Slaapstuipen, zorgelijk of niet

Slaapstuipen, zorgelijk of niet

Je ligt in bed en je voelt je heerlijk langzaam in slaap vallen. Ineens schrik je op van stuiptrekkende bewegingen die je armen en benen maken. Driekwart van alle mensen zou hier last van hebben.

Zijn stuiptrekkende bewegingen zorgelijk?

Dit vreemde fenomeen komt door een onwillekeurige samentrekking van je spieren en wordt hypnagoge schokken of slaapstuipen genoemd. Deze schokken komen vaak voor tijdens de overgang van wakker zijn naar slapen.

De onderzoeken die naar deze hypnagoge schokken zijn gedaan hebben, tot op de dag van vandaag, er niet voor gezorgd dat de onderzoekers weten waardoor deze slaapstuipen ontstaan.

Bestaande theorieën

De volgende theorieën bestaan er:

Theorie 1

Er zijn wetenschappers die er van overtuigd zijn dat de oorzaak van slaapstuipen gezocht moet worden in stress of angst. Het blijkt namelijk dat deze schokken vaker voorkomen bij mensen die erg moe zijn, stress ervaren, angstig zijn maar ook wanneer mensen niet gemakkelijk liggen.

Theorie 2

Tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement) is er een grote hersenactiviteit, zijn er oogbewegingen, zijn de spieren volledig ontspannen en droom je. Deze REM-fase start niet van het ene op het andere moment maar hersendelen vallen na elkaar in “slaap”. Wanneer je heel moe bent dan vallen alle hersendelen redelijk tegelijk in slaap maar in bepaalde gespannen periodes kan die overgangsfase langer duren. Op dat moment kan dan een situatie ontstaan waarbij de hersengebieden, waar de waarnemingen plaatsvinden, nog “wakker zijn” terwijl het hersengebied waar de spieren worden aangestuurd al in “slaap” is gevallen. Dan kan het zo zijn dat de gevoelens die met ontspanning samenhangen verkeerd worden begrepen. Het wordt gezien als vallen en als gevolg daarvan spant het lichaam in een reflex al zijn spieren aan.

Theorie 3

De hypnagoge schok is een natuurlijk onderdeel van de totale slaapfases, en vindt plaats op het moment dat onze ademhaling langzamer wordt en onze lichaamstemperatuur daalt.

Theorie 4

De laatste theorie is van evolutionaire aard, want deze schokken zouden onze voorouders moeten helpen door ze wakker te maken wanneer ze onverhoopt uit een boom dreigde te vallen. Op deze manier konden de spieren sneller reageren.

Conclusie

Bovengenoemde theorieën zijn ook echt theorieën. We weten wel dat slaapstuipen regelmatig voorkomen en dat het geen gevaar met zich meebrengt.

 

Bronnen: Gezondheidenwetenschap

Delen:  
12 reacties op “Slaapstuipen, zorgelijk of niet
 1. Blij dat ik dit heb gelezen ik maakte me erg ongerust.
  Na die schok kom ik heel moeilijk weer in slaap kan echt uren duren.
  Het komt bijna dagelijks voor kan ik iets doen of laten om dit te voorkomen ?

  Geschreven door Mevr Ballast. op
  • Goedenacht heb dit voor het eerst werd er bang van maar heb dit gelezen weet alleen niet of ik in slaap kan vallen

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb een rem slaap stoornis maar tegenwoordig ook enorme last van schokken. Ik schok enorm veel, ook tijdens het dromen. Dit maakt dat als ik toch wakker schiet ik met enorme rugpijn zit en helemaal verward en verdwaast wakker wordt. Vannacht heb ik het na misschien in totaal 4u slaap weer eens opgegeven om nog te slapen

    Geschreven door Rem op
 2. Boe

  Geschreven door Niet schrikken op
 3. Blijkbaar doe ik dit ook wanneer ik slaap, midden in de nacht.. dan is het niet in de overgang van wakker zijn en in slaap vallen zoals word genoemd in artikel? Mijn vriend bracht het nar voren.. misden in nacht/slaap zou ik opeens stuiptrekkende beweging hebben maarja ik heb er weinig last van momenteel

  Geschreven door Zz op
 4. Toch maar eens naar de huisarts ik had ER 5 in de eerste 15 minuten van de slaappoging. Net nu ik relaxter en gezonder Ben.

  Geschreven door Msegers op
 5. Hallo, heb er soms wel en soms geen last van. Kan soms wel hevig schokken en ben mij daar ook wel van bewust. Als ik er dan even uitgaat en een glas water drink is het over.

  Geschreven door Michel op
 6. Ik heb het echt heel extreem ,ik ben een zeer hyperman altijdt druk veel stres en zeer emotioneel iemand ,maak me ook altijdt druk om dood te gaan ,bij stres reageer ik zeer maar ik zeg u zeer heftig ,het begon jaren geleden met mijn teen ,toen ,been toen 2 benen ,daarna geheele lichaam ,zo erg dat ik opeen zij lag ,toen schokte zo heftig dat ik omdraaide en het bed niet meer raakte ,echtwaar ,dus zo harde schok dat ik omdraaide zonder bed te raken echt heftig ,soms 20 keer achter elkaar dood op pijn op de borst etc etc ,,,tijdje rustig geweest ,nu lieve stief vader en mijn moedrr gestorve ,,inmidels 20 jaar later .nu is patroon anders ,leef in ongelukig in relatie,
  Moeder dood ,ja en nu is aks of ik hartstilstand of adem stilstand krijg ,zo erg zo erg ,nu gebeurd er dit ,,,,,,,,,,,,,ik ga slapen drink al een borrel .biertje of iets 43 % ,dan lig ik ben erg moe ,en of ik nu aan een fiets denk of aan een weet ik wat mijn hersens zijn druk veel beeldvorming met ogen dicht,dan komt het eerste heftige schok ,mijn adem zakt in ,en moet dan drie vier vijf keer schokkend diep adem halen paniekerig ,zoals net weer gebeurd erg angstig ,normaal trok ik me er niets meer van aan ,vroeger steedts naar dokter ,nu niet meer ,schokken meteen doorslapen omdat ik wist is niks ,alleen spanningen, maar nu is veranderd,ik schok ,maar ademvalt weg ,en heftig hijgen ,soms denk lig verkeerd altijdt half zij buik slaper ,ik ben best gespierde man ,door altijdt kei hard gewerkt te hebben ik ben nu vandaag 54 jaar,,ik ben zover gezond ,geen pillen ,bl druk perfekt bloed uitslagen super,maar word nu echt gek ervan en angstig,het gekke is ,heb ik een maaal tien minuten geslapen is mijn hoofd leeg ,en kan gerust naar beneden ,dan weer naar bed slaap meteen zondrr problemen weer in,ik bweer,stres oorzaak een ,,,2 beeld dromer ,3 verkeerde slaap houding ,daarmee bedoel ik zo gaan liggen dat als je inslaap valt ,je lichaam als het ware inzakt arme waardoor je harder schokt dan krijgt je effekt diep vallen,ik nu radenloos ,net of sterft zo erg ,gun djt niemand,bij vragen wahts ap me gerust 0623318425 ,gelieve overdag man frank 54 jaar ,20 jaar lang al dit heftige probleem ,meer stress meer klachte ,

  Geschreven door Frank l op
  • Beste Meneer,

   Als ik uw verhaal zo lees, lijkt het mij een verstandige stap om naar een slaapcentrum te gaan, daar kunt u een nachtje slapen en kunnen de artsen u misschien helpen.
   U wordt dan tijdens uw slaap gevolgd via een monitor, deze kan de arts de volgende dag uitlezen en zo precies zien wat er misgaat tijdens het slapen en de periode daarvoor.
   Als u begrijpt wat er aan de hand is, zal het u misschien meer rust geven.
   In Woerden zit een slaapcentrum en ook in andere steden.
   Ik wens u heel veel sterkte.

   Geschreven door Mieke. op
 7. Hoi
  Mijn man heeft ook van die schokbewegingen, maar hij heeft zelf niet in de gaten. Hij slaapt lekker door. Maar ik word er wakker van. Hij heeft dit sinds dat hij een hartoperatie gehad heeft.

  Geschreven door Anoniem op
 8. Goh, ook ik sinds 3 maanden deze problemen, als ik wil gaan slapen en zodra ik in slaap val voel ik wel ergens een schokje. Vaak zie je ook een droombeeld en pats, wakker. Dit blijft de hele nacht maar doorgaan.
  Ben mede hierdoor erg gestrest overdag.
  De enige manier om in slaap te vallen is met een slaappil. Ik begrijp niet wat er aan de hand is.

  Geschreven door John op
  • Ik herken precies wat je zegt. In rustmodus overal een schokje voelen.. kort achter elkaar op verschillende plaatsen. Heel naar maar volgens dit artikel niks om zorgen over te maken.

   Geschreven door Landy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief