Behandelmogelijkheden Behandelmogelijkheden - Medische Forum - Dokter.nl

Behandelmogelijkheden

 • #1

  Hoi,

  Ik ben Amy, 19 jaar en ik worstel sinds 2018 met een jaarlijks terugkerende ernstige depressie. Ik heb echt heel veel verschillende therapieën gevolgd, van Cognitieve therapie, gedragstherapie, systeemtherapie, normale gesprekken met een psycholoog, behandel opnames voor mn depressie etc. Ik zit al 4 jaar aan een antidepressiva, merk er duidelijk niet veel van maar zonder wordt alles nog erger. Ik ben echt heel erg radeloos en weet niet wat ik nog meer kan doen.. Want als dit mijn toekomst is wil ik dit niet meer doen, echt niet. Weet iemand wat ik kan doen? Welke behandelmogelijkheden aan te raden zijn?

  Groet, Amy

  Ps. Afspraak bij de huisarts staat maar wil graag met een plan komen met hoe verder..

  Reageer
  #2

  Hoi Amy,

  Wat rot! En wat knap dat je nog steeds en zelf zoekt naar oplossingen!

  Er zijn voor depressie (zoals je vast weet) een aantal vast omschreven behandelingen.
  Elke heeft zijn eigen sterke kant waar die zich op richt. Ik zet ze even voor je op een rij, dan kun je kijken of er iets bij zit dat je nog niet hebt gedaan.

  1. Depressie kan minder worden door in behandeling te richten op activeren: dingen te gaan doen die eerder ook plezier gaven en dat uitbreiden. Of door bv runningtherapie.

  2. Depressie kan minder worden door de behandeling te richten op dingen die er tussen jou en anderen gebeuren. Dat is niet hetzelfde als systeemtherapie. De IPT behandeling is daar een belangrijke van.

  3. Depressie kan ook minder worden doordat je de negatieve gedachten over jezelf gaat veranderen. Het idee is dan dat gedachten je gevoel veroorzaken, en dat een depressie daaruit komt. Daarin zijn er binnen CGt heel veel verschillende vormen van, niet elke psycholoog geeft alle vormen. De een gericht op positief zelfbeeld (comet bv), de ander op bijvoorbeeld negatieve schema's (schematherapie bv).
  Er bestaat ook oplossingsgerichte therapie wat zich richt op wat al goed gaat, en dat versterken.

  4. Als je dingen hebt meegemaakt die traumatiserend waren of erg akelig kun je ook gevoelig voor depressies worden. En dan is het goed om die nare ervaringen te verwerken. Dat kan met emdr, maar er zijn ook heel andere manieren voor. Het kan erg opluchten om vrij te zijn van oud zeer.

  5. Er kan sprake zijn van een seizoensgebonden depressie. Dan heeft lichttherapie vaak wel zin.

  6. Er bestaat Acceptance en Commitment therapie (ACT), wat zich richt op het leven naar je waarden en zingeving, wat vaak heel helpend is.

  7. Er is een therapievorm die heeft CBASP. Zelf niet mee bekend, wel heel nuttig bij terugkerende depressies.

  8. Binnen de medicatie zijn er heel veel verschillende soorten medicatie. De een werkt op somberheid, de ander op het gebrek aan energie, enz. Als medicatie niet helpt, is het belangrijk om een andere te proberen die anders werkt.

  Nou, dit zijn er al een paar. Misschien kun je er wat mee door ze op te zoeken?

  Reageer

  Iedereen voelt zich wel eens somber en down, geen zin om dingen te ondernemen en moe en lusteloos. Soms huilbuien zonder echte aanleiding. Normaliter gaat dit ook weer na enkele dagen over. Maar soms houden de klachten langer aan.

  Depressieklachten? Test ze zelf!TEST JEZELF
  Partner content
  #3

  Mijn depressie begon op mijn 12 en ben middels 55. Ik heb dus werkelijk alles geprobeerd in het grote draaiboek. Ik kom uit een moeras. Zaken die je alleen maar ziet in horrormovies ... Het is een tijd veel beter gegaan omdat ik gewoon alles ontweek, mijn langdurig probleem is hechting. En dat krijgt geen kat opgelost omdat het al zolang speelt. Het is dus elke dag opnieuw beginnen. Door omstandigheden die los staan van maar mijn woning een onveilige thuis maakten ben ik volledig ingestort en zit nu dertig jaar terug. De geestelijke zorg trekt en duwt, ik moet dit maar snel uit mijn systeem krijgen , een 2de opinie zegt dat ik een groot zicht heb in mezelf maar het is toch niet omdat ja dàt inzicht hebt dat je niet diep kan zitten, ik heb middels een groot aantal zelfmoordpogingen waarvan een verhanging en werd mààr drie weken opgenomen en die mannen denken nu dat ik "normaal" kan leven. Ik nam door die verhanging afscheid. Er stierf werkelijk iets.Ik ben zeer vatbaar voor misbruik, en een groot gevaar : ik ga in trance en wil snel dood. Dan wordt ik zo aangetrokken door treinen want zoiets is definitief. Ik heb alles geprobeerd maar men vind het nog niet genoeg en mijn energie en vechtlust zijn op en bovendien is er géén familie, geen vrienden, geen partner.

  Reageer
  #4

  Hoi Jorgen,

  Dit klinkt ontzettend zwaar!

  Er is wel een behandeling die kan helpen bij hechtingsproblemen, maar dat is niet een die je veel in Nederland ziet.

  Het is een behandeling die gericht is op alle delen in jezelf (een deel dat dood wil, een deel dat verbonden wil zijn, een deel dat angstig is, enz.).

  Het gaat erom dat jij welkom bent met al je delen, ook de destructieve delen in jezelf. En dan ga je al die delen in jezelf (die soms iets totaal anders willen en voelen) helpen herstellen. Het lucht echt op en je voelt weer meer controle.

  Er is wel hoop dus, maar je moet iemand vinden die die behandeling geeft. Het wordt in andere landen veel gegeven, in Nederland niet zo.

  Mocht je geinteresseerd zijn, kan ik weleens bij wat mensen polsen wie dit nog geeft en ook niet zoveel wachttijd heeft.
  Geef niet op, hè.. Er zijn zoveel wegen naar Rome, ook al is het niet de standaard weg.

  Reageer
  #5

  Bedankt maar ik heb in België het ik OLV Brugge doorlopen. Dat hielp mij dus niets. Er zijn er hier nog andere maar de wachttijden zijn enorm en door corona gaan veel van de sessies niet door, groepen kunnen niet doorgaan ect. Ik zag dat in de crisisopname ook hoe sterk het virus nog steeds aanwezig is en de gevolgen ervan voor behandelingen. Wij aten op de kamer, sessies konden niet doorgaan e.d. Ik heb nu losse gesprekken maar dat brengt ook niet veel meer op daar alles al gezegd is.

  Reageer
Reageer op: Behandelmogelijkheden
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif