nachtelijke vreetbuien, gevolgen op de gezondheid

  • #1

    Hoi,

    Ik zoek meer informatie met betrekking tot een ongezonde snoepgewoonte van mijn vriend, ik wil vooral graag weten wat de consequenties (kunnen) zijn voor zijn gezondheid.

    Toen ik hem leerde kennen was het al een snoeperd/suikerverslaafde met weinig benul van wat hij in zijn mond stopte als voeding, als het maar lekker smaakte. Aangezien ik wel heel erg bewust bezig ben met gezonde voeding, strict anti-suiker, is zijn voedingspatroon overdag wel verbeterd sinds mijn komst, hij staat er helemaal voor open om er meer over te leren en is al bewust iets geminderd met frisdranken etc., hij is kilo's afgevallen en voelt zich beter. Maar er is één hardnekkige gewoonte van hem waar hij maar geen grip op krijgt en ik maak me zorgen wat het met zijn lichaam doet.

    Elke nacht wordt hij wel een paar keer wakker, omdat hij dorst en/of trek heeft in iets lekkers. Nog half slapend loopt hij dan als een kip zonder kop, meestal is het dan een uur of 3, naar de keukenkast om zo eventjes een hele zak Wokkels naar binnen te proppen, of een paar Twixen, of een halve zak honingdrop, of bijna een hele zak M&M's (zo'n familypack)..maar net wat er van die dingen in de kast ligt, en daarna de dorst lessen met een grote slok Cola. Daarna gaat hij weer op bed liggen en is meteen vertrokken. Hij doet dit bijna elke nacht. Soms neemt hij zo'n zak mee naar de slaapkamer en al slapende nog wetend dat die zak daar naast zijn bed ligt gaat hij daar SLAPEND in liggen graaien, dropje in de mond, opeten, en 2 seconden later weer verder snurken, dit herhaald zich dan meerdere malen in de nacht.

    Overdag eet hij genoeg vindt hij zelf, met het avondeten schep ik zoveel voor hem op dat hij vaak zegt dat hij propvol zit als hij klaar is en voorlopig geen honger zal krijgen. Echt honger is het dus niet wat hij heeft, alleen trek in die verslavende suikerjunk. Er zit diabetes in zijn familie, zijn vader heeft het, en op deze manier is hij ook hard op weg diabetespatient te worden, daar ben ik zeker van. Hij maakt zich daar ook zorgen over en wil ermee stoppen maar zegt dat het zo 'vanzelf' gaat omdat hij zo'n trek heeft op dat moment. Ik doe mijn best om hem te helpen bewuster te worden van dit patroon. Ik heb hem o.a. herhaaldelijk verteld dat de stoffen die die troep bevat juist het trekgevoel opwekken en verder opjagen waardoor je zo'n vreetbuien krijgt, maar het wil niet baten, hij blijft een slaaf van die rotzooi.

    Een tijdje terug vroeg hij me hem elke keer te confronteren de volgende dag, of dat ik de snoep/chips soms gewoon moest verstoppen. Hier zag ik geen echte oplossing in omdat hij eerst zelf een bewustzijn moet ontwikkelen (hij is een beetje gemakzuchtig, dus ik zie liever dat hij dit soort dingen eerst op eigen kracht op probeert te lossen), maar wellicht zou dit een extra steuntje geven dus heb ik dit een tijdje uitgeprobeerd. Ik verstopte af en toe z'n snoep (voelde me net zijn moeder), bewust niet elke nacht omdat hij uiteindelijk de verleiding moet leren weerstaan, maar als het er weer lag ging hij er gewoon mee door en waren zn vreetbuien nog groter. Als er geen snoep was dacht hij er in bed ook niet aan, dus het is puur zijn eigen constante gedachte aan die rommel wanneer het wel binnen handbereik is en het gevoel dat hij ermee associeert, die rush als je het eet, die die sterke trek opwekt. Ik heb hem er ook vaak mee geconfronteerd achteraf en daar reageerde hij in het begin altijd toegeeflijk op, maar een keer loog hij erover tegen mij dat hij de zak snoep die er niet meer lag mee naar het werk had genomen 's morgens en werd zelfs een beetje boos op mij omdat ik dat niet geloofde. Hij gaf later toe dat hij inderdaad had gelogen omdat hij zich er zo rot over voelde. Tsja, ontkenning...toen heb ik besloten mij er niet meer mee te bemoeien, ik verwacht geen verantwoording van hem over zijn eigen lichaam, het enige wat ik wilde doen is hem een spiegel voorhouden maar niet oordelen.

    Ik weet nu niet wat ik anders nog kan doen om hem te helpen dan hem nog gedetaileerder uit te leggen wat het effect op zijn lichaam is (vooral het feit dat hij dit 's nachts doet). Helemaal geen snoep in huis hebben is te drastisch, en die beslissing ligt bij hem, hij vindt het 's avonds lekker bij een filmpje en als hij het daar bij kan houden is er weinig aan de hand.

    Ik hoop dat iemand mij meer informatie en advies kan geven over dit 'slapend eten' probleem.

    Mona x

    Reageer
    #2

    Beste Monatoetje,

    Een korte reactie: nachtelijk eten heeft geen bijzondere invloed anders dan eten overdag. net zoals werd gedacht dat lezen bij weinig licht niet goed was, is ook nachtelijk eten geen extra probleem.

    Wel heb je gelijk dat de calorierijke voeding die hij tot zich neemt een risico vormt voor obesitas en diabetes. beiden aandoeningen waardoor je korter kan leven en eerder problemen krijgt. Net zoals roken ongezond is.

    Ook zou ik willen zeggen dat meerdere malen per dag kleine hoeveelheden eten, en dan met name als tussendoortjes fruit, kan schelen bij zijn behoefte aan maagvulling. Dat ene volle bord tijdens de warme maaltijd is dus misschien niet de beste oplossing.

    Haal geen junk-food is huis, dat maakt de verleiding gemakkelijker, en een goed gevulde fruitschaal maakt het aantrekkelijker eens een stuk fruit te pakken.

    Junk-food, en de naam zegt het al, heeft iets van een verslaving. eenvoudig gezegd kun je zeggen dat je vriend verslaafd is, hij heeft geen controle over zijn handelingen, en neemt daar ook nog eens geen verantwoordelijkheid voor. Het feit dat hij liegt is wel bevestigend voor deze stelling. Je kunt je verder informeren over eet-verslaving.

    Als laatste wil ik je moederrol bekritiseren. je lijkt je sterk in te spannen voor een volwassen man die eenvoudige zaken laat liggen. Jij denkt te kunnen oplossen wat eigenlijk zijn eigen verantwoordelijkheid is. Ik moet je teleurstellen, op den duur werkt dt voor beiden teleustellend en frustrerend. ieder is verantwoordelijk voor zijn eiegn doen en laten, je kunt elkaar wel helpen, maar het regelen voor de ander is zinloos.

    Ga dus ook bij jezelf te rade waarom je dit voor hem doet, en denk dan na over je intrinsieke motivatie, Niet wat je bij hem wilt bereiken, want dat is wel duidelijk, maar wat het bij jezelf doet. Om te testen zou je ermee kunnen stoppen om te onderzoeken welke leegte het je brengt. Die ongenoegens kun je dan verder onderzoeken en er zelf iets aan doen want daar ben je wel verantwoordelijk voor.

    Zo, iets om over na te denken, groet, doei.

    Reageer
    #3

    inderdaad , enige en juiste oplossing: die rommel niet in huis halen!
    is niet zo moeilijk toch? je zou in het weekend iets extra's in huis kunnen halen en op is daarna gewoon op, kun je het ook niet meer gaan zoeken.
    wat je wel zou kunnen doen is eens praten waar deze behoefte aan troost vandaan komt. het is nml vaak zo, dat je troost zoekt in voedsel als je je rot/leeg voelt.
    wat gebeurt er 's nachts met hem? misschien zou een glas warme melk ook troost kunnen bieden.
    een Klassiek Homeophaat wil hier ook nog weleens met succes behandelen.
    succes, Brenda

    Reageer
Reageer op: nachtelijke vreetbuien, gevolgen op de gezondheid


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief