Een koude neus? Dit kan er aan de hand zijn

Een koude neus? Dit kan er aan de hand zijn

Veel mensen hebben last van koude voeten of handen. Maar je kunt ook last hebben van een koude neus. Een koude neus kan veel oorzaken hebben. Oorzaken waar je je vaak geen zorgen over hoeft te maken. Echter, soms kan de oorzaak wel serieus zijn. Wat zijn mogelijke oorzaken van een koude neus?

Oorzaken koude neus

Koud

Wanneer het koud is, dan gaat je lichaam in een warmte- en energiebesparende modus. Hierbij vernauwen de bloedvaten in de buitenste delen van je lichaam en huid (denk dan vooral aan je handen, voeten, oren en neus) zich, waardoor de bloedstroom naar deze gebieden vermindert en er meer bloed naar je vitale organen gaat zoals je hersenen, hart, lever, nieren en darmen. De temperatuur van allerlei lichaamsuiteinden, waaronder je neus, heeft dan gewoon minder prioriteit.

Stress

Op het moment dat je in een stressvolle situatie belandt of alert moet zijn, ook dan treedt je lichaam in een soortgelijke modus als wanneer het koud is. Op het moment dat je bijvoorbeeld schrikt, dan wordt al het bloed naar die lichaamsdelen gestuurd die dat het hardst nodig hebben, zoals je hersenen en spieren. Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham zijn van mening dat de temperatuur van je neus een indicator is van de hoeveelheid stress in je lichaam.

Hersenactiviteit

Volgens Engelse onderzoekers kun je een koude neus hebben, doordat je hard na moet denken. Wanneer je ergens lang en intensief over na moet denken, dan stroomt er meer bloed naar je hersenen. Dit gaat dan vaak ten koste van de bloedtoevoer naar de neus en de oren.

Ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een vaataandoening waarbij tijdelijk je bloedvaatjes verkrampen en er daardoor minder bloed doorstroomt. Dit gebeurt vooral in je vingers en tenen en in sommige gevallen ook je neus. Zo’n aanval kun je krijgen wanneer het koud is of als een reactie op spanning. Het blijkt dat de ziekte van Raynaud 8 keer vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Schildklierproblemen

De schildklier maakt een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat je lichaam energie maakt uit voeding (stofwisseling). Wanneer je schildklier te langzaam werkt, dan maakt deze te weinig van dit hormoon aan. Bij een tekort kun je onder andere een constant gevoel van kou ervaren en dus ook een koude neus.

Roken

Overmatig roken kan ook een oorzaak van een koude neus zijn. Door te roken vernauwen je kleinere bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een stijging van je bloeddruk. Dit kun je merken aan koude handen, voeten, neus en oren. Roken vermindert ook de doorbloeding van de huid.

Hartproblemen

Een slechte gezondheid van het hart, waaronder slagaderverkalking en ziektes aan de hartspier, kan leiden tot een verminderde bloedsomloop. Een koude neus kan hiervan een symptoom zijn. Andere symptomen van een hartaandoening zijn: een snelle, trage of onregelmatige hartslag, pijn op de borst, buiten adem raken terwijl je een trap oploopt of een blokje om loopt en gezwollen voeten of enkels.

Wanneer naar je huisarts?

De meest voorkomende oorzaak is natuurlijk dat het koud is. Echter, wanneer dat niet het geval is, dan kan dit een teken van een ander probleem zijn. Heb je vaak een koude neus, zelfs bij warm weer of is je neus lange tijd koud en wordt deze pijnlijk maak dan even een afspraak bij je huisarts. Die kan bepalen of er een onderliggend gezondheidsprobleem aan ten grondslag ligt.

 

Bronnen: Healthline en Medical News Today

Delen:  
7 reacties op “Een koude neus? Dit kan er aan de hand zijn
 1. ik heb een verkalking in mijn hoofd slagader in mijn vergrote hart.
  plus in mijn longen zitten ook kalk deeltjes.
  in mijn rug ook

  Geschreven door Corien op
  • Sterkte

   Geschreven door Bo op
 2. Ik heb altijd een koude neus bij welke temperatuur dan ook.

  Geschreven door Mieke op
  • Dat heb ik ook

   Geschreven door Beau op
 3. Klopt dat ik een schildklierprobleem heb….maar daar krijg ik medicatie voor…Vreemd dat mijn neus zo af en toe steen koud wordt!

  Paulus

  Geschreven door Anoniem op
 4. Wat vreemd dat stress hieraan ten grondslag kan liggen… ik heb vaak een steenkoude neus en veel stress! Helaas..

  Geschreven door Knokker op
  • Ik heb al vele jaren een ijskoude neus heel het jaar door. Bijkomende is in de winter een ernstige chronische loopneus vooral als ik beweeg lig ik in de nacht plat op bed is er niets aan de hand zodra ik opsta begint de ellende. De hele dag door met een zakdoek aan mijn neus ik heb al zovele onderzoeken gehad al zoveel neus sprays geprobeerd niets helpt. Binnenkort mijn laatste optie een KNO arts in het lumc. Ik hoop dat hij mij uit deze lijdensweg kan helpen.

   Geschreven door Moontje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief