Heb ik OCD?

  • #1

    Ik heb het al 2 jaar maar de laatste tijd begint het steeds erger te worden. Ik heb last van dat ik bepaalde dingen meerdere keren moet doen totdat het 'goed' voelt, omdat ik denk dat er anders iets ergs gaat gebeuren of dat er iets gaat gebeuren wat in de realiteit helemaal niet kan, maar waar ik toch bang voor ben.
    Ook moet ik dingen aanraken totdat het 'goed' voelt (meestal 8 keer (2, 4 of 12 keer voelt ook goed, maar minder goed dan 8)).
    En als ik iets doe met rechts, moet ik het meestal daarna ook met links doen.
    Verder heb ik soms, als er dingen niet recht of op de juiste plek liggen, dat ik ze per se goed moet leggen, gewoon zodat het mij een goed gevoel geeft.
    Al deze dingen maken me soms echt gefrustreerd en soms schiet ik ineens in de stress.
    Betekenen al deze handelingen dat ik een vorm van OCD heb?
    Ik ben trouwens 15 jaar.

    Reageer
    #2

    Het is een verschijnsel dat in de puberteit wel vaker wordt gezien. Naarmate je ouder wordt zal het ook weer verdwijnen. Als je je er ongerust over maakt, ga dan naar je huisarts en bespreek het met hem/haar.

    Reageer
    #3

    Misschien een laat antwoord, hopelijk lees je dit nog.
    Ik heb ook last van ongeveer dezelfde dingen als jij, bijvoorbeeld bepaalde handelingen verschillende keren doen tot het 'goed' voelt. Ik heb dat met het getal 3, en het getal 9 ook, maar zoals je zegt, bij mij voelt 3 beter. Ik herken je gevoel dat je er gefrustreerd van wordt want al de tijd die ik het herhalen van die handelingen steek kan ik beter ergens anders aan besteden. Ik zit nu in de examens en als ik bijvoorbeeld mijn cursus lees kan ik een bepaalde passage 1 keer lezen maar als ik deze passage niet goed begrijp en ik lees hem opnieuw kan ik hem geen 2 keer lezen maar moet ik hem 3 keer lezen omdat ik me er anders niet goed bij voel. Redelijk tijdrovend en onnuttig natuurlijk maar je kan er gewoon niets aan veranderen. Dit heb ik ook bij bijvoorbeeld lichtschakelaars en andere doodnormale handelingen.

    Tot zover wat ik heb, ik denk dat dit redelijk goed overeenkomt met wat jij voelt en in mijn cursus psychologie hebben we het uitgebreid gehad over OCD en daaruit kon ik afleiden dat de kans groot is dat het inderdaad OCD is dat ik heb. Niet dat het een erge ziekte is ofzo maar toch iets waar ik liever vanaf zou geraken, we hebben het ook gehad over remedies tegen OCD. Je kan de hulp inroepen van psychische professionele hulp maar dit vind ik persoonlijk wat overdreven, ik ben namelijk niet gek ofzo. Een andere mogelijkheid was om je hier echt tegen te verzetten, het beste met hulp van iemand anders die je hierbij helpt, dit ga ik ook proberen te doen al is het niet makkelijk. Ik hoop allesinds dat je er ook op een of andere manier afgeraakt.

    Met vriendelijke groeten,

    KVD

    Reageer
Reageer op: Heb ik OCD?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief