koude rillingen

 • #1

  Ik heb vaak last van koude rillingen over mijn hele lijf, herkend iemand dit??

  Reactie
  #2

  Let op: 'rillen van de koude' (om de lichaamswarmte te verhogen) is géén koude rilling.

  Een koude rilling is in de geneeskunde een belangrijk symptoom. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijk fysiologisch mechanisme om de lichaamstemperatuur te verhogen. Het lichaam reageert op de temperatuursverhoging door constrictie van de bloedvaten, toename van de stofwisseling en rillen. Rillen is een onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de spieren waarvoor veel energie wordt verbruikt, zodat de lichaamstemperatuur snel omhoog gaat. Een koude rilling is dus een teken dat iemands inwendige thermostaat opeens een graadje of 3 hoger staat dan de huidige lichaamstemperatuur. Iemand die een koude rilling krijgt als teken van een infectie zal een snel oplopende koorts vertonen en kan zich ook bij 40 graden nog steeds koud voelen.

  Mogelijke oorzaken van rillen zijn: plotseling vrijkomen van bacteriële toxinen in het lichaam of andere ernstige infecties; vrijkomen van grote hoeveelheid hypofysehormoon, voornamelijk geslachtsgebonden; snelle stijging van de lichaamstemperatuur.

  Ziekten waarbij koude rillingen vaak voorkomen zijn: longontsteking, hersenvliesontsteking, griep, malaria-aanval en nierbekkenontsteking.

  Behandeling: de koorts heeft een functie. De vuistregel is: niet geforceerd opwarmen als iemand het koud heeft. Als de inwendige thermostaat na verloop van tijd lager wordt ingesteld krijgt de patiënt het vanzelf warm en gaat zweten. Dan is het weer verstandig om de afkoeling niet met veel dekens te willen belemmeren.

  Een koude rilling is dus altijd een verschijnsel dat nauwkeurige aandacht verdient, bij voorkeur van een arts.

  Reactie
  #3

  Ons zoontje van bijna 11 maanden heeft de laatste dagen regelmatig (koude?) rillingen, terwijl de kamertemperatuur normaal is. Is dit iets waar ik me zorgen over moet maken?

  Reactie
  #4

  Ik neem aan dat je het bovenstaande bericht hebt gelezen:

  Een koude rilling is in de geneeskunde een belangrijk symptoom. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijk fysiologisch mechanisme om de lichaamstemperatuur te verhogen.

  Een koude rilling is dus altijd een verschijnsel dat nauwkeurige aandacht verdient, bij voorkeur van een arts.

  Het is de afgelopen dagen ineens een stuk frisser geworden. Kleed je hem voldoende of misschien teveel?

  Als je als moeder oordeelt dat er niets meer aan de hand is dan wat rillingen, die los staan van enige mogelijke pathologie, wacht dan even af. vertoont hij in de loop van de dag ook andere symtptomen van ziek-zijn, let er dan op of het dermate ernstig is dat je de huisarts informeert.

  Jij kent je kind het beste, dus houd hem even goed in de gaten.

  Reactie
  #5

  Deze folder van het Nederlands Huisartsen Genootschap gaat over 'Aandachtspunten bij het zieke kind', lees deze goed oor.

  Aandachtspunten bij het zieke kind:
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA3b.htm

  Reactie
  #6

  Nierbekkenontsteking:

  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/202550-blaas/nierbekkenontsteking.html

  Reactie
  #7

  Koude rillingen zonder griep of koorts
  http://www.dokter.nl/forum/Overige-onderwerpen/214351-Koude-rillingen-zonder-griep-of-koorts.html

  Reactie
  #8

  Bedankt Marius, Jim en anoniem voor jullie reacties. Ik heb de reacties gelezen en gebruik gemaakt van de links. Ik heb mijn zoontje goed in de gaten gehouden en heb geconstateerd dat hij (gelukkig!) praktisch geen rillingen meer heeft. Zo nu en dan nog wel eens maar dat hebben we allemaal wel eens, toch? Ik heb niet het gevoel dat ik me daar zorgen om hoef te maken. Hij oogt verder zo gezond als een vis.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Misschien heb je nog tips voor andere moeders die met hetzelfde probleem zitten? Tenslotte ben jij nu een ervaringsdeskundige wat betreft een kind met rillingen! Fijn dat het allemaal goed gaat!

  Reactie
  #10

  Heb ik ook, dan heb je waarschijnlijk een infectie (bij mij door grote ontstekingen) ergens in je lichaam.

  Reactie
  #11

  Koude rillingen kunnen te maken hebben met een ontsteking maar bijvoorbeeld ook met een te langzaam werkende schildklier.

  Reactie
  #12

  het zou kunnen zijn dat je schildklier niet goed werkt. Ik raad je aan contact met je huisarts op te nemen en je bloed te laten prikken.

  Reactie
Reageer op: koude rillingen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief