rug klachten

  • #1

    Hallo,

    Ik zit al 3 jaar lang thuis wegens ziekte. Ik beweeg heel erg weinig en dit heeft veel invloed op mijn lichaam. Mijn conditie is flink achteruit gegaan en hier baal ik ook zeker van. Ik zit in het umc en hier word ik behandeld vooral mijn lichamelijke klachten. We zijn nu op een punt gekomen om een soort van te gaan revalideren. Door het vele zitten heb ik hele stijve spieren gekregen. Ik heb nu al een half jaar veel last van mijn onderrug en ik vermoed dat dit komt doordat ik zo weinig beweeg. De arts in het ziekenhuis raden mij aan om te beginnen met fysiotherapie. Na 6 lessen werd mijn rug helaas niet beter.. en merkte ik zelfs dat het vele malen erger werd. We hebben toen een stapje terug gedaan, maar helaas werd het er niet beter op. De fysiotherapeut gaf aan dat zij de dagen aftelde en dit beroep heel zwaar vond.. ?? Voor mijn gevoel dus niet heel erg motiveert. Wegens de vakanties moest ik even stoppen met de fysio. Mijn rug doet nu zoveel pijn door de fysio dat ik nauwelijks nog kan rechtop lopen.. Ik heb continu een hele scherpte stekende pijn in mijn rechter onderrug. Het straalt af en toe uit naar mijn heup/bil en been. Ik heb dit aangegeven in het umc en die vertelde mij dat ik waarschijnlijk spit heb. Ook moest ik stoppen met de fysio. Ik heb een tijdje ibuprofen geslikt en dit hielp echt een heel klein beetje. Nu ik een paar week verder ben merk ik gewoon dat het niks beters is geworden.. Waarschijnlijk ga ik binnenkort beginnen met ergotherapie in het umc. Voor nu weet ik niet zo goed wat ik kan doen om hiervan af te komen. Ik ben begonnen met meer bewegen, maar helaas krijg ik tijdens en daarna veel meer pijn. Het fietsen gaat nog wel, maar het lopen absoluut niet.

    Heeft iemand enige idee wat ik kan doen? Hou aub ook rekening met mijn lichamelijke toestand/conditie. Het is een hele opgave om weer op de been te komen..

    Reageer
    #2

    Wat naar voor je, 3 jaar is al een hele tijd! Mag ik vragen wat je bij de fysio deed? Of wat zij deed? Want het klinkt idd niet echt als een gemotiveerde fysio.... Zelf heb ik chronische rugklachten, en heb enige ervaring met fysio, oefeningen enz. Mijn fysio waar ik nu nog steeds kom, is mij gaan begeleiden na een hoop ellende en uiteindelijk een hernia operatie 5 jaar geleden , toen moest ik ook echt vanaf 0 weer gaan revalideren. En dat was echt eerst 3 keer in de week, later iedere dag. Een combinatie van oefeningen en kracht en conditie training . En daarnaast zorgde hij dat mn rug los en ontspannen bleef. En voor thuis had ik ook nog oefeningen. Voor mij is mijn fysio echt meer dan goud waard!!

    Als ik dan lees dat jij maar 6 keer geweest bent, vind ik het vreemd dat je fysio zo snel resultaat van je verwacht......

    Misschien kan je in het ziekenhuis overleggen of zij je een goede revalidatie fysio kunnen aanraden? Daar zal je denk ik meer aan hebben, zeker in combi met de ergotherapeut straks.

    Heel veel succes, groetjes Suzan

     

    Reageer
    #3

    weet niet wat voor ziekte je hebt. In elk geval altijd belangrijk om te zorgen voor volwaardige voeding. Misschien een paar voedingssupplementen maar vraag daarbij advies.

    Een osteopaat kan soms meer bereiken bij lichamelijke klachten. Soms komen rugklachten door spanningen in de buik en dan heeft het minder zin om alleen die rug te behandelen.

    Bewegen kan op allerlei manieren. Vooral goed naar je lichaam blijven luisteren. Doen wat nog goed voelt. Als je teveel zit het zitten en staan afwisselen. Als het lukt van de bank op de grond gaan zitten en weer terug.  Zou overleggen met je arts of Mensendieck of Cesartherapie wat voor je kan zijn.

    Reageer
    #4

    3 jaar is inderdaad al een hele tijd en dat allemaal op 19 jarige leeftijd..

    Ik ben naar de fysio gestuurd voor het opbouwen van mijn conditie, maar volgens de fysio was het van belang om eerst de spieren wat losser te maken. Ik begon toen op een matje op de grond en moest ik mijn beide voeten op de grond zetten en moest ik mijn knieën van links naar rechts bewegen. Helaas beviel deze oefeningen niet goed en zijn we uiteindelijk verder gegaan op een skippybal. Ik moest komen zitten op de skippybal en moest mijn kont van voor naar rechts en dan naar achter en dan naar links enzovoort draaien. Vervolgens heb ik nog oefeningen gedaan op een soort van bed. Ik moest komen liggen op mijn rug en moest mijn onder buikspieren aanspannen en dan vervolgens mijn rug tegen het bed aanduwen. Ik heb ook oefeningen gedaan waarbij ik mijn 2 voeten op het bed moest zetten en vervolgens mijn kont/bekken omhoog duwen. Dit soort oefeningen heb ik allemaal gedaan en helaas werd het bijna bij alle oefeningen erger.. De fysio heeft echt geprobeerd stapjes terug te doen, maar zag zelf ook in dat mijn lichaam dat zelfs nog te zwaar vond.

    De fysio die mij behandelde was een invaller, vandaar de opmerkingen waarschijnlijk. In mijn ogen niet gemotiveerd. Ik heb zelf met het umc besloten om te stoppen met de fysio.

    Ik moet wel zeggen dat de fysiotherapeut inderdaad niet gemotiveerd was, maar ook zeker niet motiverend naar mij toe was. Ik zou proberen dagelijks de fysio oefeningen uit te voeren en daarnaast nog te gaan fietsen (buiten). Ik zelf deed heel erg mijn best om dit vol te houden, maar soms lukte het mij 1 of 2 dagen niet. Vervolgens begon zij vervelende opmerkingen te maken hierover. Zodra ik wel de oefeningen dagelijks uitvoerden en zei dat ik nu extra veel pijn had gekregen. Werd er gezegd dat ik ook wat rustiger aan moest doen? Terwijl zij mij juist elke keer zei dat het elke dag moest.

    Ik moet er ook bij vermelden dat het geld ook een rol speelt. Ik ben na 6 lessen al 188 euro kwijt en dit vind ik behoorlijk wat, vooral als er word gezegd dat dit minstens wel een jaar gaat duren. Ik heb helaas geen geld boom in de tuin staan en ga ook zeker niet mijn ouders voor mijn karretje sparren. Ik heb momenteel ook geen baan door deze toestand en vandaar dan ook dat ik het beste kan gaan beginnen met ergotherapie, want hier krijg ik geen extra kosten van.

    Ik vind het heel rot om te horen dat u zoveel ellende heeft/hebt moeten ervaren.

    Reageer
    #5

    Hoi,

    De oefeningen die je moest doen, ken ik ook idd. Alleen zijn ze op moment waarschijnlijk nog te zwaar voor je. En wat te  zwaar is, kan per dag verschillen, dat kan alleen jij aanvoelen. Dat kan de ene keer iedere oefening10 of 20 of 30 keer zijn, de andere keer maar 5. Net als de draaibeweging op de bal, de ene keer lukt het om hem zo groot mogelijk te maken, de andere keer lukt dat niet. Mijn fysio zegt dat trainen best pijn mag doen, maar dan gezonde pijn. Dus dat je best je spieren even mag voelen, maar het nooit je blessure mag verergeren! Op de dagen dat het niet gaat, zou de fysio door massage, dry needling of mobilisatie  je rug losser kunnen maken,  waardoor je minder klachten hebt en weer makkelijk kunt oegenen. Ik ging op een gegeven moment ook met de fysio de sportzaal in, waar ik op de fitness apparaten ging " trainen " , maar dan echt alleen zonder gewicht of weerstand. Puur voor mijn houding en het juiste gebruik van de spieren. Later is dit uitgebouwd naar echt fitnessen. Fietsen mocht ik trouwens eerst ook alleen in de zaal, omdat je buiten vaak tegenwind hebt, waardoor je harder gaat trappen dan op dat moment goed voor je is.

    Je zou nog eens bij je zorgverzekering kunnen informeren of een beweeg programma vergoed wordt, dan kan in de sportschool onder begeleiding aan je conditie werken.  En sommige sportscholen bieden ook fysio fitness, dan sport je onder begeleiding van een trainer of fysio.

    Geef in elk geval de moed niet op en probeer in beweging te blijven! Als ik zie waar ik met mjjn rug ben begonnen en waar ik inmiddels weer ben, dan zie je dat je met de juiste hulp verder kan komen dan je zelf denkt!!

    Heel veel succes, groetjes Suzan

    Reageer
    #6

    Dankjewel voor je bericht! Ik heb er zeker wat aan.

    De fysio heeft mij ook aangegeven dat je de oefeningen best mag voelen, maar dat het geen pijn mag gaan doen.

    De fysio waar ik zat is een stuk kleiner dan de fysio waar jij zat/zit denk ik. Ik had namelijk alleen een kleine ruimte waarin 1 fiets stond. Ik ben zelf nu begonnen op de hometrainer en dit probeer ik om de dag te doen. Ik had eerst wel wat weerstand aangezet, maar nu ik jou bericht heb gelezen ga ik het eerst maar niet meer doen. Ik heb namelijk gelijk heel veel last van mijn rug na het fietsen.

    Ik ga zeker kijken naar mijn zorgverzekering en of er iets vergoed kan worden. Ik ga ermee aan de slag!

    Reageer
    #7

    Je bent zelf ook al heel goed bezig zo!?

    Heb je zelf ook een fitness/ yoga bal? Daar zou je ook je oefeningen zelf op kunnen doen, het draaien en bekken kantelen. Ook binnen de grens waar het voor jou prettig voelt.

    De fysio waar ik kom, zit in een sportschool, waar hij met zn patiënten van alle apparaten daar gebruik kan maken. Ik ben nu zelf ook gewoon lid van de sportschool, zodat ik zelf ook mn rondje kan doen. (Nou ja, voorlopig dan even niet omdat ik nu een enkelblessure heb wat nog wel even kan duren. )

    Ik zat ook nog te denken, is de ziekte waardoor jij al zolang thuis zit chronisch? Want  ik heb zelf destijds een traject " Omgaan met chronische klachten " gedaan,voor mijn rugproblemen. Mijn huisarts had me toen door verwezen en het werd vergoed door de zorgverzekering. In dat traject zaten toen een fysio, om mee te oefenen, een ergotherapeut om dingen uit het dagelijks leven  mee door te nemen hoe je dat het beste kunt plannen en uitvoeren en een psycholoog die je helpt te accepteren dat je leven nu eenmaal niet meer zo is als voor je ziekte. Misschien is zoiets ook wat om met je ( huis ) arts te bespreken.

    Nogmaals succes, en mocht je alles gewoon even van je af willen schrijven of een kleine peptalk nodig zijn, ik kijk regelmatig hier op het forum? ( ook toen een advies van mijn fysio, een soort oefenmaatje/ lotgenoot waar je af en toe je ei bij kwijt kan, omdat diegene snapt wat je doormaakt en waar je tegen aan loopt. )

    Groetjes Suzan

    Reageer
    #8

    En misschien zou het je kunnen helpen als een fysio je rug een keer goed nakijkt en eventueel behandelt, door lang zitten gaan je spieren en gewrichten in je rug en bekken ook vast zitten. Wat jij beschrijft wat je voelt als je die oefening op de grond in rug ligging, met dan je benen op zij bewegen, dat is bij mij als mn S.I. gewricht wat af en toe vast zit. Als dat weer los is gemaakt, gaan de oefeningen makkelijker en worden de klachten ook een stuk minder.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Dankjewel! Ik probeer zo goed mogelijk mijn best te doen om weer beter te worden.

    Ik dacht er zelf laatst al over na om een fitness/yoga bal aan te schaffen. Inderdaad een best goed idee om het toch maar eens te gaan kopen en dan op eigen tempo de oefeningen te gaan doen.

    Wat rot om te horen dat je nu een enkelblessure hebt opgelopen..

    De ziekte wat ik heb is niet perse chronisch of naja ik weet niet of ik het chronisch mag noemen eigenlijk? Ik heb het nu al zo’n 3 jaar en daarvan weten ze ook niet 100% zeker of het ooit weg gaat. Het is geen standaard ziekte en je kan het ook niet perse een ziekte noemen denk ik. Het is een erg complex verhaal en veel mensen begrijpen het helaas niet.. En dan ook mijn Huisarts destijds niet. Ik heb absoluut geen goeie band meer met mijn huisarts en dit komt omdat zij mij al die tijd niet geloofde.. Deels door haar is het daarom nu zo uit de hand gelopen en zit ik al 3 jaar thuis zonder werk en school. Ik heb ook een ernstig slaapprobleem opgelopen. De huisarts zelf schaamt zich ontzettend en heeft ook zeker der excuses aangeboden, maar voor mij komt het niet meer 100% goed.. het vertrouwen is helaas weg. Ik weet inderdaad dat als je een chronische ziekte hebt de fysio het vergoed. Ik zit in die 3 jaar tijd bij een psychiater en daar heb ik een ontzettend goeie band mee (bijna een vriendin haha) Toen ik voor het eerst daarheen moest dacht ik dit is weer iemand die mij gaat vertellen dat het allemaal tussen mijn oren zat, maar dit was absoluut niet het geval! Zij heeft mij van dag 1 gelooft en heeft gezegd dat wat ik al die zei klopte en het niet tussen mijn oren zat. Door haar heb ik heel veel onderzoeken moeten ondergaan in het umcg en zijn er heel veel deuren gesloten en ook geopend en daardoor weet ik nu eindelijk wat ik heb! En dat is niks psychisch wat de huisarts wel beweerden.. Ik ben ieder geval wel heel blij dat ik al die tijd in mijzelf heb gelooft en mijn ouders ook! Daarnaast het umcg ook. Het is inderdaad heel fijn dat je met iemand kan praten over je niet normale leeftijd, want ja het is heel anders dan een normale 19 jarige meid. Ik heb het daar soms ook ontzettend moeilijk mee dat ik al mijn vrienden verder zie gaan.. en ik elke dag op de bank zit, maar goed de psychiater helpt mij hier heel goed mee! En mijn tijd komt ook wel.

    Heel erg lief van je! En ik snap zeker wat je bedoelt. Er is helaas veel onbegrip en dat is soms erg vervelend.. Het zou inderdaad fijn zijn als je met iemand kan bespreken waar je meezit en dan met iemand die het echt begrijpt!

    Ik heb het ook zeker gehad over het na laten kijken van mijn rug, en ik denk ook dat dit wel verstandig is om te doen. Ze vinden dat ik een beetje een wokkel ben haha. Mijn heupen en romp staan wat anders gedraaid en wellicht is dit ook te zien aan mijn wervelkolom. Het is S.I gewricht is ook benoemd en hier kan inderdaad de pijn vandaan komen. Misschien inderdaad verstandig om dit is los te laten maken.

    Ik ga er wederom mee aan de slag! Heel erg bedankt.

    Reageer
    #10

    Graag gedaan hoor!

    Fijn dat je in elk geval met je psychiater een goede band hebt, dan heb je daar steun aan als het even allemaal te  zwaar of teveel is! Dat heb ik met mijn fysio.

    Ik vind dat je al hartstikke goed bezig bent hoor! En als je zo positief blijft denken, komt jou tijd zeker wel!

    Reageer
    #11

    Dankjewel!!

    Reageer
    #12

    Je mag altijd een berichtje sturen als je wat kwijt wilt hoor!

    Reageer
    #13

    Hallo,

    Ik wou graag nog even vertellen hoe het nu verder gaat met mij.

    In het verleden (2,5 jaar terug) ben ik ooit eerder bij de fysio geweest en haar was destijds opgevallen dat mijn houding niet helemaal juist was (wokkel). Er is hier verder nooit wat meegedaan.

    Nu ik dus een paar maand terug weer naar de fysio was geweest en deze keer ook echt voor mijn rug kwam, viel de fysiotherapeut het weer op en vroeg ze zich af of een röntgenfoto niet handig zou zijn? Uiteindelijk stopte ik met de fysio omdat ik meer rug klachten kreeg en niet tevreden was over haar en haar motivatie.

    Ik heb van toen tot nu nog altijd super veel rugpijn en rechtop lopen is bijna onmogelijk geworden.. In het umc hebben ze toch besloten om een röntgenfoto te laten maken van mijn rug (wervelkolom). In het umc was hun namelijk ook al opgevallen dat ik niet recht stond met mijn lichaam. En inderdaad ik sta niet recht.. en mijn wervelkolom dus ook niet. Tijdens de röntgenfoto moesten ze mij zelfs proberen zo recht mogelijk te zetten en dit deed gelijk ontzettend veel pijn. Uit de foto bleek dat ik scoliose heb. Ik word nu verder geholpen in een revalidatiecentrum die gespecialiseerd zijn in onder andere wervelkolommen. Ik weet nog niet hoeveel graden ik heb, maar ik weet wel dat ze er iets aan willen doen. Ik ben erg benieuwd wat mij nu te wachten staat!

    Reageer
    #14

    Fijn je  nu in elk geval weet waar je klachten vandaan komen, heel veel succes met je revalidatie verder!!

    Reageer
    #15

    Jaa het is heel fijn dat ik nu weet waar mijn klachten vandaan komen. Dankjewel!

    Reageer
Reageer op: rug klachten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief