Angst

  • #1

    Goedemorgen,

    Sinds een aantal maanden heb ik last van een ontregelde ademhaling. Althans, dat wordt gezegd. Ik adem diep in vaak, maar het grootste probleem is de irritante ademfocus. Het verpest heel je leven! Het fluctueert. Soms is het er veel en soms ook niet. Nu is het er al een hele tijd (aantal weken). Ik zit sinds enkele weken ook bij een cesartherapeut. Ik doe dagelijks oefeningen (sinds 2 weken nu), maar heb echt totaal niet het idee dat het verbeterd, want het gaat niet weg.

    Het grootste probleem daarbij is nu dat ik enorm bang (en vaak ook boos) ben, omdat ik de angst heb dat dit nooit meer weggaat. Dat diepe inademen is wel te behappen, maar die ademfocus is een hel. Mijn therapeut zei dat dit wel drie maanden kan duren, maar ik zie nu al geen verbetering. Laat staan over drie maanden.

    Het gekke is dat als ik ergens druk mee bezig ben ik het niet merk. Denk aan eten, afwassen, iets waarbij ik afgeleid ben. Maar meteen daarna komt er weer een seintje dat ik moet ademen. Verschrikkelijk!

    heb ook al bij een psycholoog gelopen. Die zei dat het door stress kwam. Ben totaal ten einde raad. Gaat dit gevoel nog over en wat kan de onderliggende oorzaak zijn? Het is ook uit het niets ontstaan. Ben wel dit jaar begonnen met fulltime werken (maar ervaar niet heel veel stress). Had wel een functie die ik absoluut niet leuk vond, maar dat is sinds kort veranderd.

    Sorry voor dit lange verhaal

    Reageer
    #2

    Hyperventilatie, want dat is wat er aan de hand is, is vervelend. Maar daar is vanaf te komen. Maar zoals de therapeut al aangaf, kan het wel even duren. Ademhalingsoefeningen zijn daarvoor de aangewezen weg. Als ze goed worden uitgevoerd.

    Het gekke is dat als ik ergens druk mee bezig ben ik het niet merk.  Dat is niet zo vreemd. De focus gaat er vanaf as je afgeleid bent. Belangrijk dus, om zoveel mogelijk afleiding te zoeken, waarbij je aandacht wordt gevraagd.

    Maar meteen daarna komt er weer een seintje dat ik moet ademen  Dit zijn momenten, waarbij je dus een zgn. aanval krijgt. Daar is een andere oefening voor, waarmee je zo'n aanval kunt afbreken. Diep moeten ademhalen, geeuwen en zuchten zijn bekende kenmerken.

    Adem rustig 5 tellen door je neus in, en adem 8 tellen rustig door getuite mond uit, en herhaal dit een aantal keer. Je voelt dan vanzelf dat die ademhonger ook weggaat.

     

     

    Reageer
    #3

    Bedankt voor het antwoord.

    Ik kan er iets makkelijker mee omgaan dan voorgaande keren. Het feit blijft wel dat het niet weggaat. Ik heb laatst 1,5 goeie dag gehad waar ik er niet veel mee bezig was en het ook niet echt merkte. Ineens, na een nacht slapen, is het weer compleet terug en lijkt het alsof ik weer terug bij 0 ben.

    Ik vind het lastig om progressie te zien en zonder progressie raak ik steeds depressiever. Ik zou ook niet weten waar die progressie zou moeten zitten... Zeker gezien het feit dat ik heel angstig ben hier nooit meer vanaf te komen. Het beïnvloedt mijn dagelijks leven zo erg dat het bijna onhandelbaar is. Je bent er constant mee bezig. Het is geen leven, maar overleven.

    Wat zou progressie moeten zijn na het uitvoeren van alle oefeningen en toestanden? Ik adem nog steeds diep in en die ademfocus is er ook nog steeds.

    Reageer
    #4

    Je zou dan toch terug moeten naar de psycholoog. Er zal dan toch een stukje therapie gedaan moeten worden. Of tijdelijk medicatie gebruiken om de vicieuze cirkel te doorbreken.

    Reageer
    #5

    Zou dat betekenen dat de huidige vorm van Cesar Therapie niks gaat opleveren.?

    Reageer
    #6

    Zo zou ik dat niet willen zeggen, maar het kan dan lang duren

    Reageer
    #7

    Dus als ik het goed begrijp heeft Cesar Therapie wel zin, maar duurt het lang (kon sowieso lang duren) doordat het probleem in stand wordt gehouden door angst/stress? Het aparte is dat ik dit niet echt ervaar. Angst dat het nooit weggaat wel eens, maar niet dagelijks. Af en toe heb ik wel eens een paniekaanval.

    het rare van zo’n aanval is dat het daarna weer wat afgenomen lijkt te zijn (stressontlading?).

    Ook bij het nuttigen van alcohol raak ik wat relaxter. Dat zijn de enige twee dingen die mij zijn opgevallen...

    Reageer
    #8

    Het gaat inderdaad wat langer duren.

    Angst en stress hoef je niet perse als zodanig te ervaren.  Het kan er wel zijn.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Bij hyperventilatieklachten spelen vaak zaken als onzekerheid en perfectionisme. Een fulltime baan kan ook best pittig zijn en misschien wil je teveel je best doen. Ademhalingsoefeningen kunnen som helpen maar het gaat vooral om het patroon er achter. Wat ik zelf merk is dat mijn adem omhoog gaat als een situatie niet bij me past. Wat wel kan schelen is gewoon je adem volgen. Je hand op je blote buik leggen en kijken  hoe die buik omhoog en omlaag gaat. Misschien yoga doen. Of ademtherapieën als Art of Living of Buteyko.

    Onderschat ook niet het lichamelijke stuk. Door de vele suikers die we vaak nuttigen krijg je gauw schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat ontregelingen in je hormonen en neurotransmitters kan geven en klachten als angsten en hyperventilatie kan uitlokken. Daarnaast kunnen er voedselovergevoeligheden spelen, zoals histaminerijke voeding.

    Verder kunnen tekorten aan allerlei stoffen aan de orde zijn; vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Had zelf hyperventilatieklachten en duizeligheid door een tekort aan vitamine D. In plaats van alcohol, die het onderliggende probleem alleen maar verergert, kan je een ontspannend bakje thee proberen. Met een klein wolkje melk extra ontspannend. Theanine uit een potje werkt extra goed. Of 5htp, dat verbetert de serotoninehuishouding.

    Reageer
    #10

    Bedankt voor jullie antwoorden.

    Ik ben echt bereid alles te proberen. Mijn leven is echt een hel op dit moment. Het is er gewoon continue. Ook vraag ook ik mij af wat het nut van de ademhalingsoefeningen is.

    Ik lig op mijn zij en leg mijn hand op de zijkant van mijn ribben om te voelen wat er met mijn ademhaling gebeurt. Deze laat ik vijf keer omhoog komen. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk door de buik te ademen.

    Daarna leg ik mijn hand op mijn buik, adem diep in via de neus en blaas met getuite lippen uit (5x)

    vervolgens adem ik weer diep in via de neus en adem in drie keer (Steeds wat langer) uit via de neus.  5x

    Daarnaast zit ik op mijn werk met een rechte rug tegen de leuning en let dan op wat mijn ademhaling doet.

    Mij vroeg mij ook af in hoeverre jullie bekend zijn met Hyperven (www.hyperventilatie.info). Ik zie veel positieve verhalen voorbij komen, maar het blijft in mijn ogen een aparte methode. Ben er over aan het twijfelen.

    Reageer
    #11

    Er gaat iets fout met die ademhalingsoefeningen.

    Probeer het eens iets anders:

    5 tellen rustig door je neus inademen. ( niet diep, want dan gaat het dus fout). en dan 8 tellen door getuite mond rustig uitademen. Bij het inademen voorstellen dat je een ballon in je buik opblaast, en bij het uitademen de ballon weer leeg laat lopen. Je hoeft daar niet bij te gaan liggen. Dit zittend, liggend of staand.

    Reageer
    #12

    De hyperfree-casette, verkrijgbaar bij apotheek en sommige drogisten, kan wel een heel handig hulpmiddel zijn.

    Reageer
    #13

    Oke dankjewel, ik ga het proberen. Het nadeel is dat 5 seconde inademen best intens is voor mij. Ik heb moeite die 5 te halen. Dat voelt als diep inademen vervolgens. Zijn er nog meer oefeningen? Klopt het dat deze oefeningen bedoeld zijn om tot rust te komen? Wel apart dat mijn ceaar therapeut mij iets compleet anders leert.

    Reageer
    #14

    Die cassette heb ik ook al aangeschaft. Hoe vaak zou ik dat ongeveer moeten doen? En wat zou het termijn zijn voordat ik vooruitgang ga zien. Dat is mijn grootste probleem. ALs ik geen vooruitgang merk binnen korte tijd zakt de moed mij in de schoenen

    Reageer
    #15

    5 tellen heel rustig inademen is voor iedereen goed te doen. Het is de hyperventilatie die het je moeilijk maakt. Je moet je daar toch even overheen zetten.

    Deze oefening en de hyperfree, zijn bedoeld voor de momenten dat er aanvallen optreden. Kenmerken zijn: het gevoel dat je dieper moet gaan inademen omdat er te weinig lucht in je longen komt, veel gaan geeuwen, zuchten en een licht druk op je borst, opgejaagd gevoel en onrust. Hiermee kun je dus zo'n "aanval" afbreken. Dat geeft dan weer rust.

    Daarnaast zijn er dan oefeningen, zoals die van je therapeut, waarmee je de ademhaling weer onder controle moet gaan krijgen.

    Lees ook eens de columns over angst op:

    https://www.dokter.nl/dossiers/angsten/

    Reageer
Reageer op: Angst


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief