Lichamelijke klachten

 • #1

  Hoi!

  Ik ben een vrouw van 26 jaar en heb in mijn verleden een eetstoornis gehad. Sinds mijn eetstoornis heb ik toenemende lichamelijke klachten waarvoor ik regelmatig bij de dokter zit, uit mijn bloedonderzoek komt vrijwel altijd niks ergs uit (soms hoge schildklier waarde of vit. D te kort) toch blijven klachten opspelen.

  Ik heb een moedervlek op mijn buik waarvoor ik naar de huisarts ben geweest, hij zegt in eerste instantie dat het een moedervlek is maar toch word er voor de zekerheid een foto van gemaakt en opgestuurd naar de dermatoloog. Dit word alleen pas 1.5 week later ingepland. Ik vind dit persoonlijk veel te lang aangezien ik aangegeven heb dat ik me best zorgen maak. De dokter vind het niet nodig om eerder een foto te laten maken. Kan ik hier uit begrijpen dat hij waarschijnlijk denkt dat het niks ernstigs is? Bloed niet, jeukt niet, hij is alleen wat groter geworden en heeft een lichte rand eromheen (lichtbruin) verder is hij egaal. (Ik ben erg bang voor uitzaaiingen) loop er overigens al jaren mee, maar nu maak ik me pas echt zorgen.

  Ik heb de laatste tijd ook last van mijn liezen, ik voel "knobbeltjes" in mijn liezen, grote van een erwt. Ik leg snel de link dat dit misschien door de moedervlek kan komen (als hij kwaadaardig is) zit verder goed op gewicht maar heb vrij dunne liezen.

  Ik ben wel gediagnosticeerd met hypochondrie dus weet ook wel dat mijn angst vanuit daar komt, maar soms vraag ik me af of de angst echt alleen tussen mijn oren zit of dat er toch iets lichamelijks kan zijn. Het maakt me iniedergeval wel heel erg moe en futloos, ik word snel boos en verdrietig.

  Hoe denkt u over dit verhaal?

  Groetjes

   

   

  Reageer
  #2

  Hey,

  Even heel kort door de bocht en zeker niet aanvallend of lelijk bedoeld. Alleen iets om even over na te denken.

  Jij vindt 1,5 week wachten op de mening van een specialist lang omdat je je angst graag ontkracht wilt zien. Dat snap ik hoor!

  Maar wat zou er gebeuren als alle mensen met een angststoornis overal voorrang zouden krijgen bij alle artsen en onderzoeken die zij denken met spoed nodig te zijn ? Terwijl hun huisarts eigenlijk al heeft gezegd dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

  Hoeveel mensen zouden er dan overlijden aan iets waar de huisarts wel iets kwaadaardigs vermoedt? Omdat ze moeten wachten op de mensen die zelf vinden dat ze zo snel mogelijk geholpen moeten worden, waardoor echt zieke mensen hun diagnose veel te laat zouden kunnen krijgen?

  Want dat gaat er gebeuren als patiënten zelf gaan beslissen wat spoed is en wat niet. Je huisarts kan die inschatting heel goed maken en als hij of zij 1,5 week te lang zou vinden, zou hij/zij daar ongetwijfeld achter aan gaan.

  Vertrouw op je huisarts en vertel over je angst, vraag zonodig daar hulp bij.

  Nogmaals,ik bedoel dit niet vervelend, maar als poging je dingen in perspectief te laten zien.

  Groetjes Suzan

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Het is altijd goed dat klachten serieus worden genomen en aandacht krijgen.  De wachttijd is vervelend als je je zorgen maakt. Ik begrijp dat wel. En natuurlijk kan er ook naast hypochondrie een lichamelijke klacht zijn.

  Ik ga even in op de hypochondrie, want jouw lichamelijke klacht wordt al onderzocht. 1.5 week is niet lang weet ik uit eigen ervaring. Een melanoom met uitzaaingen is wat je vreest, maar je kunt nu niet anders dan even afwachten. Ik zie geen snellere optie om je ongerustheid tot bedaren te brengen.

  Wat bij hypochondrie bekend is als oorzaak is dat men zelf ooit eerder ziek is geweest of iemand in de nabije ongeving. Die angst heeft dan postgevat in het emotionele brein en vuurt vaak als er dingen in het lichaam worden gezien of gevoeld. Heel akelig is dat men er ook meer op gespitst is en dat door de aandacht die ernaar toe gaat ook meer klachten door kunnen ontstaan. Want ongerustheid zelf kan ook leiden tot

  Ik heb zelf ervaring met veel gemiste diagnoses. Nou ja, dat levert in principe een wat grotere fixatie op lichamelijke klachten op (klachten die ik ook heb). Ik zou bv de angst kunnen laten behandelen als het teveel mijn leven beinvloedt. Dat doet het gelukkig niet, ik kan functioneren en ondertussen afwachten. En me voorhouden dat ik geen spoed geval ben dus een onderzoek moet afwachten.

  Krijg je hulp bij je hypochondrie? Want het vermindert je kwaliteit van leven. Het is goed behandelbaar met cognitieve gedragstherapie en emdr.

   

  Reageer
  #4

  Ik denk dat je je vooralsnog geen zorgen moet maken

  Reageer
  #5

  Wat je algehele gezondheid betreft zou je advies kunnen vragen aan een natuurgenezer, die naar het hele plaatje kijkt.  Natuurlijk niet in plaats van doktersbezoek. Mensen met een eetstoornis hebben vaak toch al tekorten aan zink en andere stoffen en door de eetstoornis raak je nog meer ontregeld en krijg je nog meer tekorten, die je met normaal eten niet zomaar oplost. Lekkerder in je vel zitten, kan ook schelen in de hypochondrie. Beter maatjes met je eigen lichaam dan er angst voor hebben. Bij vitamine D er beter ook magnesium bij gebruiken.

  Voor je liezen je huisarts laten kijken. Heeft niks te maken met een moedervlek op je buik.

  Reageer
  #6

  Thanks, ik vat inprincipe niet veel als aanvallend op. We zijn hier om elkaar te helpen toch en om advies te geven/vragen. 🙂

  Ik krijg inderdaad hulp voor mijn hypochondrie, dat is zeker niet het punt van mijn vraagstelling.

  Het gaat mij meer om dat ik mij erg zorgen maak over de moedervlek, klinkt misschien stom voor sommigen dat ik me daar zo gek door kan laten maken maarja, het is wel wat gebeurt. Ik snap ook soms zelf niet dat ik me na jaren pas druk ga maken over een moedervlek, maar door de obsessie kan ik ook niet meer helder nadenken en ga ik allerlei doemscenario's in mijn hoofd halen (ik weet dat dat niks helpt)

  Ik zette juist een foto erbij om van anderen te horen wat zij erover denken, of die misschien zelf zo'n moedervlek hebben/gehad en weet of het niks ernstigs is. 🙂

   

  Reageer
Reageer op: Lichamelijke klachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief