Vraag over herpes

  • #1

    Beste Tandor,

    Drie maand geleden heb ik onveilige seks gehad met een goede vriendin van mij. Nu kreeg ik later te horen van haar dat ze in die periode ook geregeld seks had met een andere man. Ik heb haar dan ook gevraagd of zij ooit klachten of symptomen had van een soa waarop ze "nee" antwoordde. Ik begon me toch nog steeds wat zorgen te maken en heb me laten testen op soa's, alles was negatief.

    Op herpes heb ik me niet laten testen, dit omdat ik in die periode nooit symptomen heb gehad en mijn dokter me zegt dat een bloedtest bij herpes niet echt veel kan zeggen. Nu heb ik natuurlijk jammer genoeg teveel gelezen op het internet. Zo lees ik dat het kan zijn dat je herpes oploopt en bij een eerste besmetting niet altijd een uitbraak krijgt(mijn dokter zegt dat je bij een eerste besmetting echt wel symptomen hebt). Deze tegenstrijdige informatie maakt mijn hoofd natuurlijk volledig gek want zo kan het dus zijn dat ik herpes heb opgelopen en het nooit van mijn leven zal weten en misschien wel kan doorgeven...

    Mijn vraag dus: Zijn er bij een eerste besmetting altijd symptomen? Of maak ik me nu onnodig zorgen? (Wetende dat zij ook nooit symptomen gehad heeft).

    Alvast bedankt!

    Reageer
    #2

    Bij een eerste besmetting volgt er nagenoeg altijd een uitbraak met de bekende symptomen.  Ik denk dat je jezelf aardig gek aan het maken bent. Stop eens met googlen.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de snelle reactie Tandor, ik denk inderdaad dat ik het beter loslaat maar het is moeilijk.

    Mijn dokter zegt mij dat ze nog nooit iemand heeft gehad met een herpesinfectie die geen symptomen toonde. Maar dan denk ik: Als je geen symptomen hebt ga je ook niet naar de dokter. Dus dan zou het in principe kunnen dat iemand besmet is zonder het te weten? Of is het op een of andere manier bewezen dat er altijd symptomen zijn bij een eerste besmetting?

    (Je zal nu waarschijnlijk beginnen denken dat ik hiervoor naar een psycholoog moet en wees gerust, dat doe ik al! Moeilijk om mee om te gaan en ik hoopte dat dit me wat mentale rust kon geven).

    Reageer
    #4

    Het is een ingewikkelde materie. Ik zal proberen om het kort en duidelijk uit te leggen.

    Ja, er zijn gevallen waarbij een herpesinfectie symptoomloos verloopt. Bijvoorbeeld als er voldoende antistoffen in het lichaam zijn door een eerdere herpesinfectie. Dat hoeft dat niet perse herpes genitalis te zijn. Dat zijn mensen bij wie dat achteraf is vastgesteld, door een onverklaarbare uitbraak, want je hebt gelijk: als je geen symptomen hebt ga je niet naar de dokter. In dat geval is dan het risico op besmetting ook uitzonderlijk klein. Dat komt omdat het virus inactief is.  In principe geldt echter dat een eerste infectie nagenoeg altijd met symptomen gepaard gaat.

    Onbeschermde seks, met wisselende partners, heeft altijd en voor iedereen een bepaald risico. Maar wel een aanvaardbaar risico

    Reageer
    #5

    Dat is een duidelijke uitleg. In theorie is het mogelijk maar in de realiteit zijn er wel symptomen.
    Mijn grootste zorg is dat ik mijn volgende vaste partner besmet met iets waarvan ik niet eens weet dat ik het heb. Het zou zonde zijn dat ik me zorgen maak om iets waar ik me geen zorgen om moet maken.
    Om de zaak een beetje af te ronden, ik maak me beter geen zorgen en zet het best van me af? Hoogst waarschijnlijk heb ik het dus gewoon niet?

    Reageer
    #6

    Gevallen waarbij een infectie symptoomloos verloopt zijn waarschijnlijk wel uitzonderingen? Vandaar dat die informatie ook op het internet staat?

    Reageer
    #7

    Het zijn inderdaad uitzonderingen. Ik zou me als ik jou was, daar geen zorgen over maken

    Reageer
    #8

    Bedankt Tandor! Ben er in ieder geval al veel geruster over.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    hoi

    mijn vriendin heeft een week geleden herpes opgelopen , ze wil dat ik een bloedtest laat doen .

    Ik heb buiten haar met nog niemand seksueel contact gehad, en zei ook niet met een andere jongen ?

    Het lijkt me straf dat ik drager zou zijn want ik heb nog nooit last gehad van blaasjes op mijn lip of geslachtsdelen.

    hoe kan ze nog aan het virus zijn gekomen ?

    Reageer
    #10

    Door seks met iemand anders te hebben (gehad)

    Je hoeft ook geen test te laten doen, want herpes kan  niet worden getest, als er geen symptomen zijn.

    Reageer
Reageer op: Vraag over herpes


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief