Onderrug klachten, welk type hulp inschakelen?

 • #1

  Ciao,

  Ik heb al enkele jaren last van onderrug klachten. Deze klachten kennen in ieder geval deels hun oorsprong in lichte scoliose, een lichte kromming in mijn wervelkolom. Daarnaast ben ik in het afgelopen halfjaar tweemaal geblesseerd geraakt bij het uitvoeren van squats. De eerste keer schoot het een halfjaar geleden in mijn onderrug en kon ik niet op mijn voeten blijven staan. Na een uur kon ik weer opstaan, maar ik heb er wel twee weken lang niet door kunnen werken. De tweede keer was een maand geleden, toen hetzelfde gebeurde. Ik kon echter wel blijven staan en het is relatief gezien een lichtere blessure. Achteraf had ik moeten erkennen dat er teveel issues rondom flexibiliteit voor mij waren op dat moment en ook mijn onderrug niet getraind genoeg was om te gaan squatten.

  Ik denk dat ik grotendeels op eigen voet kan herstellen van de spierblessure en in de toekomst kan voorkomen dat hetzelfde gebeurt door met name mijn hamstrings en bilspieren sterker en flexibeler te maken en het squatrek een tijdlang te vermijden. Toch wil ik ook graag laten bekijken wat er aan mijn wervelkolom gedaan kan worden. Ik loop op dit moment duidelijk scheef, houd een ongemakkelijke pas aan en krijg soms last van mijn knieën of liezen wanneer ik een stuk wandel. Ik heb het gevoel dat het nodig is om nogmaals naar mijn wervelkolom te laten kijken en als het kan het één en ander recht te zetten.

  Mijn vraag berust op het volgende: er zijn zoveel diverse behandelmanieren en ik heb geen idee welke het meest betrouwbaar en effectief voor mij is. 1) Welke van de volgende behandelaren zou ik voor mijn specifieke situatie het beste kunnen raadplegen?

  • Fysiotherapeut
  • Ortomanueel therapeut
  • Chiropractor
  • Ostheopaat

  2) Welke van deze behandelaars gebruiken methoden die het minst onderbouwd zijn? Ik hoor bij chiropractors bijvoorbeeld weleens dat het charlatans zijn en hun behandelmethode weinig fundament heeft in de wetenschappelijke literatuur. Geldt dit bijvoorbeeld ook voor een orthomanueel therapeut?

  Alvast bedankt!

   

  Groet,
  Salvatore

  Reactie
  #2

  In elk geval uitkijken met welke bewegingen je maakt en vooral rustige bewegingen zijn vaak beter. Zelf veel baat gehad bij atlascorrectie. Verschil in beenlengte is verdwenen en voel me  helderder. Osteopathie en fysiotherapie gaan uit van een scheefstand in het bekken; de atlascorrector kijkt naar de scheefstand van de atlas (hoogste nekwervel). Die kan door middel van bewerken van de spieren er omheen weer op z'n plek schieten. Denk bij onderrugklachten ook aan je houding. Ook tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, waaronder vitamine D, kunnen klachten geven. Verder kan kaas klachten geven, omdat stofjes daarin je zenuwstelsel kunnen ontregelen.

  Reactie
  #3

  De fysiotherapeut is eigenlijk de aangewezen behandelaar of een revalidatiearts

  Reactie
Reageer op: Onderrug klachten, welk type hulp inschakelen?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief