Ex met PDD-nos proberen te begrijpen

 • #1

  Dag allemaal,

  Ter info ik wil mijn ex niet terug. Mijn hersenen kraken van hoe dit is gegaan, vandaar dat ik deze vragen stel zodat ik het beter kan begrijpen.

  Mijn ex vriend was al heel vroeg gediagnosticeerd met PDD-nos en ADHD. Ook heeft hij in een kliniek gezeten en is verslavingsgevoelig.

  Ik ben in totaal drie jaar met hem samen geweest, waarbij er ook veel is gebeurd. In het beginsel van de relatie hield hij me erg vast, hij was constant bang dat ik vreemdging dus ik paste mijzelf daar op aan. Er was een overlijden in de familie en hij gaf aan niet met emoties te kunnen omgaan. Hierop heb ik uitgelegd dat ik alleen een arm van hem nodig heb, op deze momenten.

  In dit jaar is er nog meer gebeurd. Mijn opa is overleden, mijn moeder is overleden nadat zij worstelde met longkanker en nu hebben zowel mijn oom als mijn vader levercirrose. Dankzij de stress ben ik plat op mijn mond gevallen buiten en mijn baan was ook onzeker. Ik heb hierbij aangegeven dat ik minder in mijn vel zat en hierdoor wellicht iets meer vasthield aan mijn destijds vriend. Vanuit hem kreeg ik via berichten veel steun, begrip, bevestiging en liefde. Echter zodra hij thuis kwam, was hij onverschillig, ongeïnteresseerd en geïrriteerd. Ik weet dat hij alleen de basis emotie agressie kan uiten, ongeacht of hij zich angstig of emotioneel voelt.

  In deze tijd heeft hij aangegeven dat hij er volledig voor mij wilde zijn, totdat hij eind augustus ineens 2 dagen weg wilde gaan dankzij een ruzie. Hij liet weten dat hij niet wist welke emoties er speelde en dat hij rust nodig had. Dit heb ik hem ook gegeven.

  Twee week later gaf hij aan dat ik rust nodig had en hij samen een weekend weg wilde. Hij kuste me wakker op vrijdagochtend en op zaterdag was hij ineens omgeslagen. Een voor verhaal: hij dacht constant dat ik vreemd ging waardoor ik op eieren ging lopen. Wat hij ook weer vervelend vond en zich steeds meer geïrriteerd op mij uitte. Alles wat ik deed was verkeerd, wat mij erg vermoeid maakte & ik had de kracht niet om terug te discussiëren elke keer. Ik wist ook dat hij vanuit mij regelmaat nodig had, dus ik overlegde alles wat ik deed.

  Op zaterdag ging hij overgeven en even stukjes rijden terwijl wij dingen zouden regelen voor de vakantie. Uit het niets, gaf hij aan: het is uit. We praten er niet over want dan komen we bij elkaar terug. Ik pak mijn spullen en vertrek! Een automatische reactie vanuit mij was huilen, waarop hij schreeuwde dat ik mn mond moest houden en hem niet moest manipuleren. Dit was niet degene die ik kende. Ook bij mijn vader was hij erg driftig en maakte hij mij voor vanalles uit. Dit terwijl hij de dag ervoor nog aangaf, dat hij aan zichzelf moest werken en ik perfect was. Eerder als ik huilde om het verlies van mijn moeder, kraakte hij het af als ‘gezeik’ bij vrienden, maar ging hij bij mij me troosten en aangeven dat hij er voor me moest zijn.

  Het uitmaken resulteerde erin dat hij dingen erg lastig vindt, kennelijk heeft hij onder mij met andere vrouwen gesproken omdat hij op dat moment de relatie niet goed vond gaan. Hij heeft geuit dat ik een ‘hondje’ ben die achter hem aanliep, ik zelf een eigen mening heb en ik afhankelijk van hem werd. Ik gaf aan, dat dit kwam omdat hij steeds kwaad werd op mij zodra ik voor mezelf koos en ik al genoeg stress om me heen had gehad.

  In de periode van het overlijden van mijn moeder en dat mijn vader levercirrose kreeg, had hij mijn moeder gevraagd of hij met mij mocht trouwen. Ook bracht hij mijn vader overal heen en steunde hij mij ook in dit proces. Hij gaf nu aan, dat ik hem stress gaf en de situatie eromheen ook. Dat nu het uit is hij veel minder stress ervaart.

  In die drie jaar, heb ik nooit doorgehad dat hij zich zo voelde. Hij gaf steeds aan dat alles goed zat en dat ik de perfecte vrouw voor hem was. Ook mensen eromheen waren verbijsterd met hoe hij zich nu gedraagt. Ik heb het gevoel alsof ik elke dag naast een monster ben wakker geworden.

  De dag dat hij de laatste spullen haalde was hij erg emotioneel, zijn kaken bewogen en hij moest tranen inhouden die hij normaliter uit als woede. Hij gaf aan wel echt van me gehouden te hebben en er altijd voor me te willen zijn, maar dat hij een slecht persoon is en toch wel in de hel terecht komt.

  Vanuit zijn behandelplan weet ik dat hij het lastig vind om mensen te vertrouwen, agressie alleen kan uiten en ook het leven niet meer wilde. Ook kampt hij met complottheorieën.

  Nogmaals, ik wil hem niet terug gezien ik mijzelf compleet ben verloren in deze relatie. Dit was een goede les. Ik wil alleen graag weten hoe dit zo heeft kunnen ontstaan, wellicht vanuit een perspectief vanuit iemand met PDD-nos.

  Reageer
  #2

  Hoe hij zich heeft gedragen, heeft weinig met pdd-nos of een autisme spectrum stoornis (ass) te maken. Daarvoor heeft hij vaardigheden en eigenschappen die zeer slecht ontwikkeld zijn bij ass. Ook is het zeker niet zo dat agressie wel kunnen uiten en andere emoties niet of minder, een kenmerk is van ass.

  Er is wel sprake van heel andere symptomen. Naast een probleem met empathie of inlevingsvermogen. Soms wordt ass of adhd vastgesteld terwijl het een reactieve hechtingstoornis is.

  Het klinkt als een uiterst beschadigende relatie. Ik hoop dat je steun krijgt om daarvan te herstellen.

  Reageer
  #14

  Hallo, ik zat in de scheiding mijn ex. Man en toen leert ik een vriend kennen en die pdd nos heeft in het begin ging goed hij vroeg aan mij bij de eerste date of ik zijn verkering wil zijn. Ik ja gezegd hij kan tijdens appen heel mooi dingen zeggen maar zodra we bij elkaar zijn praat hij minder maar dat vond ik niet erg en hij wou snel mij aan zijn vrienden en zijn familie laten zien. Dat was allemaal gebeurd en nadat ik zijn familie hebt ontmoet toen begon hij te zeggen dat hij een week nodig hebt om bij te tanken, nou prima wij hebben een week niet naar elkaar geappt en ook niet gebeld en daarna vroeg hij aan mij wanneer hij bij mij kan komen wonen terwijl dat hij ook eigen woning heeft en toen heb ik tegen hem gezegd dat ik twijfel om samen te gaan wonen omdat wij amper elkaar kenden. En na deze antwoord op mijn vraag begon hij opeens te zeggen dat uit was tussen ons en na een week hebben we goed gemaakt en daarna weer uitgemaakt omdat ik te druk in mijn hoofd ben en daar kan hij niet tegen. Ik probeer hem te begrijpen maar helaas lukt mij niet.

  Reageer
Reageer op: Ex met PDD-nos proberen te begrijpen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief