Problemen met inslapen wordt erger

  • #1

    Hoi,

    Graag zou ik hulp/advies/tips willen voor het volgende:

    Al geruime tijd ben ik een problematische inslaper. Ik dacht altijd dat onderlinge stress en spanningen de triggers waren, maar het lijkt alsof mijn hersenen er me van weerhouden om te gaan slapen. Zoals afgelopen nacht; ontspanningsoefeningen gedaan en voor het slapen wat gelezen in een boek. Ik voelde me onwijs moe en ontspannen. Ik leg mijn boek neer, wil gaan liggen en het is klaar... Ik kan mijn hoofd maar niet leegmaken, ben continue bezig met dat ik wil slapen, mijn gedachten razen op hol, ik krijg kramp in mijn ogen van het knijpen. IK slaap sinds een aantal jaar met oordoppen in, want van al een onwijs zacht geluid schrik ik en krijg ik hartkloppingen.
    Pas geleden van de huisarts kreeg ik Zolpidem, en dat werk goed. Ik val snel in slaap, word alleen wel wat vaker in de nacht wakker, maar daar kan ik mee leven. Want als ik niet kan inslapen, slaap ik gewoon niet.
    Omdat de Zolpidem werkt, weet ik dat mijn hersenen zich moeten ontspannen. Maar geloof me, ik heb al zó veel geprobeerd. Graag zou ik tips willen ontvangen van middeltjes, drankjes, pillen op natuurbasis of wat dan ook wat kan bijdragen aan een innerlijke ontspanning. Want weer naar de huisarts voor slaapmedicatie wil ik niet, wil daar niet van afhankelijk worden.

    Bij voorbaat dank.

    Reageer
    #2

    Ik denk dat je er beter aan zou doen om eens met een psycholoog te gaan praten hoe je iets aan de stress/spanningen kunt doen die de slapeloosheid veroorzaken. je kunt wel van alles gebruiken om te slapen, maar daarmee is het probleem niet opgelost.

    Reageer
    #3

    Medicijnen doen niets aan oorzaken en ondermijnen je gezondheid. Beste om te beginnen met voedingspatroon. Uitkijken met snelle suikers bijvoorbeeld en zorgen voor voldoende eiwitten. Verder bepaalde voedingssupplementen maar laat je adviseren. Gebruik zelf onder andere 5htp.

    Reageer
    #4

    Aan mijn voeding ligt het niet. Ik eet ontzetten bewust. Daarnaast sport ik ook veel en heb ik een fysiek pittig beroep. Lichamelijk put ik mezelf elke dag uit. Mijn beroep is, naast fysiek pittig, mentaal ook pittig. Je zou denken dat ik dan s’ avonds moe ben en kan slapen, maar helaas.
    Ik heb laatst weer Zolpidem gekregen van de arts, want het ging bergafwaarts. Ik heb ze nog liggen, maar ik wil er gewoon niet van afhankelijk worden.
    Vannacht had ik weer een vreselijke nacht. Tot 3 keer toe krijg ik een rush adrenaline omdat ik me bewust word dat ik in slaap val. Het gevoel is te omschrijven alsof je ergens bent, je voelt in je zak en je mist je telefoon. Dat voel ik als ik in slaap val en dan ben ik erna weer even klaarwakker.
    Ik kan pas over maanden terecht bij een psycholoog, al denk ik niet dat ik daar baat bij ga hebben. In het verleden wel eens geweest voor wat anders, maar dat hielp toen ook niet. Ik kreeg toen tips, adviezen en oefeningen die ik zelf ook kon bedenken/opzoeken.

    Iemand nog tips/adviezen?

    Reageer
    #5

    Hoi Anthony,

    Vervelend dat het slapen zo wordt verstoord.

    Ten eerste zou ik de online module i-sleep aanraden. Dan hoef je niet op een psycholoog te wachten..
    Er is een boek of PDF bij die module die je ook zonder module in kunt kijken wat op jou van toepassing is.

    Daarnaast valt me op dat je hersenen nog erg actief zijn, 'aan' staan. Ook daar zijn oefeningen voor. En ook je 'angstige' gevoel is te behandelen. Maar dat is wat meer ingewikkeld, dus ik zou beginnen met i-sleep.
    Misschien ook eens een positief beeld oproepen van een vakantie die je gehad hebt of nog wil doen. Dat helpt soms negatieve gedachten te doorbreken.

    Succes!

    Reageer
    #6

    "Daarnaast sport ik ook veel en heb ik een fysiek pittig beroep. Lichamelijk put ik mezelf elke dag uit.": Misschien ligt hierin het antewoord op je vraag, vooral in het uitputten.
    'Aan mijn voeding ligt het niet. Ik eet ontzetten bewust." heb je enig idee hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om zo te kunnen functioneren?

    Reageer
    #7

    Maar let je bijvoorbeeld ook op de koolhydraatinname, zoals snelle koolhydraten vermijden en waar let je precies op? Zoveel aspecten in je voedingspatroon. Zijn bepaalde voedingssupplementen. Gebruik zelf onder andere 5htp. Een orthomoleculair therapeut zou je advies op maat kunnen geven.

    Reageer
    #8

    Dank voor al jullie antwoorden.

    Ik sport veel, maar ver voordat ik ga slapen niet meer. En mijn voeding is op en top, daar ben ik zeker van. Ik ben fysiotherapeut, revalidatiewetenschapper en voedingsdeskundige. Het zit ‘m bij mij echt puur in dat psychologisch aspect, precies hetgeen waar ik het minst mee bekend ben :).
    Zojuist op de bank proberen een dutje te doen tijdens een meditatie. En wederom, elke keer als mijn gedachten de vrije loop gaan (positieve gedachten) en ik in slaap ga vallen pikt mijn bewustzijn (of zo) dit op en bam: i’m back..

    Bedankt voor de tip van die online module. Zal er eens naar kijken!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Nogmaals bedankt voor je tip Alias! Ik heb de i-sleep pdf doorgenomen, en enkele tips toegepast en verrek: vannacht heerlijk geslapen..! Het kan soms zo eenvoudig zijn.
    Ik probeerde mijn gepieker dat ik niet slapen te blokkeren door aan iets leuks te denken, zoals het strand, maar het gepieker kwam dan altijd terug. De tip om je hersenen ‘bezig’ te houden door continue tegen jezelf een random woord te zeggen heeft me geholpen. Top!

    Reageer
    #10

    Wat leuk om te horen! Echt fijn als zoiets werkt 🙂

    Reageer
Reageer op: Problemen met inslapen wordt erger


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief