Leven oppakken na moeilijke periode

  • #1

    In mijn jeugd heb ik regelmatig met mijzelf in de knoop gezeten. Onder andere door mijn homoseksualiteit. Ik heb lange tijd rondgelopen met gevoelens van eenzaamheid (zelfs onder vrienden). Slecht zelfbeeld, andere mensen zouden niet op mij zitten te wachten. En ik kan vrij zeker zeggen dat ik ook langere perioden depressief, afwisselend met korte perioden heel energiek, ben geweest. Ook had ik hierbij soms wat vreemde 'copingsmechanismes', zo dronk ik als ik 's avonds alleen thuis was (soms) veel alcohol. Later ook met drugs ge-experimenteerd. Was ik veel bezig met spanning via internet / daten etc. Ondanks mijn introverte persoonlijkheid heb ik in deze periode toch wel veel meegemaakt en van de wereld gezien.

    Met vrienden afspreken en uitgaan was voor mijn altijd lastig. Ik heb hele leuke avonden meegemaakt. Maar ook avonden dat ik me totaal ongemakkelijk voelde en helemaal dichtsloeg. Onder de tafel wilde kruipen etc. Ik heb altijd moeite gehad met sociaal contact in groepen. Heel veel op één persoon leunen. De kans was ongeveer zo 50/50 of het een leuke avond werd, waardoor ik mezelf steeds meer ging terugtrekken.

    Later ben ik een stuk stabieler geworden. Ik ben ondertussen 28 jaar oud. Ik maak mij nu niet echt druk om vriendschappen. Ik voel mij een stuk minder onzeker, op mijn werk gaat het heel goed. Ook heb ik een hele stabiele relatie, samenwonend. De 'storm' in mijn hoofd van mijn pubertijd is echt gaan liggen.

    Soms mis ik de periode van hiervoor wel.. Ondanks dat ik me lang niet altijd goed voelde, maakte ik wel veel mee. Op dit moment is mijn leventje te beperkt. Thuis is het gezellig, ik ben veel samen met mijn vriend. Hij is echter heel passief en totaal niet ondernemend.

    Vrienden heb ik op dit moment niet, naast mijn relatie. Ik heb wat kennissen, die best wel wat met mij willen doen. Soms heb ik een 'opleving', dan spreek ik 1 a 2 keer met iemand af. Om vervolgens maanden niets te laten horen. Ik voel mij vaak moe, 's avonds na het werken doe ik niks. In het weekend heb ik ook weinig energie. Daarnaast is het thuis toch wel gezellig, dus de prikkel om iets af te spreken is niet zo groot.

    Mijn probleem is dat ik gewoon nooit geleerd heb om (gewone) vriendschappen te onderhouden. Vaak denk ik er gewoon niet aan, of heb ik de energie er niet voor. Of ik vind het niet leuk als we eens afspreken. Ook zijn veel contacten die ik voor mijn relatie had ontstaan via internet, dates etc. Dat 'wereldje' mis ik soms wel een beetje, daar kan ik mijn namelijk wel in vermaken.

    Ik zou het zonde vinden als ik mijn huidige leven nog jaren zo zou voortzetten. Ik wil een beetje 'leven' en leuke dingen doen. Op dit moment zijn de meeste dingen op zijn best gezellig. En anders zijn het meer de verplichte bezoekjes aan famillie etc.

    Ergens heb ik het gevoel dat de relatie mij 'tegenhoud' om mijn leven goed op de rails te zetten. Ondanks dat ik volledig vrij ben om te doen wat ik wil. Soms heb ik het gevoel dat ik beter single kan zijn en mijn oude leven kan oppakken. Steeds als ik een relatie krijg dan valt de rest van mijn sociale leven weg.

    Soms denk ik dat het verstandig is om vanuit mijn huidige situatie nieuwe vriendschappen op te bouwen. Dit lukt me gewoon niet, gebrek aan energie, restjes van onzekerheid of lichte sociale fobieën, weinig ervaring, gebrek aan interesse, persoonlijkheid.

    Tegelijkertijd weet ik dat ik daardoor een hoop leuke dingen misloop. Ik weet gewoon niet zo goed hoe ik echt van mijn leven kan genieten.

    Reageer
    #2

    Heb je dit ook eens met partner besproken? Hoe staat hij hierin?

    Reageer
    #3

    Ik vraag me af of het echt je partner is die het tegen houdt. Op zich kun je goed alleen dingen met anderen gaan doen. De vraag is alleen hoe je jezelf daarover voelt. Het is wel normaal dat als je een relatie hebt dat dat in het begin de contacten met anderen wat minder worden. Maar meestal trekt dat later, als de grote verliefdheid over is, wel weer bij. Het is wel belangrijk dat je zo vrij bent om zelf dingen zonder je partner te gaan doen als hij niet zo ondernemend is, en jij dat wel bent. Dus ik denk dat je bij jezelf na zou moeten proberen te gaan hoe dat zit?

    Reageer
Reageer op: Leven oppakken na moeilijke periode


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief