Niet kunnen inslapen door focussen op in slaap vallen

  • #1

    Ik heb het volgende probleem. Van tijd tot tijd gebeurt het wel dat ik tijdens een nacht uren wakker lig voordat ik in slaap val en soms zelfs dat ik de hele nacht wakker lig tot het moment dat ik eruit moet. De oorzaak daarvan is niet altijd duidelijk en kan verschillen (vaak een overactieve darm voor zover ik denk), maar tot op zekere hoogte is het natuurlijk wel normaal dat een mens wel eens een nachtje slecht slaapt.

    Mijn probleem is echter dat ik veel vaker wakker lig en dat komt naar mijn mening doordat, wanneer ik weer eens een nachtje wakker lig, er een soort angst in mij groeit dat ik helemaal niet meer kan slapen. Iedere volgende avond (ook als ik me die dag half dood / een wrak heb gevoeld ten gevolge van de vorige nacht) ga ik naar bed met het gevoel dat ik móet slapen. Dat zeg ik dan niet zo tegen mezelf, maar in mijn hoofd spookt die gedachte wel rond. Als ik dan vervolgens in bed lig, probeer ik met alle beste bedoelingen rustig te liggen, mijn ogen te sluiten en aan niets te denken of aan iets leuks. Maar op de een of andere manier, waar ik ook wel of niet aan denk, ben ik in mijn hoofd toch steeds heel bewust van het feit dat ik bezig ben te proberen in slaap te komen. En daardoor komt de slaap dus niet. Kijk, áls ik eenmaal slaap, dan slaap ik heerlijk, gelijk ieder normaal mens. Zelfs als ik 's nachts wakker word om te moeten plassen, dan blijft de slaaproes over me en na mijn toiletbezoek ben ik, terug in bed, in enkele ogenblikken weer vertrokken. Maar die éérste keer inslapen 's avonds. Dat is steeds het probleem. Het is 100% een inslaapprobleem, geenszins een doorslaapprobleem. Als ik zo gefocust ben op het inslapen, dan maakt het niet meer uit hoe veel melatonine, dormeasan, warme melk met honing, of kamillethee met lavendel ik heb ingenomen van tevoren. Dat haalt dan allemaal niks uit, behalve dat ik er misschien nog gaarder van word, maar dan zonder het uiteindelijke doel (inslapen) te bereiken.

    Kortom: ik moet er vanaf zien te komen dat ik 's avonds na het naar bed gaan lig te wachten op de slaap en dat ik ermee bezig ben in slaap te proberen te komen. HOE doe ik dat? Want over dit soort dingen in mijn hoofd heb ik geen controle! Ik wil gewoon 's avonds in bed stappen zonder na te denken over het in slaap vallen. Ik weet zeker dat (uitgezonderd die enkele nacht dat er een andere oorzaak is) de slaap mij gewoon binnen no time komt halen wanneer ik er niet op ga liggen wachten in bed. HOE doe ik dat? HOE deed ik dat eerder, toen er nog niets aan de hand was? Ik heb geen idee.

    Ter aanvulling, er is momenteel niets stressvols in mijn leven, qua werk of wat dan ook...

    Reageer
    #2

    Als je er teveel op focust, kan dat je ook wakker houden. Probeer aan andere, leuke dingen te denken als je naar bed gaat, of lees even in een boek

    Reageer
    #3

    Beste Tandor,

    In mijn openingspost schreef ik al dat ik heel goed weet dat ik daardoor wakker blijf. Mijn probleem is dan ook dat ik niet weet hoe ik die knop kan omzetten. Iets lezen en andere vormen van afleiding probeer ik al dagelijks, maar als ik dan dat boek wegleg, of aan iets leuks denk, dan is ook die andere gedachte er nog steeds... Dat is nu juist de pest in deze. Het lukt me niet het te verdrijven, ook niet met andere gedachten, hoe leuk die ook zijn...

    Reageer
    #4

    dat is dan wel vervelend...Heb je vaker, met andere dingen dit soort dwanggedachten?

    Reageer
    #5

    Nee, totaal niet. Maar ja, over het algemeen kun je vervelende gedachten nog enigszins uit de weg gaan door dingen te gaan doen, denk ik dan. In bed, als je probeert te slapen, kun je niks gaan doen. Je moet het doen met je gedachten en gevoelens.

    Ik zie het ook niet echt als een gedachte, maar meer het ergens op gericht zijn en dat niet los kunnen laten, omdat in slaap vallen iets is dat vanzelf moet gaan en dat je niet zelf kunt besturen.

    Reageer
    #6

    Je zou de huisarts om een inslaper kunnen vragen voor korte tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken...

    Reageer
    #7
    • Ik heb eerder deze week van de huisarts Normison mogen halen en inderdaad, dat spul werkt wel. Dan slaap ik na een kwartiertje. Maar nu ik dus na een paar nachtjes slaap weer enigszins 'bij' ben, probeer ik het 's avonds eerst zonder pilletje. En dan blijf ik dus wakker. Dan lig ik bijvoorbeeld om half 12 in bed en zie ik dat ik tegen half 2 nog steeds wakker ben. Dus dan neem ik met tegenzin alsnog die pil en dan ben ik zo rond kwart voor 2 in slaap. Maar ja, ik doe dat dan met tegenzin, want ik wil het zónder die pil ook kunnen. Ik kan moeilijk die pillen blijven gebruiken, want dan moet ik er straks meer gaan halen en ben ik er straks nog aan verslaafd. Ik heb het receptje van de dokter ook enkel gekregen voor de nachten dat het niet lukt. Niet per sé voor dagelijks gebruik gedurende een bepaalde termijn of zo. Ik heb er 15 gehad, maar ik hoop ze niet binnen 15 dagen op te hebben, dat zou niet goed zijn, toch?
    Reageer
    #8

    Nee in principe niet. je zult moeten blijven proberen om zonder te slapen. Visualiseren zou wellicht kunnen helpen. Dan moet je net alleen aan leuke dingen denken maar die ook voor je geest halen..en ze als het ware met je ogen dicht ook "zien" .

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Voor een goede  nachtrust is het belangrijk om te beginnen bij de basis. Onder andere een evenwichtig voedingspatroon, met complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, wat beter is voor de aanmaak van je neurotransmitters. Ook voldoende aminozuren binnen krijgen is belangrijk.

    Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren de aanmaak van neurotransmitters als serotonine en melatonine verbeteren. Onder andere magnesium, vitamine B, C en D en omega 3. Ook kunnen diverse aminozuren en kruiden helpen om te ontspannen. Gebruik zelf 5htp. Verder kan rescue remedie 'nacht' helpen om je zorgen wat los te laten. Je kan die ook overdag gebruiken om je ontspannen te voelen. Benzo's remmen de aanmaak van melatonine en zorgen voor voedingstekorten, zoals vitamine B.

    Reageer
Reageer op: Niet kunnen inslapen door focussen op in slaap vallen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief