalde dingen blijven onduidelijk!
  Hoe weet je nu welk type je hebt? Aangezien ik het eerst overal tegelijk had en nu alleen nog maar een kleine koortslip. Heb ook gelezen dat als je alleen nog maar een koorts lip krijgt dat je dan geen uitbraak meer op je geslachtsdeel krijgt en visa versa klopt dit?

  Kan ik ooit nog seks hebben zonder condoom of iemand oraal bevredigen of ooraal bevredigend worden? Want hoe groot is de kans dat ik iemand dan besmet zonder dat ik symptomen heb? Je leest alleen dat de kans kleiner is. Maar er is geen data over te vinden.. Is het minder dan een procent of juist veel meer enige indicatie zou fijn zijn!

  Ik zie ook dat er verschillende vaccins in de maak zijn en een zit nu zelfs in phase 1 trial. Hoeveel jaar moeten we daar nog op wachten schatten jullie?

  Mvg Tom.

  Reageer
  #2

  Als je symptomen van een koortslip hebt kan dat besmettelijk zijn. Dus als je die symptomen hebt, dan geen orale seks.
  En dat geldt eigenlijk ook voor herpes genitalis. Theoretisch is een besmetting zonder symptomen (herpes genitalis) wel mogelijk, maar ik denk dat de kans wel erg klein is

  Reageer
  #3

  Dus ik hoef me geen zorgen te maken en dat de kans om iemand te besmetten als ik geen symptomen heb praktisch nihil is?

  Blijf het raar vinden dat het wel overal gezegd word, maar nergens hoe groot die kans is…

  Reageer
  #4

  Wat zou je met een kans willen doen dan?

  5%? 25%

  Wat zegt dat? Niets!

  Geneeskunde is geen kansberekening.

  Reageer
  #5

  De kans op besmetting is uiterst klein als er geen symptomen zijn
  Dat kan ook niemand zeggen. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid virus dat aanwezig is/vrij komt

  Reageer
  #6

  Nou ja als de kans bvb 1 op de 1000 is of 1 op 10 is nogal een verschil natuurlijk.

  Vind gewoon weinig verhalen over koppels die een vaste relatie hebben waar maar een persoon besmet is en hoe ze er mee omgaan.

  Reageer
  #7

  Dat er geen "verhalen" te vinden zijn zegt toch niks.

  Over die kans is niks te zeggen.

  Reageer
  #8

  Hi, sinds afgelopen zomer (juni 2022) besmet met herpes genitalis. ik zit op dit moment met mijn tweede uitbraak en voel mij echt smerig erdoor... Lees eigenlijk vaker de kant van een vrouw en te weinig die van een man. Nu ik bewust ben van mijn tweede uitbraak, zie ik hoe langzaam het geneest. Zit nu in week 3 en de blaasjes zijn weg maar je ziet nog wel de plekjes.

  Ik lees hier en daar ook het risico op hiv groter is met herpes genitalis. Nu ben ik best bang dat ik veel meer soas ga krijgen en/of door deze angst nooit meer een relatie. Ik heb best een uitbundige periode achter de rug, maar sinds de herpes besmetting helemaal gestopt. Stom dat ik daar niet eerder bij stilstond... Baal er verschrikkelijk van, want ook ik heb dit van mijn ex cadeau gekregen en zij deed er heel laconiek over. Alsof het een normale soa is die iedereen bij zich draagt. Hoop maar dat ik iemand vind die het ook heeft en er eerlijk over durft uit te komen, maar het vertrouwen is hierdoor wel erg beschadigd.

  Ik ben benieuwd hoeveel andere mannen met deze soa enige sociale schade hebben opgelopen en hoe zij daarmee omgaan.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Herpes: hoe groot is de kans dat ik iemand besmet?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief