Onsamenhangende gedachtes bij inslapen

  • #1

    Hallo,

    Als ik mijn ogen sluit en ik start met inslapen dan heb ik soms dat er onsamenhangende gedachtes door mijn hoofd gaan. Dit gebeurt op het moment dat ik bijna in slaap raak. Het zijn gedachtes waar ik niet echt invloed op en als ik mijn ogen weer open zijn ze ook gelijk weg. De gedachtes kunnen over van alles gaan, maar meestal zit er wel iets van de gebeurtenissen wat ik die dag heb meegemaakt in verwerkt. Ik had bijvoorbeeld een keer dat ik dus half wakker was en half sliep en dat ik dacht dat ik op werk was en dat ik de vergadering aan het voorbereiden was met mijn vader en moeder. Dat sloeg dus totaal helemaal nergens op.
    Ik heb dit vaak als ik last heb van stress. Overdag heb ik hier totaal geen last van. Het is dus alleen als ik ga slapen.
    De vreemde gedachtes zorgen er niet voor dat ik niet in slaap kom, omdat ik uiteindelijk alsnog wel in slaap val, maar het maakt mij af en toe wel een beetje angstig dat dit soms gebeurt. Onbewust let ik er dus ook meer op als ik probeer te slapen.
    Ik ben zelf verpleegkundige in de psychiatrie en verleen hulp aan mensen met psychoses. Onbewust heb ik me soms wel eens afgevraagd of ik zelf niet aan het doordraaien ben en dan ben ik dus bang dat ik zelf een psychose heb... heel stom eigenlijk.

    Ik zoek eigenlijk een stuk geruststelling of mensen die dit herkennen. de vraag of mijn klachten heel vreemd zijn of juist verklaarbaar en niets om zorgen om te maken.

    Reageer
    #2

    Dat is toch een heel normaal verschijnsel en zeker wanneer je stress of spanningen hebt. Ik denk dat veel mensen dit zullen herkennen...
    Met een psychose heeft dat niets te maken, maar dat zou je eigenlijk wel moeten weten.

    Reageer
    #3

    Ik had jouw forumbericht nog niet gelezen voordat ik mijn post plaatste.
    Zelf zit ik met exact hetzelfde probleem. (zie mijn post: [url=http://www.dokter.nl/forum/slapen/378938-vreemde-gedachtes-tijdens-poging-tot-slapen]http://www.dokter.nl/forum/slapen/378938-vreemde-gedachtes-tijdens-poging-tot-slapen[/url])

    Jij geeft aan dat je daarna wel in slaap komt. Dat is het verschil met mij. Door deze gedachten blijf ik hangen in een modus waar ik niet doorheen kom. Alsof mijn hersenen niet van de standby modus naar 'uit' kunnen.

    Goed om te lezen dat jij met hetzelfde probleem zit en dat we dus niet de enige zijn. Het idee om een psychose te hebben, heb ik zelf niet gehad. Wel heb ik een soort van lichte paniekstoornis waar ik steeds gestresster van raak.
    Ik denk dat we kunnen stellen, ook als ik jouw verhaal zo lees, dat stress een grote factor is die dit probleem veroorzaakt.

    Heel veel succes!

    Reageer
    #4

    Ik slik anti psychotica en heb sinds een week ook onsamenhangende gedachte in de morgen als ik niet meer diep slaap zou het een bijwerking kunnen zijn ik heb onlangs me dosis verhoogd

    Reageer
    #5

    dat zou inderdaad een bijwerking kunnen zijn

    Reageer
    #6

    Ik heb precies het zelfde, en herken dit dus ook. Ik heb zelf ook onsamenhangende gedachten, ineens woorden die ik die dag hoorde, of zo ineens heel iets anders. Zelf heb ik dit gekregen na een hele lange periode van angstaanvallen/gedachten en mogelijk depressie. Zelf is een van mijn angsten dus ook : de controle verliezen ‘gek worden’ psychotisch. Ik kan je als ervaringsdeskundige dus wel een tip mee geven die ik vaak krijg. ( en dat zul jij uiteraard weten aangezien je zelf mensen verpleegt die in een psycochse verkeren ) : zolang jij weet dat je dit ervaart, en het kunt scheiden van wat wel realistische gedachten zijn en wat dus zoals wij het noemen onsamenhangende gedachten zijn ben jij niet psychotisch. Ik heb dit verschijnsel vaker voorbij horen komen bij mensen met onder andere angst/stres stoornis maar ook bij bij depressie. Ik zie ook dat dit bericht al wat ouder is, hoe gaat het nu met je? Heb je er nog last van? Of inmiddels niet meer.. ik hoop het! Zo ja laat nog wat tips voor mij achter haha.

    Reageer
    #7

    hallo,
    ik heb al jaren als ik wakker word of als ik ga slapen onsamenhangende woorden die in mijn hoofd opkomen,ik maak mij daar gen zorgen over zodra ik iet iets bezig ben is het over,maar raar is het wel

    Reageer
    #8

    Dan weet ik dat ik bijna in slaap ga vallen......

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Volgens mij ontstaan onsamenghangende gedachten op het grensgebied tussen bewustzijn en onderbewustzijn. Als ik in bed lig en mezelf op onsamenhangende gedachten betrap, dan geeft mij dat een gerustellend gevoel, want even terugschakelend naar het bewustzijn weet ik dat ik bezig ben om in slaap te vallen. Ik verkeer even tussen waken en dromen.
    Helaas word ik overdag ook wel eens in mijn meditatie bestoord door een portie onzinnige denkbeelden. Dan weet ik dat ik opnieuw moet beginnen. Maar ook hier maak ik me geen zorgen over, sinds ik tijdens een yoga-les in slaap ben gevallen. Heel ontspannen.
    Niets om je over op te winden: het zijn flarden vann dromen. En dromen vertonen meestal weing samenhang.

    Reageer
Reageer op: Onsamenhangende gedachtes bij inslapen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief