Gevoel voor humor kwijt n"/> Gevoel voor humor kwijt na ongelukkige situatie - Medische Forum - Dokter.nl

Gevoel voor humor kwijt na ongelukkige situatie

 • #1

  Om mijn verhaal zo kort mogelijk te maken: Een paar jaar terug kon ik lachen wat ik wilde om duistere humor, en nam ik alles niet zo serieus. Ik leerde een meisje kennen die toevallig ook een collega is van me. Er waren zowel leuke als minder leuke momenten tussen, en ik had het gevoel dat ik niet zo durfde te grappen bij haar, en had ook nooit echt de behoefte om überhaupt al bij anderen te lachen. Ik had eens een plaatje gedeeld met haar van wat ik grappig vond, zij gaf aan dit niet grappig te vinden.

  Elke keer als ze zei iets niet leuk te vinden nam mijn behoefte om datgeen leuk te vinden ook af. Om als voorbeeld te noemen: Ik vond bepaalde processen altijd heel interessant, zoals het maken van jam. Ik wilde hier dan met haar over praten, maar zij zei dan dat ze het niet boeiend vond. Hierdoor verloor ik de behoefte om die processen zo te volgen en dingen te delen met anderen.

  Nu een tijd later heb ik geen vriendschappelijk contact meer met die collega, na een tijd alleen maar over vervelende dingen gepraat te hebben met haar. Ik heb een depressieve periode gehad waarin ik mezelf enorm door de modder sleurde, en enorm dronk en blowde. Ik heb nu nog steeds niet het gevoel dat ik nog moet lachen om dezelfde dingen waar ik toen wel om kon lachen, en heb ook niet meer zo de behoefte sarcastisch te zijn tegenover anderen. Ik heb het idee dat ik dingen véél te serieus neem ten opzichte van toen, en het lukt niet meer om dingen niet serieus te nemen.

  Is er een manier waarop ik weer terug kan gaan naar de persoon die ik was vóórdat ik haar ontmoette, maar dan wel met de lessen die ik geleerd heb ván haar?

  Reageer
  #2

  "maar dan wel met de lessen die ik geleerd heb ván haar?" welke lessen heb je dan van haar geleerd? Dat je beter geen grappen kon maken, dat je beter maar niet zo veel kunt lachen, dat jouw interesses niet interessant genoeg waren...
  "en heb ook niet meer zo de behoefte sarcastisch te zijn tegenover anderen" Van alles wat je schrijft is dit dan wellicht een positief gevolg.
  Dus die lessen, als je die bedoelde kun je beter maar snel vergeten. Zo verander je namelijk in iemand die je niet bent. Als je daar dan nog alcohol en drugs bij doet, dan raak je jezelf kwijt.
  Ik zou je willen aanraden om eens met een psycholoog te gaan praten.

  Reageer
  #3

  Het is niet zo dat ik van haar geen grappen mocht maken of beter niet zo veel kon lachen. Dit heb ik ook niet zo verteld, als het goed is, misschien heb je dit verkeerd gelezen?

  Ze heeft wel degelijk geprobeerd me los te wrikken en me aan het lachen te maken, maar bij anderen weet ik gewoon niet zo goed wat ik moet doen als ik ze zie lachen, dit lag niet specifiek aan haar. Daarom zei ik ook "en had ook nooit echt de behoefte om überhaupt al bij anderen te lachen."

  En wellicht lagen onze interesses niet zo op één lijn, aangezien ik meer om het proces geef van iets dan hetgeen zelf. Bovendien was ze gewoon eerlijk tegen me, anders had ze het ook niet tegen me gezegd en me later misschien wel heel gevoelloos gedumpt.

  Van haar heb ik geleerd de wereld niet zwart-wit te zien, dat er wel degelijk grijze gebieden zijn, alleen ben ik niet zo goed met grijze gebieden.

  Om wat info toe te voegen: zij heeft last van hypergevoeligheid. Waar ik in mijn gedachtegang regelmatig een kettingbotsing heb op mijn infosnelweg, heeft zij die eerder op een emotionele basis.

  Het ging mij in mijn post ook niet specifiek om haar, maar om het feit dat ik mezelf een beetje ben kwijtgeraakt toen ik haar leerde kennen.

  Reageer
  #4

  En om nog meer context toe te voegen: Ik was redelijk onzeker in die tijd, dus deed alles op alles zetten om in iemands straatje te passen. Hierdoor had ik geen ruggengraat, en verloor ik heel makkelijk de behoefte in de dingen die ik toen wel leuk vond.

  Reageer
  #5

  En het gevoel van niet durven te grappen bij haar lag voornamelijk aan die onzekerheid, maar ook omdat ik haar humor niet kon peilen.

  Reageer
  #6

  Maar wat ik schreef is dus wat je zelf hebt gedaan. Ik bedoelde daar dus niet mee dat het van haar niet had gemogen. Maar dat is dus wel wat er is gebeurd. Jij bent om welke reden dan ook sterk gaan veranderen in iemand die je niet bent. Misschien had ik dat iets genuanceerder kunnen neerzetten.

  "en ik had het gevoel dat ik niet zo durfde te grappen bij haar, en had ook nooit echt de behoefte om überhaupt al bij anderen te lachen. Ik had eens een plaatje gedeeld met haar van wat ik grappig vond, zij gaf aan dit niet grappig te vinden.
  Elke keer als ze zei iets niet leuk te vinden nam mijn behoefte om datgeen leuk te vinden ook af. Om als voorbeeld te noemen: Ik vond bepaalde processen altijd heel interessant, zoals het maken van jam. Ik wilde hier dan met haar over praten, maar zij zei dan dat ze het niet boeiend vond. Hierdoor verloor ik de behoefte om die processen zo te volgen en dingen te delen met anderen."

  In dit stukje beschrijf je dus wat er met jou gebeurde, vanaf dat je haar leerde kennen. Het lijkt erop (maar kan me vergissen) dat je toch vooral probeerde aan haar verwachtingen te voldoen ( en dan de verwachtingen waarvan jij dacht dat zij die zou hebben). Zoals je het beschrijft heb je dus vooral geprobeerd je voortdurend aan haar aan te passen, althans zo lijkt het.

  Je hebt je bericht onder "autisme" geplaatst. Heb je een aandoening in het ASS of ben je van jezelf erg onzeker?

  Reageer
  #7

  Onze berichten hebben zich gekruist. Je geeft al antwoord op een deel van vragen.

  Reageer
  #8

  Grappig, het schoot namelijk door me heen dat de collega-vriendin autistische trekken lijkt te hebben.
  Het gebeurt nl vaker dat men zichzelf kwijtraken doordat mensen met autisme je niet spiegelen en je daar (onbedoeld) onzeker van kunt worden.

  En kan het dat jij een sterke behoefte had aan contact waardoor je te lang ben doorgegaan met een voor jou niet zo handige vriendschap?
  Hoewel het er wel op lijkt dat je hier ook juist sterker uitkunt komen omdat je nu zelfonderzoek moet gaan doen waar jij zelf nou eigenlijk echt blij van wordt. Wat wil jij nu echt in een vriendschap? En voor jezelf?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Gevoel voor humor kwijt na ongelukkige situatie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif