in slaap vallen tijdens lezen

  • #1

    Hallo,

    Ik heb al heel lang last van het in slaap vallen tijdens het lezen. Aangezien ik student bent is dit erg onhandig! Ik kan geen hoofdstuk uitlezen (niet langer dan 45 minuten) zonder tussendoor even mijn ogen dicht te doen, of een wandeling te maken.
    Ik gebruik al tips als: goede ventilatie, goede houding enz. maar niets lijkt te helpen.
    Ook ben ik naar de opticien geweest, maar ook hier bleek alles goed te zijn.

    is er iemand die zich herkent in dit probleem? of iemand die hier misschien een oplossing voor heeft?

    Groeten Moniek

    Reageer
    #2

    eerst even een vraag: ben je soms gewoon moe? ga je te laat naar bed? feest je teveel? drink je? eet je gezond?
    allemaal dingen om eerst naar te kijken.
    Brenda

    Reageer
    #3

    Ik slaap genoeg en eet gezond, wel drink ik af en toe te weinig. Maar verder leef ik wel gezond. Ik sport, beweeg enz. Ik denk dat het op dat gebied wel goed zit.
    Moniek

    Reageer
    #4

    dan alleen meer water drinken.
    je mag ook rustig een kopje koffie nemen als je moet studeren, maar er is wel bewezen dat je je eigenlijk niet langer dan 50 minuten achter elkaar kan concentreren, dus het is niet heel erg raar, de een kan beter achter elkaar werken dan de ander.
    wat je wel kunt proberen is wierook of misschien nog beter een etherische olie, je kunt die olie b.v. op een brandertje zetten en laten verdampen er zijn verschillende soorten te koop die o.a. de concentratie bevorderen(o.a.Kamfer), loop eens zo'n winkel binnen en laat je voorlichten en ruik er eens aan.
    succes! ik ben benieuwd of het helpt.Brenda

    Reageer
    #5

    Bedankt Brenda!
    Dat ga ik eens proberen, groetjes

    Reageer
    #6

    Hoi Moniek

    Je artikel is wel lang geleden maar ik reageer toch maar even.
    Ik heb dit ook. Niet altijd maar vaak.

    Ik hou erg van lezen en leren en het is dus niet een zaak van desinteresse. De slaap is zo erg, dat ik echt moet vechten om mijn oogleden open te houden. Het maakt niets uit of ik moe of uitgerust ben. Ik slaap goed.
    Ik MOET dan gewoon gaan slapen, maar na een slaap van 5 minuten en soms zelfs minder is alles over.

    Het rare is, dat het dan langer duurt voor ik weer moe wordt.

    Reageer
    #7

    Ik zie hier niets bijzonders in. Veel mensen vallen bij het lezen in slaap. Niets afwijkends dus.

    Reageer
    #8

    Denk toch eens aan om naar de dokter te gaan.
    Slaapappneu?.
    Hier zijn testen voor.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Snurk je? Overgewicht? Vraag je huisarts eens om je schildklier te controleren. Een traagwerkende schildklier kan ook vermoeidheid veroorzaken.
    Ik heb er zelf ook last van. Sinds mijn cpap-apparaat (tegen apneu ) lang veel beter gegaan. Momenteel weer knudde. Moet zelf ook weer eens aan de bel trekken.

    Reageer
    #10

    Laat je eens op suiker controleren.

    Reageer
    #11

    Ik heb hier ook al echt mijn hele leven last van , ik hoef maar iets te lezen en ik ga out. Uitgerust of niet, gegeten of niet. School en leren is een hele worsteling geweest. Inmiddels vraag ik me af of dit een medische aandoening is...

    Reageer
    #12

    Ik weet dat de laatste reactie al weer even geleden is, maar wou toch nog een antwoord geven voor de mensen die dit later misschien nog lezen.

    Als je voldoende slaapt en een gezonde levensstijl hebt, maar je je toch vaak moe voelt, mag je een medische aandoening zeker niet uitsluiten. Ik weet dat het gemakkelijk is om te denken dat "iedereen soms wel moe is", maar vanaf dat je er echt last van ondervindt in je dagelijks leven lijkt het mij toch beter om eens langs een huisarts of zelfs neuroloog te gaan.

    Ik spreek hier uit eigen ervaring. Jarenlang sliep ik toen ik thuis kwam van school even bij op de zetel. Boeken lezen was op sommige dagen bijna onmogelijk en tijdens de les schreef ik soms meer onzin op dan correcte zinnen (omdat ik in slaap aan het vallen was). Mijn ouders dachten dat het gewoon kwam omdat ik misschien meer slaap nodig had dan andere mensen van mijn leeftijd (was op dat moment 16). Of omdat ik nogal een drukke planning had (ik deed aan competitie zwemmen en trainde zo'n 5 a 6 keer per week). Na een tijdje had ik wel door dat er iets anders aan de hand moest zijn. Ik heb toen "dokter Google" geraadpleegd en verschillende artikels online gelezen. In een artikel herkende ik mezelf zo hard, dat ik bijna 100% zeker was dat ik aan dezelfde aandoening leed. Bijna een jaar later, na verschillende doktersbezoeken en een slaaponderzoek, kreeg ik ook effectief de diagnose narcolepsie.

    Ik zeg hier nu niet mee dat alles wat je op internet leest juist is, maar hou alsjeblieft gewoon in je achterhoofd dat het altijd wel kan kloppen. Narcolepsie is een ziekte waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben, waardoor mensen vaak ook pas na jaren de diagnose krijgen. Ik wil met mijn reactie gewoon maar de raad geven om jezelf hier rond te informeren, en het kan nooit kwaad om bij twijfel eens langs je huisarts te gaan. Ik zeg het zelf, zo'n diagnose was in mijn geval echt iets positief. Ik wist nu eindelijk wat er "mis" was met mij, en kan nu ook geholpen worden d.m.v. medicatie.

    Ps. Als iemand die dit leest last heeft van kataplexie (= spierverslappingen bij hevige emoties zoals lachen of boosheid), dan raad ik aan om je zeker te laten testen op narcolepsie, aangezien dit een van de symptomen is. Ikzelf heb dit ook en heb er eigenlijk nooit iets achter gezocht, tot ik dus een narcolepsie artikel las.

    Ik hoop echt dat ik iemand die dit zou lezen heb kunnen helpen.

    Eline X

    Reageer
    #13

    Hoi allemaal,

    Ik ben tijdens mijn studie een aantal jaar geleden naar een studiebegeleider geweest die mij heeft geholpen met ditzelfde probleem. Zij legde uit dat lezen onze hartslag naar beneden brengt - het ontspant. Deze ontspanning zet bij veel mensen zover door dat daardoor de slaap intreedt. Zij adviseerde om muziek aan te zetten uit de tijd van de Barok. Deze muziek heeft een ritme dat goed past bij een hartslag die zorgt voor concentratie (je hart volgt het ritme van muziek), zonder dat het te veel ontspant. Deze truc zorgde er voor dat ik mijn studie heb af kunnen ronden 🙂

     

    Groet!

    Elin

    Reageer
    #14

    Hey,

    Ik ben 53 geworden afgelopen maand. Heel mijn leven heb ik nooit van die slaap bij het lezen te maken gehad. Ik heb een verhaal geschreven eind vorig jaar, ik kon wel uren doorschrijven. Maanden laten liggen en ben het nu aan het herlezen, redigeren enz. Tot mijn verbijstering heb ik nu ook last van die kwelling bij het lezen die slaap noemt. Heel vervelend.
    Heb de reacties hier gelezen, vele verschillende bemerkingen. Ik merk op dat ik misschien wel bijna een uur kan doorlezen, maar dan... de slaap. Iemand vertelde dat het normaal was na 50 minuten lezen, een ander vermeldde slaapapneu en dan nog heb je narcolepsie.
    Ironisch is het fijn te weten dat ik niet alleen ben. Ik ga dus het best eens bij de dokter langs. Dat is wat ik ook aan iedereen aanraad eer paniek meester van je wordt.

    Reageer
    #15

    Dank je wel voor deze tip!!!!!!

    Ik las dit gisteren,  want ik val namelijk ook altijd binnen 5 minuten in een soort van diepe coma als ik wat probeer te lezen.

    Waardoor ik boeken waar ik echt interesse in heb, gewoon niet kan lezen.

    Vandaag uitgetest en op Spotify barok muziek aan gezet en nu al 2 uur aan 1 stuk heb kunnen lezen.

    Mijn Dank is groot!

    Groetjes Tamara

     

    Reageer
Reageer op: in slaap vallen tijdens lezen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief